Connect with us

Politika

Vučić: Odbio sam da primim papir o novom planu EU

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio da primi plan EU za novi okvir dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je iz Njujorka, gdje učestvuje na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN, potvrdio da dokument čiji su sadržaj objavili albanski mediji postoji, kao i da ga je vidio i pročitao.

On je istakao da je odbio da uzme taj plan od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, te specijalnih izaslanika predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca Emanuela Bona i Јensa Pletnera prilikom njihove posljednje posjete Beogradu.

– Odbio sam da primim taj dokument, znajući šta će sve dalje da se zbiva. Do objavljivanja dokumenta nije došlo sa srpske strane. Kada sam govorio o novoj armaturi dijaloga, ništa nisam slagao, a oni /EU/ su to prvo demantovali da bi za za dva dana kroz izjavu /portparola EU/ Petera Stana to potvrdili – rekao je Vučić.

Komentarišući dokument koji predviđa da se naredne godine potpiše novi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da uvaži “političko-pravnu realnost Kosova”, ali ne i priznanje od Srbije, do kojeg bi došlo do 2033. godine, Vučić je naveo da neke od tih ideja već slušao.

– Dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmemj taj papir. Mi da pustimo Kosovo u UN, ne možemo, a o svemu ostalom može da se razgovara – rekao je Vučić.

On je naglasio da Beograd može da prihvati da je samoproglašeno Kosovo realnost u smislu da u Prištini postoje Vlada i neke institucije, ali ne i da ga prihvati kao dio UN.

– Ako to prihvatimo, više nikada nećete moći da izbacite Prištinu iz UN. Ako je to mali problem, ne znam koji će biti veći. S druge strane, vidite da i Hrvati pišu o tome da će, ako to ne prihvatimo, Vučić i Srbija biti izolovani. Ne mislim da će to biti lako i jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazao je da su stvari danas postale prilično jasne, jer je postavljen zid, za koji zapad tvrdi da ga je podigao predsjednik Rusije Vladimir Putin, tako da zemlje moraju da se opredijele da li su sa ove ili one strane tog zida.

– Onima koji ne bi da budu iza zida i zidova, to neće dozvoliti. To dodatno komplikuje našu poziciju po pitanju energetske bezbjednosti, snabdijevanja hranom i svega ostalog – upozorio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je riješila da zauzme veoma aktivan stav, tako da će se on uskoro sastati sa predstavnicima zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije.

– Nastavićemo da radimo svoj posao, a oni /Albanci/ rade svoj. I U Vašingtonu je velika borba između nas i Albanaca. Pred nama je vrlo komplikovano vrijeme – ocijenio je Vučić.

On je najavio da će na Generalnoj skupštini UN govoriti na engleskom jeziku i da će obuhvatiti pet ključnih tema koje muče građane, kao i o međunarodnom pravu.

– Mi ne razumemo da se u narednih šest mjeseci bukvalno prave razlike, jer će nakon njih biti oni koji su jedva preživjeli, oni koji su preživjeli, ali teško oslabljeni, kao i oni koji su u krizi isplivali kao najjači. To će Evropu stvoriti razliku dodatnu između Njemačke, koja će uprkos problemima, otići u nebesa u odnosu na ostale – ocijenio je Vučić.

Ukazujući na nestašicu hrane, što će uz nedostatak energenata biti glavni problem tokom predstojeće jeseni i zime, Vučić je naveo da je desetak afričkih država, i to svaka od njih, Srbiji nudilo više od 500 miliona dolara samo da kupe hranu.

– Mi to ne možemo da isporučimo, jer moramo da čuvamo hranu. Svet su součava sa ogromnim problemima, o kojima će se razgovarati ovdje u Njujorku – rekao je Vučić.

Govoreći o političkim prilikama u Srbiji, on je najavio da će u narednih šest mjeseci osnovati nacionalni i državotvorni pokret za opstanak i napredak Srbije.

Politika

SRAMAN POTEZ: Izetbegović gurao djeda sa bine (VIDEO)

Reklamni prostor


Najednom od predizbornih skupova SDA, predsjednik te stranke, Bakir Izetbegović na sraman način, gurao je djeda sa bine.
Kako se može vidjeti na snimku koji je isplivao u javnost, djed je pokušao da zagrli Izetbegovića, ali mu ovaj to nije dozvolio, gurajući ga od sebe.

@bosnaihercegovina22 #fyp #viral #trending #bakirizetbegovic #sarajevo #zenica #tuzla #bosna #bosna_i_hercegovina ♬ original sound – BiH

Nastavi čitati

Politika

Dodik najavio veto: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
“Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma”, rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da Džaferović može da govori šta hoće.

“Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati”, izjavio je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

“Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On (Džaferović) se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”, rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Aktuleno