Connect with us

Region

VUČIĆ OZBILJNO UPITAO! Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji i što nisam priznao Kosovo?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na TV Prva, gde će kako je najavljeno, govoriti o svim aktuelnim dešavanjima pred put u Brisel, ali i o razgovorima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
Onom ko uvede trajnu zabranu iskopavanja litijuma, treba obući ludačku košulju

Vučić je ponovio da je zabrana iskopavanja litijuma u Srbiji njegova najveća greška u proteklih 10 godina.

“To sebi ne mogu da oprostim, što sam dozvolio da neodgovorni tipovi koji su dobili ogroman novac spolja da oslabe Srbije, unište Srbiju i u to su uključile sve neznalice ovog svijeta o prljavoj tehnologiji”, rekao je Vučić i dodao:

“Ja ne mogu da vjerujem šta smo sebi uradili, ali da promijenite moje mišljenje ne možete”.

Govoreći o zahtjevima dela opozicije da se uvede trajna zabrana na iskopavanje litijuma, predsjednik Srbije je rekao:

“Tom bi trebalo staviti ludačku košulju, zato što se odrekao 100 milijardi, zato što se odrekao zapadne Srbije i zato što će ona da nestane. Nadam se da će za pet ili 10 godina da bude neko pametan, jer ne postoji nijedna zemlja u svetu koja se toga odrekla”.

Na pitanje da li će se sa tim projektom nastaviti, Vučić kaže:

“Ne nastavlja se ništa, ja govorim šta mislim, nit me ko sluša, nit me ko pita… Trebalo je da bude najbolja zaštita životne sredine, onako kako je u Nemačkoj, Španiji urađeno. Da se odreknete toga, to ludilo samo kod nas postoji”.

10:51

Organizovano skandiranje s tribina

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Aleksandar Vučić je rekao:

“Sankcije mislim da nije bilo dobro da uvodimo, zato što znamo ko je sve nama uvodio sankcije. Meni nije problem da objasnim ljudima kad dođe trenutak da moramo, ali Srbija je do sada pokazala da ima dovoljno snage i pameti da izdrži. Srpska država se pokazala snažnijom, ozbiljnijom, odgovornijom. Neki me napadaju “Vučić tvrdoglavo insistira da ne uvedemo sankcije”, a ja tvrdoglavo insistiram na zaštiti interesa Srbije i građana Srbije”, rekao je Vučić.

Govoreći o skandiranju sa tribina, za koje se kako je voditeljka rekla, smatra da dolate od pristalica klana Veljka Belivuka, Vučić je rekao:

“To je poruka građanima Srbije. Naravno, veći deo hale nije to uzvikivao, ali dovoljno je da trećina hale to viče. To je uvek organizovano. Meni je drago što se ovako pokazalo, da ljudi razumeju da meni niko ne viče Vučiću pederu zato što je Partizan oštećen u budžetu. Uz Partizan i Crvenu zvezdu ne postoji nijedan klub u Evropi koji dobija toliko novca od države. Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji? Ako je to razlog, u redu. Jesam li peder što nisam priznao nezavisno Kosovo? I to je u redu. Prihvatam, ostaću takav. Jesam li peder što smo izgradili najviše kilometara autoputeva u Evropi? Prihvatam da uzvikujete sve što treba, ali vam je svima jasno šta je razlog. Sami su napisali šta je razlog. Razlog je to što su uhapšeni koljači, ubice i narkodileri”, rekao je Vučić komentarišuću slogan “sloboda za grobare”.

10:40

Njemačko francuski prijedlog nismo ni prihvatili ni odbili

Što se tiče razgovora o tome kako da se unapredi francusko-njemački prijedlog, Vučić je rekao da nema pomaka jer nam “nisu dali šansu”.

“Ja ga nikad nisam detaljno komentarisao iako smo mi pisali odgovor u non-pejperu. Ako me pitate, ja ne govorim ni da smo odbili, ni da smo prihvatili jer smo spremni da razgovaramo, ali prosto nisu nam dali šansu”, kaže Vučić.

10:34

Nadam se da se neće dogoditi rat

Vučić kaže da ako sutra ne dođe do dogovora, može nastati “pakao na terenu”.

“Zato što Specijalna kosovska policija nema šta da traži na Sjeveru Kosova. Srbija će biti uz svoj narod. Srbi će čuvati svoja ognjišta”, rekao je Vučić, a na pitanje da li bi to značilo da može doći do rata, odgovara:

“Nadam se da se neće dogoditi, ali to više ne zavisi od nas. Mi smo sve učinili da to izbegnemo”.

10:29

Nikad nam neće ponuditi plan, a da u njemu nije ulazak Kosova u UN

Predsjednik Srbije rekao je i da je on stalna tema i njegovih protivnika u Srbiji, ali i u okruženju.

“Gdje god je potrebno da se ide protiv Srbije napraviće dogovor bez problema. Sa svim unutrašnjum teškoćama, regionalnim teškoćama idemo u Brisel. U albanskom parlemntu, u crnogorskom, jedina tema su Vučić i Srbija. A kakve veze imam? Nikakve, nego je potrebno da Srbija bude slaba. Sa svim tim idemo u Brisel. Danas čujem da postoji neki drugi plan koji je isto loš, američki, ali predviđa da ne omogućimo ulazak Kosova u UN. Gdje ste videli taj plan? Dajte mi ga potpisaću ga odmah, da riješimo odnose sa Albancima, a da im ne damo ulazak u UN ? Potpisaću ga odmah. Znate kad će da nam ponude to, nikada”, rekao je Vučić.

10:20

O povratku Srpske liste u kosovski parlament i lažnim Srbima

Na pitanje da li misli da će Kurti odložiti odluku o tablicama, Vučić kaže:

“Ne mislim ništa, da je htio da odloži bilo šta, odložio bi ranije. Mislim da je njihova ideja da Kurti tobož odloži za njih inače ispravnu odluku time što će nas da nateraju nešto što je neemoguće. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu. On je htio da postavi za poslanika u svom parlamentu nekoga ko je osvojio 30 puta manje od Srpske liste. Govorim o Radi Trajković. Pošto neki misle da se Srbi vraćaju u institucije, ne ne vraćaju se u institucije i neće da učestvuju u radu. Govorim o ljudima koje su hteli da učestvuju u njegovom paklenom planu, a on znači da lažni Srbi treba da priznaju da postoji kosovska vojska, da ukinu duplu većinu i treba da kažu da nema potrebe za ZSO i onda će nam reći s time su se saglasili srpski poslanici”, kaže Vučić.

10:08

Sastanak s Kurtijem sutra u osam

“Do kasno sinoć nismo znali, ali sad znamo da bi ujutru u osam trebalo da počnu razgovori. To znači da krenemo u četiri pola pet ujutru ili večeras kasno, kao da je važno”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kad bi trebalo da se sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

“Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u posljednjih 10 godina i da kažem ljudima da nisu samo tablice u pitanju. U Berlinu smo napravili tri važna sporazuma i činilo nam se da to treba da bude važan podstrek napretku naših razgovora. Taj dan u Berlinu Kurti je saopštio tri stvari zbog kojih su Srbi napustili institucije. On je saopštio da od ZSO nema ništa, što će reći da Briselski sporazum za mene ne važi. Pod dva saopštio je da u vezi tablica ima četiri faze, opomene, kažnjavanje, oduzimanje tabica i na kraju automobila. Pod tri smenio je Nenada Đurića, komandira za Sjever što nema ovlašćenja. Otići ću Brisel da im ne bih dao dovoljan razlog da okrive Srbiju da nije žella u nečemu da učestvuje.

