Connect with us

Svijet

Za NATO varvarstvo nad Јugoslavijom niko nije odgovarao

Prije 24 godine SAD i njihovi saveznici varvarski su bombardovali suverenu SR Јugoslaviju, a da niko nije odgovarao za očigledne zločine, rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da su pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a bombardovali gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbjeglica.

– Sutra u Rusiji, pa i u cijelom svijetu, svi koji znaju istoriju i ko izvlači pravilne zaključke, sjetiće se tragičnog datuma 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija NATO-a koja je donijela mnogo tuge, stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati – rekla je Zaharova.

Ona je navela da su NATO snage ispalile više od 2.000 raketa, bačeno je 14.000 bombi i druge municije, između ostalog, koja sadrži osiromašeni uranijum, onaj isti koji Velika Britanija smatra svojim standardom, prenosi “Sputnjik”.

Zaharova je podsjetila da je taj osiromašeni uranijum, koji je bio bačen na tadašnju SR Јugoslaviju, zarazio veliku teritoriju, doveo do velikog rasta brija oboljelih među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na Kosovu.

– Takozvani zapadni mirotvorci nisu nikoga štedjeli, od njihovih ruku poginulo je na stotine pripadnika snaga bezbjednosti, više od 2.000 civila, uključujući 88 djece – istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da jedina ocjena ovdje može biti da je izvršen akt agresije, pogaženi principi međunarodnog prava, proglašeno bezakonje zakonom.

– Pritom, kada i gdje treba upotrebiti silu samo Vašington može da odluči. On pretenduje na ulogu najviše instance suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, osim drskosti, grubosti i apsolutne nekažnjivosti – istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posljedice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbjednosti.

– Tamo su ubjeđeni /ili se bar prave/ da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da učine uslugu čovečanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očigledne zločine – dodala je Zaharova.

Sutra se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Јugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Agencije

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno