Connect with us

Društvo

Za bicikliste u Banjaluci dolaze bolji dani

Kroz istraživanje sprovedeno u okviru projekta “IMPAQ“, u saradnji Grada Banjaluka i švedskih partnera, targetirane su lokacije i pravci, koje bi trebalo povezati i na taj način unaprijediti i olakšati biciklistički saobraćaj na teritoriji grada.

Poručila je ovo Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti, koja je učestvovala na panel diskusiji o temi korišćenja bicikala kao vida prevoza, održanoj u Domu omladine.

“Veoma je važno što su kroz anketu sugrađani i korisnici bicikala naveli lokacije na kojim postoji potreba za izgradnjom biciklističkih staza, te će Gradska uprava pažljivo analizirati dobijene rezultate, na osnovu kojih će biti napravljen plan za unapređenje biciklističke infrastrukture, a sredstva za izgradnju biciklističkih staza planiramo već budžetom za narednu godinu”, kazala je Šukalova.

Ona je podsjetila da će grad uskoro dobiti i prve brojače bicikla, koji će biti postavljeni na najučestalije korištenim biciklističkim rutama.

“Brojači bicikala svakako će donijeti i nove podatke na osnovu kojih ćemo moći još bolje planirati sve naše naredne aktivnosti u oblasti unapređenja biciklističkog saobraćaja”, pojasnila je ona.

Tokom panel diskusije, kako ona kaže, predstavljeni su rezultati ankete sprovedene kroz saradnju Gradske uprave sa švedskim partnerima, kao i iskustva iz evropskih gradova na temu biciklističkog saobraćaja, tehničkih rješenja i politika koje se primjenjuju.

Podsjećamo, Banjaluka je opredijeljena za unapređenje urbane mobilnosti, a jedan od najznačajnih projekata u koji je Gradska uprava uključena iz ove oblasti jeste upravo projekat “IMPAQ“, čiji se jedan dio odnosi na saobraćajna rješenja koja su ekološki prihvatljiva.

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno