Connect with us

Politika

VUKANOVIĆ ODRŽAO PROTEST, iz ERS mu poručili: Svako ima pravo da se žali

U Trebinju je u organizaciji “Liste za pravdu i red” održan protestni skup, a kako kažu organizatori, cilj je da se poništi odluka o povećanju cijene struje i namjera Elektroprivrede Republike Srpske da kupi preduzeće “Komsar enerdži hidro”.

Učesnici skupa najavili su da će Ustavnom sudu Republike Srpske podnijeti apelaciju.

– Naravno da će biti još protesta i diverzantskih akcija. Nastavićemo institucionalnu borbu, idemo na svim frontovima, preko sudova i tužilaštva da se borimo – izjavio je predsjednik “Liste za pravdu i red” Nebojša Vukanović.

– Svako ima pravo da se žali – odgovaraju iz “Elektroprivrede Srpske” i navode da su sve odluke o povećanju cijene struje donesene javno, na osnovu zakona i stručnih analiza.

Na isti način donose se i odluke o investicijama, kažu u Elektroprivredi, piše RTRS.

– Svako ima pravo da podnese apelaciju, ali neka prvo pročita zakon o električnoj energiji i zakon o regulatornoj komisiji za energetiku – rekao je generalni direktor Elektroprivrede Srpske Luka Petrović.

Komentarišući tvrdnje sa skupa da “Elektroprivreda RS” namjerava da kupi firmu “Komsar Enerdži” vlasnika Rašida Serdarova, ruskog biznismena, za koju se navodno, iako je prošle godine imala promet od 2.000 maraka, planira izdvojiti 200 miliona maraka, Petrović kaže da on nije rekao da je vrijednost ove firme tolika i nije mu jasno odakle taj podatak.

– Ja nisam rekao da je ova firma toliko vrijedna, ali znam da firma “Komsar Hidro” u posjedu ima koncesiju za HE Mrsovo na period od 50 godina i na to ima i građevinsku dozvolu i započete radove, definisan profil i riješene imovinske odnose za akumulaciju i branu od preko 95% i riješen kamenolom za eksploataciju kamena za izgradnju betonske pregrade – kazao je Petrović, napominjući da se procjene ne rade proizvoljno, već angažuju čuvene revizorske i konsultantske kuće, poput Dilojta i drugih, pa su oni ti koji donose konačni sud o isplativosti ove investicije.

Kaže da je sve transparentno i javno, te da, kako dodaje, niko nije lud da potpisuje dokumenta, a da nema stručnu i ekspertsku analizu, te da će ovoj proceduri biti podvrgnute i sve naredne investicije.

Nebojša Vukanović je, međutim, izjavio da će se kupovinom Komsar Enerdžija za navodnih 200 miliona maraka ti novci u stvari baciti, jer fima, kako kaže, ne vrijedi ništa, a milioni namijenjeni za kupovinu će otići, kako tvrdi, u ruke oligarha i moćnika, čelnika režima.

Podsjećamo, narodni poslanik Nebojša Vukanović organizovao je danas protest na Trgu palih boraca u Trebinju zbog rasta cijene električne energije, ali i izgradnje hidroelektrane “Mrsovo”. Vukanović je rekao da je ključna poruka da Ustavni sud Republike Srpske treba da poništi tarifni postupak, te istakao protivljenje izgradnji Hidroelektrane “Mrsovo” jer će time biti “bačeno 200 miliona maraka”.

On je najavio da će, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni, biti nastavljene “diverzantske akcije i protesti, ali i institucionalna borba”.

Vučinić je rekao je da će biti predata apelacija Ustavnom sudu Republike Srpske jer se “krši zakon o električnoj energiji i zakon o zaštiti potrošača”.

On je rekao da ne može za istu robu biti različite cijene.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da se na ovim protestima neće stati.

Agencije

Politika

DODIK SUTRA U DRAKULIĆU: Obilježavanje 81 godine od pokolja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Dodik će prisustvovati obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, najavljeno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.
Novosti

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆN NAPAO VLAST “Nema tog poreza, koji može da zadovolji NJIHOVE APETITE”

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. Reći da bogate zemlje imaju velike poraze, kao što je to rekao predsejednik Republike Srpske, lijepo zvuči ali kad bismo mi danas živjeli kao u Norveškoj ili Skandinaviji, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, nakon sjednice Koordinacionog odbora SDS IJ3.
On je istakao da unutarstranački izbori u SDS teku po planu i da je sastanak u Banjaluci drugi u nizu sastanaka po regiijama.

“Postoje sredine gdje su unutarstranački izbori već poodmakli i to je slučaj u 20 dobro organizovanih odbora SDS. Postoji jedan dio opštinskih i gradskih organizacija gdje proces unutarstranačkih izbora teče nešto sporijom dinamikom”, pojasnio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da će cjelokupan izborni proces biti završen tokom maja velikom Skupštinom Srpske demokratske stranke.

Govoreći o opozivu gradonačelnika Bijeljine, Miličević je kazao da će SDS organizovano ući u odbranu kutija na referendumu.

“Skupštinska većina u Bijeljini je jedna interesna grupa koju čine vladajuće partije kojima je Bijeljina i njen budžet plijen a ne razvojna sredstva za jednu lokalnu zajednicu. Ozbiljno smo se organzovali u odbrani sadržaja kutija jer ako to ne uradimo bićemo pokradeni. Ja sam to doživio u Tesliću, na referendumu 2019. kada je bez obzira na razliku u moju korist, od četiri hiljade glasova, jedva spriječena izborna krađa. Izborni zakon omogućava svaku vrstu izbornih krađa i naš zahtjev će biti izmjena izbornog zakona koji dopušta ove malverzacije”, poručio je lider SDS-a.

On kaže da zagovara racionalniji pristup kada je u pitanju opozicioni rad i da SDS neće samo kritikovati.

“Nudićemo rješenja i po pitanju izmjena izbornog zakona ali i po pitanju raspodojele sredstava iz PDV-a. Predložićemo da se limit za ulazak u naplatu PDV-a poveća sa dosadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada KM. Nakon toliko godina, tolikih poskupljenja i inflacije to više nije realan okvir koji sve teže nose privredni subjekti. Taj naš prijedlog će pomoći privrednicima da podnesu teret krize“, pojasnio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK U ŠVAJCARSKOJ! Prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, koji organizuju Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da se raduje svakoj prilici da dođe i da se sretne sa našim narodom u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta.

-To je dragocjeno da se putem naše crkve, vjere, tradicije, kulture i običaja povezujemo među našim narodom kako bi držali tu jednu nit povezanosti, kako bismo uvijek gledali u našu maticu Srbiju, Republiku Srpsku i kako bismo uvijek naš narod držali okupljenog oko naše suštinske ideje od koje nikada ne smijemo da odustanemo, a to je da živimo svoji na svome u svojim zemljama – poručio je gradonačelnik, koji drugu godinu zaredom prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike Srpske.

Naveo je da je činjenica da nas prilike i neprilike tjeraju negdje drugdje i da je danas to naša realnost.

-Ali danas mogu da posvjedočim koliko naš narod ovdje u Cirihu u Švajcarskoj, u Njemačkoj, u Austriji, gdje god sam bio ovih dana, gleda u Republiku Srpsku, živi Banju Luku i druge gradove u Republici Srpskoj, svaki grumen i pedalj Republike. Naš narod se ovdje osamostalio, očvrsnuo, kupio zemlju, napravio crkvu, ali ipak gleda u svoje zemlje i želi da se vrati. To je taj korijen. Lišće se vraća svom korijenu, narod se vraća svom korijenu. Upravo je to najsnažnija poruka koju sam ovdje čuo – naglasio je on.

Brojni su izazovi, ističe, kako našeg naroda u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori.

-Izazovi su slični, ako ne i veći kod našeg naroda ovdje. Preko 30.000 potpisa Bošnjaka, raznih udruženja je sakupljeno da se Dani Republike Srpske ovdje ne obilježavaju. Kome to smeta? Mi smo se okupili ovdje zarad crkve, zarad ljudi, vjere, ekonomije, privrede, uzajamnog podržavanja i poštovanja, a ne protiv bilo koga drugog. I film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je samo film o nama, gdje živimo, šta nam se desilo i kuda želimo da idemo, a ovdje se brani njegovo prikazivanje. Mi nemamo durge ambicije osim da smo svoji, da imamo svoje, da nam niko ne smije i ne može to zabraniti – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da ga ohrabruje svaki stisak ruke svakom Srbinu, kojeg je sreo u dijaspori.

-To je stisak ruke koji jača naše odnose, koji nas povezuje i koji šalje jednu univrezalnu poruku – da mi imamo viši cilj, da se ne umaramo od ideje da se borimo za naše istinske vrijednosti, za održavanje jezika, pisma, tradicije, kulture – naveo je grdaonačelnik, dodajući da će i ovom prilikom imati više sastanaka o ekonomskim temama.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Hrama Uspenja Presvete Bogorodice – kazao je da je crkva majka našeg naroda.

-Politika se bavi interesima, a crkva se bavi božanskom ljubavlju. Jedino što možemo da damo od sebe jeste ljubav, ljubav prema našem narodu, ali i prema svim drugima bez obzira na to koje su vjeroispovijesti i vjere. S tim u vezi nama je crkva u dijaspori kao djelić domovine naše i tako mnogi ljudi koji dolaze u Hram dolaze radi vjere, a takođe i tu govore srpski jezik i pričaju sa ljudima koji su njima poznati, upoznaju nove i na taj način mi opstajemo – kazao je protojerej Simijonović.

Naglašava da bez otadžbine, onih rodnih mjestaa, oni ne bi mogli da funkcionišu.

-To je jedna sinergija otadžbine i dijaspore. Zato je veoma važno da nam otadžbina bude mirna i stabilna, jer onda će roditelji sa ponosom da govore o korijenima djeci koja su rođena ovdje u Švajcarskoj. Pozdravljam ovu aktivnost obilježavanja Dana Republike Srpske ne ulazeći u političke stavove pojedinih naroda i to ne bi trebalo da nam bude fokus, nego Sveti arhiđakon Stefan, da uznesemo slavu Gospodu i svetiteljima. Radi toga i slavimo slave, jer nas oni čuvaju, prvenstveno, u vjeri – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno