Connect with us

Politika

VUKANOVIĆ UDARIO PONOVO Poručio je da će ih “sve potopiti” i da “NAROD NIJE LUD”

Sve dok se PDP ne ogradi od Draška Stanivukovića, ne može biti partnerske i korektne saradnje, poručio je vrhu te stranke lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović.
Dan ranije, Vukanović je dao svojevrsni rok predsjedniku PDP Branislavu Borenoviću i ostalima u stranci da se ograde od gradonačelnika Banjaluke, sve uz prijetnju da će “snositi posljedice”.

Vukanović je danas sa svojim poslanicima i odbornicima održao konferenciju za novinare u Trebinju, na kojoj se ponovo obrušio na Stanivukovića, nazivajući ga pogrdnim imenima, što nije za javno prenošenje.

“Iz PDP su bar imali poštovanja prema meni. Mogao sam im podijeliti stranku i uništiti Jelenu Trivić još ljetos kandidaturom kada je Draško molio danima, on i njegovi saradnici, da budu kod mene na listi. Rekao sam ne. Ja bih sa tim dobio tri, četiri poslanika, ali bih uništio svaku nadu da Jelena Trivić može pobijediti. Radio sam tada za opštu stvar i nisam podijelio PDP. Toliko o njegovoj iskrenosti za PDP. I oni ga drže u svojim redovima. Gospodinu Borenoviću ću jasno reći: ‘Nema potrebe da me zoveš na sastanke dok on sjedi s tobom’. Ako sa takvim podmuklim spletkarošem možeš da sjediš, ja tu neću. On je spreman da falsifikuje i fakture, čime je počinio krivično djelo. U ovom trenutku njega Dodik štiti od sudskog progona, ali neće ga štititi dovijeka”, rekao je Vukanović.

Poručio je da će ih “sve potopiti” i da “narod nije lud”.

“Kada je trebala biti tribina u Banjaluci, tada sam rekao Borenoviću sramota je ovo što radite. Ne želim da ga vidim blizu sebe. I to sam progutao, iako sam se trudio da budem najmanje 20 metara od Stanivukovića. Rekao sam, ovakvom čovjeku, koji je u kriminalu, dali ste da on glumi nekog golmana, da on brani Banjaluku. Sve ću vas potopiti. Nije narod lud. U svakom slučaju, ne može se govoriti o partnerskim i korektnim odnosima u opoziciji, koji podrazumijeva da mi dajemo SDS i PDP sve bez ijednog uslovljavanja, a s druge strane da dobijamo tužbe, spletke, niske udarce”, rekao je Vukanović.

Podsjećamo, javnost još bruji o potezu koji je napravio Stanivuković, kada mu je podvalio slike i snimke sa Jahorine, koje je Vukanović potom objavio s pitanjem da li je bio u vili Vlade RS i sa kim se sastao.

Draško Stanivuković za Srpskainfo kaže da je to bila njegova samoodbrana od gnusnih laži, kleveta i jednostranih napada. Tvrdi da je nakon toga Vukanović za njega završena priča.

“Pola godine sam ćutao. Rekao sam uredu, nadajući se, vjerujući i šaljući poruke optimizma, vjere, bratstva. Drugačiji smo po nekim pogledima, shvatanjima. To je prirodno unutar porodice, da ne kažem unutar opozicije. Sugerisao sam mu sto puta na ličnom planu da griješi i da laže o gradu Banjaluci. Čak i kada mu dostavite dokaze on napiše svoju priču, ne interesuju ga uopšte. Nisam želio da tužim, spor je to proces. U tom pravcu sam imao potrebu da mu pošaljem nekoliko poruka, potpuno neprovjerenih, bez bilo kakvog truda. A on to bez bilo kakvog filtera objavljuje. Što se mene tiče, ja tu priču stavjam ad akta i žao mi je što tako đonom ide prema svima nama. Prema patrijarhu, prema saborcima, prijateljima – rekao je Stanivuković.

Objasnio je i slučaj fakture koju pominje Vukanović, a na kojoj navodno piše da je grad platio milion KM za nepostojeći krov na teniskoj dvorani, koja je u izgradnji.

“Sve dalje što on priča, pada u vodu jer je pokazan način kako on radi. Ja sam samo njegovim ljudima, koji ga lažno obavještavaju, poslo poruku da je krov plaćen milion. A on treba da ispituje ko mu je poslao tu fakturu i ko je tu fakturu falsifikovao. Ja imam originalnu, ko je njemu brojeve mijenjao, on to treba da odgovori javnosti. Sa druge strane, ovo je samo jedan u nizu dokumenata koje su njemu njegovi šaptači falsifikovali. Od njega sam dobio dokument da pojedini ljudi ne paćaju komunalnu naknadu i rentu Gradu i odmah sam sazvao kolegijum svojih saradnika da vidimo ko to ne plaća. Kada smo upoređivali originale sa dokumentima koje je poslao Vukanović, vidjeli smo da se ne poklapaju. Neko je izvadio dio teksta i njemu drugačije prekucao. E, na isti način su mu ti isti uradili to sa fakturama, a bila je dovoljna samo jedna poruka”, tvrdi Stanivuković.

Politika

DARKO BANJAC: Neki ambasadori ne razumiju da su ovdje gosti

– Ono što smo konstatovali jeste jako bezobrazno ponašanje nekih ambasadora iz nekih ambasada koji ne razumiju da su ovdje gosti i da ne mogu voditi politiku u okviru BiH odnosno RS – izjavio je danas u Banjaluci Darko Banjac iz NPS-a, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Srpska ima svoj put, ali su pokazali da ne poznaju svoje vlastite zakone, dodao je Banjac.

On je pojasnio da se u Srpskoj ne radi ništa, što se ne radi i u njihovim zemljama.

– Očigledno to njih ne zadovoljava, dodaje.

Na sastanku je konstatovana i fiskalna stabilnost Srpske, pojasnio je Banjac.

Sastanku su, pored Banjca, prisustvovali predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Željka Cvijanović, predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Socijalističke partije Petar Đokić, NDP-a Bojan Šapurić i zamjenik predsjednika Demosa Spomenka Stevanović.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I VEĆINA DOGOVORILI: Štitimo imovinu i interese Srpske

Reagovaćemo adekvatno na bilo kakve mjere protiv Republike Srpske, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka vladajuće koalcijie u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je pitanje imovine Srpske regulisano Ustavom i da se o tome ne može razgovarati.

– Ne želimo da rješavamo iznova pitanja koje su riješena Dejtonskim mirovnim sporazumom – poručio je Dodik.

Saglasni su, rekao je Dodik, da se o imovini ne može razgovarati.

– Naše je pitanje kako vratiti ono što je oduzeto Srpskoj – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Dodik je pozvao sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi.

– Treba iskoristiti 60 dana javne rasprave kako bi se pokazalo da je Srpska demokratsko društvo – dodao je Dodik.

On je ponovio da je Srska ekonomski stabilna.

Naglasio je da vladajuća koalicija redovno održava sastanke i razmatra važna politička pitanja.

Lider NPS-a Darko Banjac rekao da su razlog sastanka vladajuće koalicije aktivnosti koje su pokrenule Vlada i Narodna skupština Srpske.

Lider Socijalističke partije Petar Đokić istakao je da ima zemalja koje ne razumiju i ne žele da podržavaju našu politiku, „ali mi prosto moramo da radimo u okviru politike za koju se opredijelio naš narod na izborima i za šta nam je dao podršku”.

Zamjenik predsjednika DEMOS-a Spomenka Stevanović istakla je nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Banjaluci da je razgovarano o novim projektima u Republici Srpskoj, zapošljavanju, rastu plata i penzija.

Stevanovićeva je istakla da je na sastanku analizirano stanje u Republici Srpskoj i BiH u odnosu na globalnu političko-ekonomsku krizu, ali i još jednom ponovljen stav predstavnika Srpske kada je riječ o imovini.

-Za nas je to tema koja nije upitna, a regulisana je Dejtonskim sporazumom kao imovina Republike Sprske, iako imamo pokušaje iz
FBiH i dijela međunarodne zajednice da se uruši ustavno-pravni poredak na štetu Republike Srpske – zaključila je Stevanović.

Ona je ukazala na to da vršiti vlast u komplikovanim vremenima nije lako i da je najlakše je kritikovati.

-Opozicija je uvijek dobra za vlast kada je konstruktivna i kada daje dobre ideje. U ovoj situaciji mnogo je lakše pričati i nikada ne napraviti grešku. Bitno je da ova koalicija ostaje opredijeljena za jačanje institucija Republike Srpske i bolji život njenih građana – rekla je Stevanovićeva.

Nastavi čitati

Politika

Protesti ispred OHR -a uz poruku “Schmidt go away, OHR stay”

U organizaciji neformalne grupe građana “Restart” i Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” ispred Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu počeli su protesti protiv „sve izvjesnijih novih nametanja odluka od strane Kristijana Šmita koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH“.

Organizatori traže “zaustavljanje daljnje razgradnje države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh. društva u tri etnička tora” i kažu da je to „svojevrsno rano upozorenje na ono što bi se moglo dešavati u budućnosti kada su u pitanju odluke Kristijana Šmita i moguće usložnjavanje situacije u BiH“.

Nezvanično, piše Kliks, u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

Okupljeni građani drže transparent ” Schmidt go away, OHR stay “.

Kristijan Šmit poručio da su mirne demonstracije osnovno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo.

-Ja to poštujem. Otvoren sam za objektivnu razmenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – napisao je Šmit na „Tviteru“.

Nastavi čitati

Aktuleno