Connect with us

Politika

VUKAN PODNOSI PRIJAVE, Lambeta nije iznenađen

“Nisam iznenađen Vukanovićevim izjavama, niti krivičnim prijavama koje protiv mene podnosi njegova Lista za pravdu i red, jer svako ima pravo podnositi prijave za šta hoće, ali, komentarisati vrhunskog hirurga doktora Marića iz Foče koji je pomogao hiljadama i hiljadama građana Hercegovine i šire – stvarno nema potrebe”, istakao je Nedeljko Lambeta, direktor bolnice Trebinje protiv koga je, nakon njegovog ranijeg rezimiranja negativnog revizorskog izvještaja, “Lista za pravdu i red” podnijela krivičnu prijavu.

Podsjetivši da je protiv Lambete ranije podnio još jednu prijavu, lider ove stranke Nebojša Vukanović je novinarima rekao da je to bilo zbog zloupotreba u jeku pandemije korona, tehničkog kiseonika, šest respiratora koje je trebinjska Bolnica dobila od Kriznog štaba, a Lambeta ih, navodno, na svoju ruku proslijedio Zvorniku i Gradišci, te zbog donacije Rodoljuba Draškovića – RTG aparata koji je stavljen u funkciju tek nakon revizorske intervencije.

Pojasnivši da se nova krivična prijava odnosi na negativan revizorski izvještaj za Bolnicu Trebinje, navodeći da je Lambeta navodno imao zloupotrebe kod nabavki lijekova i ostalog materijala, isplaćivao sam sebi različite naknade na koje nije imao pravo, naplaćivao pripravnost kao da je ljekar i slično, Vukanović je novinare informisao i da je Okružnom tužilaštvu u Trebinju podnesena prijava protiv direktora Bolnice Foča Radmila Marića zbog zloupotreba i kršenja zakona o javnim nabavkama, bez raspisivanja tendera.

“Ja sam i ranije rekao da se nijedna smjernica iz izvještaja koju treba ispraviti nije odnosila na odluke donesene u 2021. godini, pa je ranije donesena i odluka o naknadama za pripravnost koja podrazumijeva i pripravnost direktora i medicinskog osoblja, ali to nije ušlo u reviziju, već samo zahtjev da se evidencija toga obračunava na drugi način, dok nabavke lijekova i drugog materijala idu većinom na centralni tender Fonda zdravstva RS, tako da bolnica nema ništa s tim“, objasnio je Lambeta.

Budući da su optužbe o tehničkom kiseoniku ranije dokazane kao netačne, on je ipak podsjetio da se niko nikada nije žalio od preko 3.000 kovid pacijenata koji su se u vrijeme korone liječili u Trebinju gdje je tada bilo više hospitalizovanih nego u Nevesinju i Foči zajedno, a 6 respiratora je u dogovoru sa resornim ministarstvom ustupljeno pomenutim bolnicama, jer trebinjska Bolnica osim ovih ima preko 15 respiratora i to je i tada bilo dovoljno za oboljele.

Mobilni rendgen uređaj koji je donirao Drašković stavljen je, kako kaže, u funkciju kada je on došao na mjesto direktora i danas je na Radiologiji i već je snimio par hiljada pacijenata.

Vukanović je novinare informisao da je podnesena i treća prijava kao dopuna onoj ranijoj vezanoj za kupovinu firme “Hidroenerdži2, dok je njegov stranački kolega Nebojša Miliša izrazio sumnju da je u Trebinju sve spremno za najavljivano veliko nevrijeme, jer, navodno, nadležne službe nemaju ni čizme, niti pripremljene vreće sa pijeskom.
Nezavisne

Politika

STANIVUKOVIĆ UPITAO VUKANOVIĆA zašto ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM?

Da je samo jedna rečenica tačna, ali samo jedna!

Dvorana od prvog dana, pa do danas košta 18 miliona KM. Banjaluka će svoje učešće u projektu sa 5 miliona KM povećati na 15 miliona KM, jer dvorana i sva infrastruktura ostaje Gradu. Drugi dio troškova je organizacija samog turnira gdje dolaze svi najbolji teniseri, što je Vlada preuzela kao svoju obavezu.

Poručio je ovo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanvuković nakon što se na raspravi u Narodnoj skupštini Republike Srpske povela polemika od strane narodnog poslanika, Nebojše Vukanovića, oko projekata i svih onih dobrih stvari koje će biti realizovane u Banjoj Luci.

– Drugi dio kredita ide za prvi kolektor na rijeci Vrbas ( Crkvena ) i most u naselju Dolac. Interesuje me ko su ti ljudi koji mogu biti protiv nečeg ovakvog – upitao je Stanivuković.

Dodaje kako Vukanović u svojim tekstovima ne spominje koliko duga je Banjaluka vratila, te je upitao – kada već spominje Banju Luku, zašto ne spominje tendere na Kliničkom centru?

-Da li se negdje u ovim tekstovima spomene da je Banjaluka vratila 32 miliona KM kredita i da ima preduslove da gradi i radi ovakve projekte. Zašto Vukan ćuti na tender Kliničkog centra vrijednosti 57 miliona KM? Da li zato što sada radi sa Đajićem na mom opozivu – ponovo je upitao gradonačelnik Banjaluke.

Kako kaže Stanivuković, cilj nije pobijediti u opoziciji, nego pobjediti vlast.

-Iste pojave koje kritikuje u Banjaluci, u drugim opozicionim gradovima su potpuno u redu. Dvostruki aršini. Vukane prijatelju, nije cilj u politici pobijediti u opoziciji, nego pobijediti vlast.

Nastavi čitati

Politika

Vladu u Posavskom kantonu formirali bez Srba

Izglasavanje novog saziva Vlade u Posavskom kantonu, u kojoj nijedan ministar nije iz reda srpskog naroda, predstavlja novi šamar za Srbe u FBiH, a zbog takvog epiloga najvjerovatnije će biti pokrenuta i procedura ocjene ustavnosti tog organa pred federalnim pravosuđem te zatraženo aktiviranje mehanizma zaštite nacionalnog interesa.

Novi sastav kantonalne vlade potvrđen je na jučerašnjoj sjednici Skupštine kantona, gdje većinu imaju partije sa hrvatskim predznakom sa HDZ-om BiH na čelu, strankom iz koje dolazi i potpredsjednica tamošnjeg parlamenta iz reda srpskog naroda Svetlana Kamenjaš, a poslanike imaju još i SDA, SDP i PDA.

Prema navodima sagovornika “Glasa” ministarske pozicije su raspoređene tako da će u osam fotelja zasjesti Hrvati iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a te će taj saziv biti jedan od rijetkih, a možda i jedini nakon izbora u kojem neće biti Srba na ministarskim pozicijama. Predstavnici srpskog naroda u tom kantonu, među kojima je odbornik u Skupštini Odžaka Damir Ivetić, tvrde da su prije dvadesetak dana tražili sastanak sa Kamenjaševom, ali da je odgovor izostao. Najviše joj zamjeraju što je, kao zvanična predstavnica Srba, u tom kantonu glasala za izbor vlade bez predstavnika srpskog naroda.

– Kamenjaševa je iz reda srpskog naroda, izabrana je isključivo glasovima HDZ-a na poziciju u kantonalnoj Skupštini i federalnom Domu naroda je samo jer se izjasnila kao Srpkinja. A glasala je za neustavni sastav nove kantonalne vlade. Tamo je morao da bude barem jedan predstavnik Srba, a ovo što je bilo ovdje je isto ono na šta se HDZ stalno žali kada je u pitanju slučaj “Komšić” – rekao je Ivetić, koji je i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a, za “Glas Srpske”.

SNSD je, posjeća, u FBiH dobio više od 7.000 glasova i nema nijedno mjesto u federalnoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a HDZ BiH je u Srpskoj dobio tek nešto više od 1.700 glasova te ima svog čovjeka na jednom direktorskom mjestu na republičkom nivou.

– Rukovodstva SNSD-a i HDZ-a moraju da se dogovore o saradnji u FBiH. Ako ne dođe do toga, srpski narod u FBiH će nestati jer nema svoje predstavnike – istakao je Ivetić podsjećajući da je samo jednom u poslijeratnoj istoriji u kantonalnoj vladi bio predstavnik srpskog naroda.

Potvrdio je da su na istom stanovištu svi legitimni predstavnici Srba u federalnom Domu naroda te da će nastojati da pokrenu vitalni nacionalni interes.

– Ne tražimo da ministar bude iz SNSD-a, već da bude bar jedan pripadnik iz reda srpskog naroda u Vladi Posavskog kantona – istakao je Ivetić koji je dodao da u većini kantona, od ukupno deset u FBiH, gdje su nakon izbora konstituisane vlade, imaju ministri iz reda srpskog naroda.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović kaže da su prekršena prava konstitutivnih naroda, najavljujući i to da će biti pokrenuta procedura ustavnosti Vlade pred Ustavnim sudom FBiH.

Mandatar Đuro Topić (HDZ BiH), na pitanje da li je tačno da u Vladi Posavskog kantona neće biti Srba, odgovorio je Srni: “Možda”, dodajući da će Vlada biti formirana u skladu s Ustavom da će sastav biti onakav kakav je bio u prethodnim mandatima.

Interesi

Epilog glasanja na sjeveru BiH komentarisao je i potpredsjednik Gradskog vijeća u Mostaru Velibor Milivojević (SNSD).

– Uvijek kažem da ne volim vagati koliki je i kakav ko Srbin. Međutim, u FBiH imamo situaciju da su u organima vlasti Srbi koji nisu birani srpskim glasovima i koji nikada nisu progovorili ni o jednom problemu srpskog naroda. To jasno govori da oni ne zastupaju srpski narod ni njegove interese, nego stranke iz kojih dolaze – ocijenio je Milivojević.

Nastavi čitati

Politika

UHAPŠEN BIVŠI MINISTAR RS! Bušio gume predsjedniku Osnovnog suda!

Banjalučka policija uhapsila je Milenka Vračara, saznaje Gerila. Vračar je uhapšen ni manje, ni više, nego zbog bušenja guma na više automobila.

Izvor Gerile iz istrage otkrio je da je Vračar bušio gume na automobilu Milenka Milekića, predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.
Na meti Vračara bili su i drugi automobili.

Milenko Vračar, inače bivši ministar finansija u Vladi RS trenutno se nalazi na kriminalističkoj obradi u Policijskoj upravi Banjaluka.

O slučaju je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Nastavi čitati

Aktuleno