Connect with us

Politika

Za početak novog poglavlja najbolje bi bilo da gospoda iz Ambasade SAD u Sarajevu odu iz BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da iz Ambasade SAD u Sarajevu ponovo dolaze apsurdne izjave, te da je očigledno da su, po ustaljenoj praksi, po mišljenje išli u centralu SDA ili neku drugu sličnu njoj.

– Gospoda iz američke Ambasade veoma dobro zna da, i pored njihovog angažmana tokom tragičnog sukoba u BiH koji nije bio nimalo častan, niti za pohvalu, naprotiv bio je veoma sraman, nisu uspjeli vojnički postići cilj koji su osmislili zajedno sa političkim Sarajevom, a to je država BiH bez Srba.
Potom su, čisto da im malo osvježim pamćenje, nakon niza propalih pregovora organizovali onaj u Dejtonu koji je uspio, ali samo zahvaljući Srbima i razumu koji smo pokazali tada kao i sada, i mir je konačno došao u BiH, ponavljam samo zahvaljujući Srbima – istakla je Vulićeva za Srnu reagujući na jučerašnje saopštenje iz Ambasade SAD povodom ratnohuškačke izjave Huseina Kavazovića u kojem su se ponovo dotakli Milorada Dodika, umjesto da osude najnovije izjave poglavara Islamske zajednice u BiH.

Vulićeva je istakla da danas, nakon 27 godina Ambasada SAD ponovo otvara polemike, vraćajući se na mjesto gdje je njihova politika poražena.

– Ali, kao što ne mogu da se pomire sa svojim istorijskim neuspjesima u Vijetnamu i Avganistanu, očigledno je da se ne mire ni sa svojim neuspjehom da stvore BiH bez Srba ili sa Srbima po njihovom modelu, a imaju ih dovoljno za statističku grešku i uglavnom su odlikovani ‘zlatnim ljiljanima’ – naglasila je Vulićeva.

Ona je ocijenila da SAD očigledno odgovara takva BiH, ali, na njihovu žalost, to neće moći.

– To što tvrde da istinski probosanskohercegovački politički lideri i stranke nastoje da institucijamama koje vode osiguraju efikasnu, djelotvornu i odgovornu upravu, nadam se da nisu mislili ozbiljno, jer počev od Osmicinih i Sebijinih diploma, do epske krađe respiratora od premijera Federacije BiH Fadila Novalića, ili Kemala Čauševića, nekadašnje perjanice SDA, koji je ojadio Upravu za inidirektno oporezivanje za nekoliko miliona i sada je na robiji, i da ne nabrajam dalje afere koje su izavali upravo ti za koje oni tvrde da istinski vole BiH. Mi smo imali priliku, a i imamo je i sada da stalno gledamo kako je vole – rekla je Vulićeva.

Ona je istakla da zvaničnici Ambasade SAD imaju bar malo karaktera i obraza, povukli bi svoje sporne izjave, jer argumenti nisu na njihovoj strani.

– I prestanite, gospodo iz američke Ambasade i Sarajevu, da raditi stvari koje sigurno ne vode miru i stabilnosti u BiH, kao ni reisove blasfemične izjave, jer u istoj su kuhinji skuvane, i to je više nego očigledno – poručila je Vulićeva.

Sugestija da postoji veća potreba za “mirom i tolerancijom” u BiH je dobra, navela je Vulićeva, ali se ova preporuka mora jednako primijeniti na političke vođe BiH, kao i na pojedine njene vjerske vođe.

– A za početak novog poglavlja – najbolje bi bilo da vi, gospodo u Ambasadi SAD u Sarajevu, odete iz BiH – poručila je Vulićeva.

SRNA

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno