Connect with us

Politika

Vučić potvrdio postojanje dokumenta čiji su sadržaj objavili albanski mediji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odbio da primi plan EU za novi okvir dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je iz Njujorka, gdje učestvuje na 77. zasjedanju Generalne skupštine UN, potvrdio da dokument čiji su sadržaj objavili albanski mediji postoji, kao i da ga je vidio i pročitao.

On je istakao da je odbio da uzme taj plan od specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, te specijalnih izaslanika predsjednika Francuske Emanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Šolca Emanuela Bona i Jensa Pletnera prilikom njihove posljednje posjete Beogradu.

– Odbio sam da primim taj dokument, znajući šta će sve dalje da se zbiva. Do objavljivanja dokumenta nije došlo sa srpske strane. Kada sam govorio o novoj armaturi dijaloga, ništa nisam slagao, a oni (EU) su to prvo demantovali da bi za za dva dana kroz izjavu (portparola EU) Petera Stana to potvrdili – rekao je Vučić.

Komentarišući dokument koji predviđa da se naredne godine potpiše novi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji treba da uvaži “političko-pravnu realnost Kosova”, ali ne i priznanje od Srbije, do kojeg bi došlo do 2033. godine, Vučić je naveo da neke od tih ideja već slušao.

Dovoljno sam iskusan da sam znao da ne treba da uzmem taj papir. Mi da pustimo Kosovo u UN, ne možemo, a o svemu ostalom može da se razgovara rekao je Vučić.

On je naglasio da Beograd može da prihvati da je samoproglašeno Kosovo realnost u smislu da u Prištini postoje Vlada i neke institucije, ali ne i da ga prihvati kao dio UN.

– Ako to prihvatimo, više nikada nećete moći da izbacite Prištinu iz UN. Ako je to mali problem, ne znam koji će biti veći. S druge strane, vidite da i Hrvati pišu o tome da će, ako to ne prihvatimo, Vučić i Srbija biti izolovani. Ne mislim da će to biti lako i jednostavno, ali ne isključujem tu mogućnost – rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije ukazao je da su stvari danas postale prilično jasne, jer je postavljen zid, za koji zapad tvrdi da ga je podigao predsjednik Rusije Vladimir Putin, tako da zemlje moraju da se opredijele da li su sa ove ili one strane tog zida.

– Onima koji ne bi da budu iza zida i zidova, to neće dozvoliti. To dodatno komplikuje našu poziciju po pitanju energetske bezbjednosti, snabdijevanja hranom i svega ostalog – upozorio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je riješila da zauzme veoma aktivan stav, tako da će se on uskoro sastati sa predstavnicima zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije.

Nastavićemo da radimo svoj posao, a oni (Albanci) rade svoj. I U Vašingtonu je velika borba između nas i Albanaca. Pred nama je vrlo komplikovano vrijeme – ocijenio je Vučić.

On je najavio da će na Generalnoj skupštini UN govoriti na engleskom jeziku i da će obuhvatiti pet ključnih tema koje muče građane, kao i o međunarodnom pravu.

– Mi ne razumijemo da se u narednih šest mjeseci bukvalno prave razlike, jer će nakon njih biti oni koji su jedva preživjeli, oni koji su preživjeli, ali teško oslabljeni, kao i oni koji su u krizi isplivali kao najjači. To će Evropu stvoriti razliku dodatnu između Njemačke, koja će uprkos problemima, otići u nebesa u odnosu na ostale – ocijenio je Vučić.

Ukazujući na nestašicu hrane, što će uz nedostatak energenata biti glavni problem tokom predstojeće jeseni i zime, Vučić je naveo da je desetak afričkih država, i to svaka od njih, Srbiji nudilo više od 500 miliona dolara samo da kupe hranu.

– Mi to ne možemo da isporučimo, jer moramo da čuvamo hranu. Svijet su součava sa ogromnim problemima, o kojima će se razgovarati ovde u NJujorku – rekao je Vučić.

Govoreći o političkim prilikama u Srbiji, on je najavio da će u narednih šest mjeseci osnovati nacionalni i državotvorni pokret za opstanak i napredak Srbije.

Vučić je odbacio tvrdnje da je šetnju u okviru “Evroprajda” dozvolio nakon naredbe američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, dodajući da sa njim uopšte o tome nije razgovarao i da, kako je naveo, nikakve šetnje nije bilo, već da je sve trajalo desetak minuta, koliko je policiji trebalo da okupljene sprovede do Tašmajdana, gdje je održan koncert.

Politika

OD ČEGA ĆE ŽIVJETI Hoće li Šarović i Izetbegović na biro za zapošljavanje ili u penziju?

Bakir Izetbegobić, lider SDA, nakon poraza na izborima ostaje bez posla, što bi značilo da će se njegovo ime naći na birou za zapošljavanje ili u proceduri fonda penzionog osiguranja za sticanje penzije. Ali, nije jedini politički gubitnik na ovim izborima. Tu je i generacija Mirko Šarović.

Ova priča nije od juče. Pričalo se o Bakiru na birou i prije četiri godine, čak ju je i sam lider SDA potencirao u jednoj od izjava, ali nikada se nije prijavio kao nezaposlena osoba.

On vjerovatno ni ove godine, kao ni tada nema namjeru da se prijavi na Biro. Njegov plan je sigurno da ponovo “dobije posao” u Domu naroda Parlamenta BiH, ali ako SDA dobije tri poslanika kako bi on mogao biti izabran za predsjedavajućeg.

Tada će Izetbegović umjesto naknade na birou mjesečno zarađivati više od 5.000 KM. Ako SDA ne dobije tri poslanika, Izetbegović će profesionalizovati svoj status predsjednika stranke, te tako biti prijavljen kao zaposlenik SDA. Kolika bi mu plata tada bila, nije poznato.

Ali nije Bakir jedini, tu je i Mirko Šarović. Za razliku od Jelene Trivić koja je do sada obavljala poslove Narodnog poslanika i univerzitetskog profesora, sada joj samo preostaje jedna plata na fakultetu.

Mirko Šarović, kao diplomirani pravnik i političar bez funkcije, osim toga što je predsjednik SDS-a u odbrojavanju, takođe sa svojih 66 godina ispunjava uslove za penziju, ne i za biro.

Kakav će biti rasplet političkih gubitnika pred nama je, ali vjeruje se da će politički veterani ipak stranku iskoristiti kao firmu za pokriće troškova života.

Nastavi čitati

Izbori 2022.

KAKAV PRIZOR! Borenović priča, u pozadini SNSD poručuje: Pobjeda!

Fotografija govori 1000 riječi. Baš tako je izgledalo tokom govora predsjednika PDP-a Branislava Borenovića jedan od fotoreportera je zabilježio zanimljivu fotografiju.

Naime dok je Borenović držao govor, iza njega je na bilbordu osvanula izborna poruka SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ SE OBRATIO NA SKUPU! Ne mogu da podnesem da moj narod zbog političara napušta Republiku Srpsku (UŽIVO)

Prisutnima na skupu obratio se i gradonačelnik Banjaluke.

Banjaluka je slobodan grad. Mi smo dostojanstveni i jedino što želimo jeste istina, makar to bio samo edan posto mi ćemo učiniti da to bude 100 posto, rekao je Stanivuković.

 

Nastavi čitati

Aktuleno