Connect with us

Politika

Za podrivanje suvereniteta BiH najmanje PET GODINA ZATVORA

Ko podriva suverenitet Bosne i Hercegovine „odlazi“ u zatvor na najmanje pet godina.

Upravo ovako glasi Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH koji će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja bi trebala da se održi u ponedeljak.

Prijedlog su u ime Kluba poslanika DF u parlamentarnu proceduru uputili poslanici ove stranke Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Traži se da se u Krivični zakon BiH iza člana 157 doda se novi član 157 a) koji glasi: „Napad na suverenitet“.

– Ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem podriva suverenitet BiH, omogućavajući bilo kojem subjektu međunarodnog prava (državi ili nacionalnoj međunarodnoj organizaciji), da utiče na proces donošenja ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH ili učešće u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina – navodi se u stavu jedan dodanog člana 157 a).

Dalje se navodi da onaj „ko svojim političkim ili drugim javnim ili tajnim djelovanjem vrši prenos suvereniteta BiH na bilo koji subjekt međunarodnog prava (državu ili nacionalnu međunarodnu organizaciju), na način da se omogućava tom subjektu međunarodnog prava da aktivno, kroz direktno ili indirektno posredovanje učestvuje u donošenju ustava, zakona, odluka i drugih akata BiH, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Poslanici DF u obrazloženju navode da je Ustavni osnov za usvajanje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH sadržan u Ustavu BiH prema kojem je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona koji su potrebni za provođenje odluka Predsjedništva ili za obavljanje funkcija Skupštine po ovom Ustavu.

U obrazloženju se još navodi da je Bosna i Hercegovina, kao i svaki drugi subjekt međunarodnog prava suverena i nezavisna zemlja, koja u okviru vlastitog pravnog sistema uređenog Ustavom BiH, putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi Ustav, zakone, odluke i druga akta.

– Uticaj na donošenje zakona, odluka i drugih akata u odgovarajućim procedurama, na način da se u takve procedure uključuju drugi subjekti međunarodnog prava, bez obzira na njihove eventualno dobre ili loše namjere, predstavlja direktan udar na suverenitet BiH i njenu sposobnost da putem nadležnih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, samostalno donosi različite propise bez spoljnih uticaja. Isto takom, neprihvatljivo je i nemoguće uključivanje bilo kojeg subjekta međunarodnog prava, bilo to neka druga suverena država ili nadnacionalna međunarodna organizacija, u proces donošenja zakona, odluka, i drugih akata BiH – navodi se u obrazloženju koji su poslanici DF poslali u parlamentarnu proceduru.

Podsjećaju da bi se novi član 157 a) dodao iza člana 157. koji se odnosi na „Ugrožavanje teritorijalne cjeline“.

U tom članu se navodi da „ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile pokuša da otcijepi dio teritorije BiH ili da dio njene teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se kaznom zatvora od najmanje pet godina“.

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

ZBOG SRAMNIH IZJAVA Zamjenika gradonačelnika Prijedora istražuje Odjeljenje za terorizam i ekstremizam

Odjeljenje za terorizam, ekstremizam i istrage ratnih zločina Policijske uprave Prijedor po nalogu Okružnog javnog Tužilaštva Prijedor provodi mjere i radnje a koje se tiču zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića radi utvrđivanja navoda prijave koja je podnešena protiv njega jer je na katolički Uskrs grubo izvrijeđao vjernike katoličke vjeroispovijesti.

Podsjećamo, Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao neka je “vatikanistima daleko lijepa kuća”.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se i tekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je tada Kovačević, a to će bi ga moglo koštati podizanja optužnice zbog krivičnog djela ,,Javno izazivanje i podsticanje na nasilje i mržnju”

Nakon toga, tadašnji kandidat za (pot)predsjdnika Republike Srpske Ivan Begić podnio je prijavu protiv Kovačevića, te će sutra u 9 časova u PU Banjaluka biti saslušan u svojstvu svjedoka na navode prijave.

Nastavi čitati

Politika

REKAO PA POREKAO Miličević demantovao informacije da je potvrdio da Jelena Trivić OSNIVA STRANKU

PR služba SDS-a na “svoj način” tumači jasne riječi Milana Miličevića izrečene juče na pres konferenciji…

Predsjednik SDS Milan Miličević sinoć je demantovao informacije da je juče potvrdio da Jelena Trivić osniva novu političku opciju u Republici Srpskoj.

– Na pres konferenciji održanoj juče nakon Sjednice Predsjedništva SDS u Banjaluci odgovarajući na pitanje da li je tačno da pojedini funkcioneri SDS i to Vukota Govedarica, Aleksandar Trninić i Ljubiša Petrović napuštaju stranku i pristupaju stranci Jelene Trivić, predsjednik Srpske demokratske stranke je negirao ove navode – saopšteno je iz SDS-a.

Tom prilikom, kako se ističe u saopštenju, Miličević je rekao “da upućuje sreću Jeleni Trivić ukoliko su tačne medijske spekulacije da ona nastavlja svoj politički put u novoj stranci”.

– Nemam nikakvih saznanja da li Jelena Trivić osniva svoju političku partiju te samim tim ne mogu biti ni pompezno napisano „prvi političar koji je potvrdio da Jelena Trivić osniva svoju stranku – poručuje sinoć Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno