Connect with us

Politika

VULIĆ PROZVALA TRIVIĆEVU “Strani mentori Jeleni poslali tri rješenja”

Reklamni prostor

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je da će poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić na današnjoj posebnoj sjednici parlamenta igrati dvostruku igru u namjeri da ispuni naloge stranaca, što mora, ali i da pokuša da zadovolji i želje naroda u Srpskoj zbog predstojećih izbora.

“Za razliku od nje i njenih ‘vratolomija’ s ciljem da iz svega izađe ‘čista’ i pred svoje mantore, ali i narod, odnosno potencijalne birače, Milorad Dodik ima samo jedan cilj – da odbrani dostojanstvo i strateške interese Republike Srpske”, istakla je Vulićeva povodom današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike
Srpske.

Vulićeva je naglasila da su strani mentori, predvođeni njemačkim turistom Kristijanom Šmitom, priskočili “u pomoć” Jeleni Trivić kako bi je izbavili iz ove nezavidne situacije i poslali joj tri rješenja, odnosno opcije prvenstveno za njeno, ali i ponašanje ostalih opozicionih poslanika na današnjoj sjednici parlamenta Srpske.

“U prvoj se Trivićevoj sugeriše da se pojavi na sjednici i stavi fokus na teme koje građane bole, a o kojima su s njom već razgovarali, a to su kriminal i korupcija. Prema tim uputama, Trivićeva na tome treba da što više da insistira kako bi isprovocila Dodika”, rekla je Vulićeva, dodavši da se u instrukcijama jasno poručuje Trivićevoj – “Što više isprovocirate Dodika, biće bolje za Vaš rejting, a tokom glasanja, izađite iz sale i objasniti medijima da je sjednica predizborni trik”.

Prema riječima Vulićeve, druga opcija koju su Trivićevoj ponudili njeni nalogodavci jeste da uopšte ne ide na sjednicu, a argumenti i opravdanje pred biračima je da “ne želi učestvovati u predizbornim trikovima” i samim tim izbjegla bi i glasanje.

“A treća uputa Trivićevoj glasi: ‘Kako biste sačuvali svoju ulogu patriote, bitno je da se pojavite. Tokom glasanja napustite salu, a ostale kolege podijelite. Jedni neka prate Vas, drugi neka glasaju i na taj način imate argument za javnost’”, istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da je ovu informaciju dobila od pojedinih opozicionih poslanika koji su zgorženi sadržajem instrukcija koju je, kako su rekli, Šmit pisao za svog pulena Jelenu Trivić.

Vulićeva je dodala da instrukcije nose naziv: “Upute za poslanike opozicije u manjem bh entitetu”.

U Banjaluci će danas biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatran Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru NJemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Odluka o davanju agremana usvojena je bez konsenzusa na 157. posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. septembra.

Sjednica Narodne skupštine Srpske sa ovom, jedinom tačkom dnevnog reda zakazana je za danas u 12.00 časova na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u izjavi dostavljenoj parlamentu Srpske, između ostalog, naveo da odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH nije mogao da prihvati jer unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.

On je u izjavi ukazao da zadiranje u Dejtonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju Republike Srpske, i da on, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne može prihvatiti imenovanje pomenutog ambasadora.

Politika

Dodik najavio veto: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
“Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma”, rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da Džaferović može da govori šta hoće.

“Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati”, izjavio je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

“Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On (Džaferović) se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”, rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Aktuleno