Connect with us

Društvo

Za najsiromašnija domaćinstva u BiH stiže novac iz EU

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine uručila je u utorak šefu Delegacije Evropske unije (EU) Johanu Satleru ugovor o finansiranju 70 miliona evra vrijednog energetskog paketa podrške. Ovaj paket omogućiće pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju sa rastućim cijenama, kao i pomoć u energetskoj tranziciji u BiH.

Riječ je o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu, a koji je država potpisala sa EU.

Krišto je izjavila da se radi se o paketu podrške Evropske unije BiH za ublažavanje socioekonomskih posljedica izazvanih energetskim krizama i koje su izazvale porast cijena.

– Na ovaj način pomažemo najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH, koje su se suočile sa porastom cijena energenata. Konkretna podrška ide na pomoć u stambenim jedinicama u smislu energetske učinkovitosti. Podrška u okviru ovog paketa ide i malim i srednjim preduzećima koja su osnova naše privrede, rekla je Krišto.

Johan Satler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, izjavio je da će BiH narednih dana primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona evra za podršku najugroženijim domaćinstvima.

– To je manje-više 170 hiljada domaćinstava u BiH. To će pomoći energetsku tranziciju. Mi, EU ćemo biti uz vas posebno u teškim trenucima, rekao je Satler.

Dodao je da je inflacija, koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini, podrazumijevala izuzeto tešku zimu, prije svega za najsiromašnije porodice širom regiona.

Upravo je iz tog razloga, u okviru svoje posjete prošle godine, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen najavila milijardu evra pomoći za region, podsjetio je Satler.

Dodao je da je u okviru ovog paketa 50 miliona izdvojeno za najsiromašnija domaćinstva u BiH, 10 miliona će dobiti privatni sektor kako bi poboljšali energetsku efikasnost, a preostalih 10 miliona ide za adaptaciju i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

– Zadatak je sada na entitetima i Brčko distriktu da usaglase modalitete za samu raspodjelu, odnosno plasman osiguranih sredstava na način da dođu do onih koji u u stanju potrebe, rekao je Satler.

U kontekstu napretka BiH na putu ka EU, Satler je napomenuo da BiH ima sposobnosti i kapacitete da apsorbuje značajnim resursima i prilikama koje će se otvarati kako se zemlja bude približavala EU.

– Način kako BiH bude upravljala sredstvima koja se osiguravaju kroz ovaj paket predstavljaće svakako značajan indikator za bilo koju buduću podršku koja se osigurava od EU , rekao je Satler.

Satler je takođe izrazio zadovoljstvo zbog brzog formiranja vlasti na državnom nivou i usvajanjem budžeta za 2023.

– Imamo budžet koji je povećan za 23 odsto. Ne možemo zanemariti da entiteti imaju itekako široke nadležnosti, stoga nema iskoraka bez njihovog angažmana, kazao je Satler.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno