Connect with us

Politika

Za početak novog poglavlja najbolje bi bilo da gospoda iz Ambasade SAD u Sarajevu odu iz BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da iz Ambasade SAD u Sarajevu ponovo dolaze apsurdne izjave, te da je očigledno da su, po ustaljenoj praksi, po mišljenje išli u centralu SDA ili neku drugu sličnu njoj.

– Gospoda iz američke Ambasade veoma dobro zna da, i pored njihovog angažmana tokom tragičnog sukoba u BiH koji nije bio nimalo častan, niti za pohvalu, naprotiv bio je veoma sraman, nisu uspjeli vojnički postići cilj koji su osmislili zajedno sa političkim Sarajevom, a to je država BiH bez Srba.
Potom su, čisto da im malo osvježim pamćenje, nakon niza propalih pregovora organizovali onaj u Dejtonu koji je uspio, ali samo zahvaljući Srbima i razumu koji smo pokazali tada kao i sada, i mir je konačno došao u BiH, ponavljam samo zahvaljujući Srbima – istakla je Vulićeva za Srnu reagujući na jučerašnje saopštenje iz Ambasade SAD povodom ratnohuškačke izjave Huseina Kavazovića u kojem su se ponovo dotakli Milorada Dodika, umjesto da osude najnovije izjave poglavara Islamske zajednice u BiH.

Vulićeva je istakla da danas, nakon 27 godina Ambasada SAD ponovo otvara polemike, vraćajući se na mjesto gdje je njihova politika poražena.

– Ali, kao što ne mogu da se pomire sa svojim istorijskim neuspjesima u Vijetnamu i Avganistanu, očigledno je da se ne mire ni sa svojim neuspjehom da stvore BiH bez Srba ili sa Srbima po njihovom modelu, a imaju ih dovoljno za statističku grešku i uglavnom su odlikovani ‘zlatnim ljiljanima’ – naglasila je Vulićeva.

Ona je ocijenila da SAD očigledno odgovara takva BiH, ali, na njihovu žalost, to neće moći.

– To što tvrde da istinski probosanskohercegovački politički lideri i stranke nastoje da institucijamama koje vode osiguraju efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu, nadam se da nisu mislili ozbiljno, jer počev od Osmicinih i Sebijinih diploma, do epske krađe respiratora od premijera Federacije BiH Fadila Novalića, ili Kemala Čauševića, nekadašnje perjanice SDA, koji je ojadio Upravu za inidirektno oporezivanje za nekoliko miliona i sada je na robiji, i da ne nabrajam dalje afere koje su izavali upravo ti za koje oni tvrde da istinski vole BiH. Mi smo imali priliku, a i imamo je i sada da stalno gledamo kako je vole – rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da zvaničnici Ambasade SAD imaju bar malo karaktera i obraza, povukli bi svoje sporne izjave, jer argumenti nisu na njihovoj strani.

– I prestanite, gospodo iz američke Ambasade i Sarajevu, da raditi stvari koje sigurno ne vode miru i stabilnosti u BiH, kao ni reisove blasfemične izjave, jer u istoj su kuhinji skuvane, i to je više nego očigledno – poručila je Vulićeva.

Sugestija da postoji veća potreba za “mirom i tolerancijom” u BiH je dobra, navela je Vulićeva, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na pojedine njene vjerske vođe.

– A za početak novog poglavlja – najbolje bi bilo da vi, gospodo u Ambasadi SAD u Sarajevu, odete iz BiH – poručila je Vulićeva.

SRNA

Politika

Ne osnivam stranku sa Jelenom Trivić

Igor Radojičić, bivši istaknuti član SNSD-a i nekadašnji gradonačelnik Banjaluke, opovrgnuo je pisanja medija kako zajedno s Jelenom Trivić osniva novu političku stranku Narodni front.

“Ne bavim se politikom. Povukao sam se prije tri godine. Ne znam ništa o stranci Jelene Trivić, to ćete morati da pitate nju. Javio sam se zbog toga što znam šta je vaš posao, bavio sam se novinarstvom. Ne bavim se politikom”, rekao je Radojičić za N1.

Špekulacije u vezi s osnivanjem nove stranke Jelene Trivić i njenog odlaska iz PDP-a zbog neslaganja s Draškom Stanivukovićem, traju od njenog poraza na izborima za predsjednika Republike Srpske od Milorada Dodika.

Trivić nije potvrdila niti negirala navode o novoj stranci.

Igor Radojičić je bio dugogodišnji član Dodikovog SNSD-a, ali se povukao nakon poraza u utrci za gradonačelnika Banjaluke 2020. godine, kada je pobijedio Draško Stanivuković. Ubrzo je isključen iz SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Srpske položili zakletvu

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Republike Srpske Svetlana Brković i Radomir Lukić položili su danas zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

I Vijeće naroda Republike Srpske potrdilo je Svetlanu Brković i Radomira Lukića za sudije Ustavnog suda.

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Srpske.

Nastavi čitati

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno