Connect with us

Region

Vučić poslije maratonskog sastanka u Ohridu: Nekakav dogovor smo postigli, prioritet formiranje ZSO

Nakon cjelodnevnih pregovora Aleksandra Vučića sa Aljbinom Kurtijem i Žozepom Boreljem, on se obratio javnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u subotu uveče nakon maratonskog sastanka koji je održan u Ohridu. U pitanju je nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou u čijem je fokusu evropski sporazum za tzv. Kosovo, a kojima je predsjedavao šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

“Nekakav dogovor smo postigli, ali ovo neće biti sve. Važno je da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili – oni će postati dio pregovaračkog okvira za obe strane. Evropski savjet će doneti odluku da to postane deo pregovaračkog dogovora. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savjet na putu koji je dugačak i ozbiljan, ništa se ne završava večeras, oni će procjenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana koji će morati da bude proširen.

U njemu, osim važne tačke da će to biti to da smo primili k znanju da će EU to da stavi kao dio pregovaračkog okvira i da će se to cijeniti nezavisno za obje strane, od velikog značaja je i to što je kao prioritetna obaveza stavljena formiranje ZSO. I moram da kažem da sam zbog toga zadovoljan. Još se govori o nestalim osobama, donatorskim konferencijima, a implementacioni plan će morati da se nadograđuje. Znam da će albanska strana da priča da nisam potpisao ništa, a obojica smo stavili do znanja šta su naše crvene linije i mislim da smo napravili dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo nastaviti da radimo. Strpite se malo, ovo nije bio dan D”, rekao je predsjednik Srbije.

“Ja ću sutra predstaviti svaku tačku, od ponedjeljka biću spreman da primam na konsultacije predstavnike parlamenta u mjesecima pred nama nije lak posao.Vjerujem da će Prištinska strana ispuniti odmah formiranje ZSO, ako mi budemo željeli da istrajemo na EU putu naš napredak biće cijenjene i po tome koliko smo spremni da implementiramo dogovoreno”, naveo je Vučić.

Donatorska konferencija
“Imamo da formiramo komisiju kojom će da predsjedava EU, ima rok kad se nešto završi, to je donatorska konferencija za pet mjeseci. Neću da stajem na muku Kurtiju, on je tražio da to uđe u dokument, ja sam tražio da onda uđe da sve mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije. U ovom dijelu nemamo mnogo obaveza, neću nikog da obmanjujem, kad se budemo naredni put sastajali, onda ćemo da pričamo o našim obavezama. Ovo je težak proces, važno mi je da sam rekao koje su naše crvene linije”, odgovorio je Vučić na pitanje novinara.

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno