Connect with us

Region

VUČIĆ TEK OČEKUJE VELIKE PRITISKE! Na Zapadu nemaju snage ni želje da Kurtija pritisnu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je formiranje zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji međunarodno pravna obaveza, ali ne i priznavanje samoproglašenog Kosova za Srbiju, te da će Beograd u narednom periodu biti pod dodatnim velikim pritiscima.
Vučić je u uvodnom obraćanju na sjednici Glavnog odbora vladajuće SNS, čiji je predsjednik, istakao da ZSO nije pitanje modaliteta, nego postoji u sporazumu, prihvaćena i potpisana i samo je pitanje implementacije.

“Pokušaće da okrive Srbiju jer neće da potpiše nezavisnost Kosova. ZSO je međunarodno pravna obaveza, a Srbiji priznanje Kosova nije. Sa takvom vrstom pritisaka i nepravde suočavaćemo se u narednom periodu, bićemo izloženi dodatnim pritiscima”, rekao je Vučić.

On je naveo da na Kosovu i Metohiji svakog dana hapse Srbe, maltretiraju, te dodao da rukovodstvo Prištine želi sukobe, da Srbija uđe u sukob sa NATO-om, i da, nažalost, u tome imaju značajnu podršku dijela međunarodne zajednice.

“Na Zapadu nemaju snage ni želje da Kurtija pritisnu, dali su mu čak i liberalizaciju. Oni ne žele normalizaciju, nego svi zajedno žele poniženje Srbije. Ma koliko se trudili da se to dogodi obećavam vam da neće, niti poniženje Srbije, ni kapitulacija”, istakao je Vučić.

On je naveo da mu nije jasno o čemu će razgovarati u susretima sa predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine u ponedjeljak i utorak, niti na sastanku u Ohridu.

“Zbog čega dolazite? Da priznamo Kosovo? Džabe ste krečili. Da ste bar došli da kažete da su u Prištini spremni da ispunjavaju svoje obaveze, na koje je i EU stavila svoj potpis. Oni (Priština) misle da su punopravna država i da je ovo najbolji trenutak za njih da dobiju sve što požele i da Srbiju okrive za sve. Nastaviće se miniranje Srbije oko raznih političkih pitanja”, rekao je Vučić.

On je istakao da zbog svih problema sa kojima se Srbija suočava, potrebno je stvaranje “narodnog pokreta za državu”, jer je u ovim teškim trenucima potrebno da se okupe svi, koji žele normalnost, pristojnu Srbiju, koja može da donosi ozbiljne, odgovorne i racionalne odluke.

“Tu bi bile ne samo partije, nego i nestranačke ličnosti, da zajednički radimo na budućnosti Srbije. To je važno jer ćemo biti pritisnuti. Mi ćemo biti originalno srpska opcija, građana Srbije, koja će da brine o interesima Srbije, a ne Istoka i Zapada”, rekao je Vučić.

On je rekao da je potrebno da se vide neki novi ljudi na srpskoj političkoj sceni, ali i unutar SNS, te dodao da će 26. ili 27. aprila raspisati Skupštinu SNS za 27. maj, kada će se birati svi stranački organi.

Vučić je rekao da, kao predsjednik, sutra ide u obilazak Srbije, pokušaće do kraja godine da obiđe svih 25 okruga, a nada se da će moći da ode i na Kosovo i Metohiju.

Prethodno je održana sjednica Predsjedništva SNS, kojoj je prisustvovao Vučić.

Region

VUČIĆ PONOVO DRAMATIČAN “Velika nervoza u svijetu, predstoji jedno od najtežih proljeća”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom sukoba u Ukrajini, da je situacija u svijetu još mnogo komplikovanija nego što se to misli, kao i da predstoji jedno od najtežih prolejća u političkom, ali i vojnom smislu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara u Novom Pazaru da prokomentariše to što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da Zapad jača vojnu silu u Poljskoj, kao i da planira invaziju na Bjelorusiju, ali i da bi postavljanje nuklarnog oružja u Bjelorusiji moglo da zaštiti njegovu zemlju.

“Situacija je još mnogo komplikovanija i vidi se da je svuda velika nervoza. Lukašenko je rekao neke stvari za koje nisam siguran da bi bili oduševljeni ni u Moskvi, a za ovo drugo nisam siguran da su zadovoljni na Zapadu. Vidi se da se žuri i Ukrajincima i Rusima. Pogledajte izjavu predsednika Kine Sija, koji je uz Bajdena možda najmoćniji čovek na svetu, u kojoj kaže da njegova zemlja mora da bude pripremljena za rat. Kada sve to složite onda vam je jasno da nam predstoji jedno od najtežiih proleća ne samo u političkom već i vojničkom smislu”, rekao je Vučić.

Istakao je da bi u toj sitauciji Srbija trebalo sebe da gleda i čuva, dodatnom brigom o građanima, čuvanjem mira, razgovorom sa ljudima i dodatnim ulaganjima i rastom BDP.

“Da to pokušamo, da to bude naš odgovor”, poručio je Vučić.

Nastavi čitati

Region

U Hrvatskoj pao avion koji su osmislili Slovenci

Avion koji se prije nekoliko časova srušio prilikom polijetanja na pulskom aerodromu je Virus SW kompanije Pipistrel, koji se proizvodi u Sloveniji i Italiji.
Tu firmu nedavno su slovenački vlasnici prodali američkoj kompaniji. Pipistrel je 1989. godine u mjestu Ajdovščina osnovao Ivo Boscarol.Do marta 2019. Pipistrel je proizveo više od 2000 malih aviona. Bio je prvi privatnik koji je proizvodio avione u bivšoj Jugoslaviji. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja, između ostalog i tri nagrade američke svemirske agencije NASA za inovacije.

Pionir je alternativnog letenja u ovom dijelu Evrope.

Nastavi čitati

Region

VUČIĆEVIĆ od ponedjeljka u zatvoru? HVALA KOLEGAMA….

Dragan J. Vučićević, glavni urednik srpskog dnevnog lista “Informer”, pokazao je na konferenciji za medije presudu po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, prema kojoj u ponedjeljak ide u zatvor.

– Mnogi su mislili da ja lažem, ali evo presude. Ako se u ponedeljak 03. aprila ne javim u zatvor, biću uhapšen. Ja u ponedeljak idem u zatvor. Ja sada ukazujem da srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici. Neke sudije me politički ostrašćeno mrze, evo može i advokat Boris Bogdanović da potvrdi. Hvala kolegama koji su me podržali, hvala i onima koji likuju, koji se vesele. Može da zaigra mečka i pred njihovim vratima. Držim reč da u ponedeljak idem u zatvor, 03. aprila ujutru između 9 i 10 časova ujutru otići ću na izdržavanje kazne u zatvor u Bačvanskoj ulici, rekao je Vučićević i pokazao presudu na samom početku konferencije.

Nakon Vučićevića pričao je i advokat Boris Bogdanović.

– Kada Vlada Republike Srpske predlaže da se u krivični zakonik ponovo vrate uvreda i kleveta koji su inače izbačeni, onda je to kršenje slobode medija, onda to povećava nivo autocenzure. Zašto je prihvatljivo da u Republici Srbiji uvreda i kleveta treba da budu krivično delo, a tamo nije u redu. Mislim da su to neka principijelna pitanja. Tu nelogičnost ne može niko da objasni, kazao je Bogdanović, prenosi Informer.

Podsjećamo, vlasnik Informera osuđen je na novčanu kaznu zbog uvrede i klevete upućene Jugoslavu Ćosiću, a zatvorska kazna mu je određena jer je odbio da plati novčanu.

Nastavi čitati

Aktuleno