10:01

Povratak Srpske liste u kosovski parlament

Samo 12 dana je trebalo poslanicima Srpske liste da se vrate u kosovski parlament, nakon odluke da predstavnici Srba izađu iz kosovskih institucija. To se desilo zbog odluke prištinskih vlasti da vozačima koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice, uručuju opomene sve do 21. novembra, kada bi usledilo i novčano kažnjavanje. Srpski deo kosovske policije negodovao je protiv ove odluke, a zatim je suspendovan prvi čovek policijskog regiona Sever Nenad Đurić. Zatim je ostavku dao prvo predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, pa Igor Simić u ime njihovih poslanika u kosovskoj Skupštini, a onda su institucije u Prištini redom napustili policajci, sudije, tužioci… Iako su zahtevi bili da se odustane od tablica, ali i da se počne sa formiranjem ZSO, poslanici Srpske liste su se vratili u parlament, a da se ništa od ovoga nije ispunilo.

09:54

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel pozvao je Vučića i Kurtija da hitno dođu u Brisel kako bi pronašli “evropsko rješenje“ za pitanje registarskih tablica pre 21. novembra. U ponedeljak su kosovske vlasti najavile početak naplaćivanja kazni vlasnicima vozila koji nisu zamijenili srpske tablice kosovskim. Pozivajući se na evropske izvore Radio Slobodna Evropa je objavila da će se sastanak Vučića i Kurtija održati u ponedjeljak.

Nova.rs

Region

I dalje u bijegu: Crni panter viđen u Vrbasu, nadležne službe na terenu

Crni panter snimljen je u Vrbasu, gdje je pronađeno raskomadano tijelo psa za kojeg se pretpostavlja da je bio žrtva ove divlje životinje, saopšteno je iz lokalnog ekološkog pokreta.

Panter je snimljen na šetalištu “Šlajz” pored Velikog bačkog kanala u Vrbasu, na 20 metara od restorana ribolovačkog udruženja i na 50 metara od prvih kuća u Vrbasu, u naselju Mađaršor.

Nenad Tešić iz Ekološkog pokreta “Pokret za sve nas” u Vrbasu rekao je za “Novosti” da su policajci i lovci na terenu.

“Potrebno je da se zver danonoćno prati, a lovačko društvo, koje je opremljeno termokamerama, može da je locira i noću. Lovci mogu da je uspavaju strelicama i da posle toga bude smeštena u zoološki vrt”, rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, dosadašnje kretanje pantera, koji je prvo uočen u Apatinu, pokazuje da divlja životinja iz Vojvodine ide prema centralnoj Srbiji.

“Oni koji ne shvataju ozbiljnost situacije, govore da je panter bezopasan i da napada samo kad je sateran u ćošak. Sama činjenica da je on praktično među ljudima, upućuje na to da je u opasnosti i da će se braniti, zbog čega treba biti oprezan”, upozorio je Tešić.

On ističe da panter, bez obzira na svoju mačiju spretnost, može biti plijen divljih svinja, “koje su agresivne i krvnički napadaju”.

Panter je prethodnog dana navodno viđen u ataru sela Feketić, u opštini Mali Iđoš, gdje su za njim tragali lovci.

Javno preduzeće “Vojvodinašume” objavilo je 10. novembra upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin.

Nastavi čitati

Region

Ko više vara, Šveđani ili Hrvati?

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše danas Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

U Švedskoj na ispitima vara 1.1% studenata

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4.8 posto studenata, u Kanadi njih 6.4 posto, a u Švedskoj svega 1.1 posto studenata.

Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju, pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

Donesene preporuke za smanjenje varanja

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje – provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat, donosi Večernji list.

 

Nastavi čitati

Region

Lovci i dalje u potrazi: Još nema tragova crnom panteru

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović rekao je da lovci pretražuju okolinu Feketića zbog snimka na kojem je navodno crni panter, ali još nisu pronašli nijedan trag.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine juče je dobila snimak mještanina sela Feketić na kojem se vidi veća crna životinja kako pretrčava atar, te su na teren upućeni lovci.

Ivanović je za RTS rekao da je snimak kratak, da životinja brzo trči, pa je nemoguće utvrditi o čemu se tačno radi.

Ekipe pokrajinske inspekcije, kao i palićkog Zoološkog vrta su u pripravnosti i spremne da odu na teren, ukoliko se utvrdi prisustvo opasne zvijeri.

Nastavi čitati

Aktuleno