Connect with us

Banjaluka

ZA MEDICINSKI KOMPLEKS U BANJALUCI 75 MILIONA EVRA! Evo kako će sredstva biti utrošena

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke za Projekat medicinskog kompleksa u Banjaluci, vrijedan 75 miliona evra.

Cilj projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjaluci, koji se sastoji od Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Univerziteta u Banjaluci i Centra za obrazovanje i istraživanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvata Medicinski fakultet i Centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Projekat podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 105,783 miliona evra, od čega je kredit EIB-a 75 miliona evra, a domaća kontribucija i drugi izvori finansiranja iznose 30,78 miliona evra.

Planirano je da projekt bude realizovan do kraja januara 2029. godine.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

Savjet ministara prihvatio je jednoglasno inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekat unapređenja kvaliteta vazduha u BiH, vrijedan 50 miliona dolara.

Cilj ovog projekta je smanjenje emisija zagađivača vazduha i štetnih gasova u sektorima grijanja stambenih objekata i prometa u Sarajevskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom, na osnovu izražene želje da učestvuju u ovom projektu.

Jedna od komponenti ovog projekta, koja se odnosi na zelenu urbanu mobilnost za podršku tranziciji prometnog sektora prema niskim emisijama, biće sprovedena u Kantonu Sarajevo, kao najvećem urbanom području u BiH.

Uz konsultacije sa vlastima Federacije BiH i Republike Srpske, ovaj projekat će se prvo fokusirati na Federaciju BiH.

Savjet ministara jednoglasno je utvrdio Prijedlog memoranduma o saradnji na formiranju Stalne transnacionalne mreže za bezbjednost plovidbe, sa informacijom Ministarstva komunikacija i transporta o njegovoj pripremi, čime se intenzivira saradnja zemalja Jadransko-jonske regiona.

– Memorandum su prethodno usaglasili i predložili svi učesnici u projektu EUREKA u okviru saradnje zemalja Jadransko-jonske regiona /BiH, Hrvatska, Italija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Slovenija/, s ciljem povećanja pomorske bezbjednosti – saopšteno je iz Savjeta ministara.

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA dobija novi panoramski autobus, u aprilu BESPLATAN

Kako bi turistima pružili najbolju uslugu tokom predstojećeg sportskog spektakla „Srpska Open“ ali i svih drugih planiranih dešavanja, Grad Banjaluka je nabavio i dvospratni panoramski autobus za razgledanje grada.

Saopštio je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, rekavši da će tokom aprila vožnja ovim autobusom biti potpuno besplatna.

– Novi dvospratni panoramski autobus će sve posjetioce, ali i naše sugrađane voziti po znamenitim dijelovima grada, a vožnja će tokom aprila biti potpuno besplatna, rekao je Stanivuković.

Kako je pojasnio, nakon turnira ovaj panoramski autobus će i dalje na raspolaganju svim turistima kao dodatna turistička ponuda Banjaluke.

Nastavi čitati

Aktuleno