Connect with us

Društvo

ZA SVE KRIVI STRŠLJENOVI Optuženi došao pijan u sudnicu, suđenje za pokušaj ubistva odgođeno

Reklamni prostor


Suđenje Mirku Štekoviću (53) iz Banjaluke, koga terete da je teško pijan hicem iz lovačke puške pokušao da ubije poznanika Vitomira Planinčića, je odgođeno jer je on na ročište došao u vidno alkoholisanom stanju.

Šteković je u sudnicu banjalučkog Okružnog suda morao da uđe uz pomoć sudske policije. Dok je hodao vidjelo se da tetura, a zaplitao je jezikom i pričao nešto nerazumljivo.

Predsjednik sudskog vijeća Blagoja Dragosavljević kazao da je od strane advokata obaviješten da je optuženi pijan.

Zatim je Štekovića upitao zašto je u takvom stanju došao i da li je pijan.

Šteković mu je zaplićući jezikom rekao da nije.

– Ma znaš šta, razbio sam prst, ujela su me dva stršljena..ma kakav alkohol – rekao je Šteković zaplićući jezikom i pokazujući prst.

Advokat Đorđe Stojaković, potvrdio je da ga je brat optuženog Dragan, obavijestio da je njegov klijent pijan.

– Rekao mi je da je Mirka dovezao pijanog i ostavio kod jedne kafane kod suda – kazao je Stojaković.

Sudija Dragosavljević odgodio je ročište zbog procesne nesposobnosti optuženog.

Upozorio ga je da će biti kažnjen ako sledeći put dođe u takvom stanju te da će mu odrediti pritvor i vještačenje.

– Nemoj mi to..dobro stari..- rekao je Šteković.

Advokat Stojaković prokomentarisao je da mu se ovako nešto nije desilo za više od 30 godina rada.

Mirka Štekovića Okružno banjalučko tužilaštvo tereti da je u pijanom stanju pokušao da ubije Vitomira Planinčića 11. jula prošle godine u kući R. P. u naselju Obrovac, u mjestu Bronzani Majdan kod Banjaluke.

Kako se navodi u optužnici, njih dvojica su se prvo posvađali. Nakon toga je Šteković napustio prostoriju u kojoj su bili, te otišao u drugu sobu, odakle je uzeo lovačku pušku “crvena zastava” vratio se u kuhinju, ispalio je hitac prema Planinčiću, te ga pogodio u predjelu stomaka. Nanio mu je tešku tjelesnu povredu opasnu po život.

Planinčić je nakon ranjavanja prevezen u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje mu je pružena ljekarska pomoć.

Kako se navodi u optužnici, Šteković je u vrijeme krivičnog djela u krvi imao oko 2,85 promila alkohola i bio je u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Sa optuženim i oštećenim Planinčićem u kući je bio i R. M. njihov poznanik.

Društvo

Donirala bubreg suprugu i spasila mu život

Reklamni prostor


Adis Ahmić iz Visokog, uslijed zatajenja bubrega, morao je na dijalizu, a zbog ozbiljnosti njegovog zdravstvenog stanja, ljekari su preporučili transplantaciju.
Uz njega je sve vrijeme supruga Mersija koju je zaprosio kada je mu je došla u posjetu u bolnicu.

S obzirom na to da nisu imali adekvatnog donora, Mersija je odučila da svom suprugu donira bubreg. Zbog troškova pretraga i operacije u Turskoj, pokrenute su humanitarne akcije.

“Donor je trebalo da bude Adisov stric, ali se, nakon pretraga, pokazalo da i on ima oboljenje i da ne može dati bubreg mom suprugu. Zato sam se ja odlučila da budem donor, a imamo istu krvnu grupu. Operisani smo prije pet dana u Turskoj i polako se oporavljamo. Hvala svima koji su pomogli”, kaže Mersija Ahmić, Adisova supruga.

Adis ima 26 godina, a bubrežni je bolesnik već neko vrijeme. Zbog toga mu je prijetilo potpuno zatajenje bubrega, imao je veoma visok pritisak, stradali su mu krvni sudovi, a sve je uticalo i na vid. Sve to je dovelo do opasnosti da mu prestanu raditi i ostali organi, pa je transplantacija bila nužna.

Zbog toga su humanitarci od maja ove godine pokrenuli nekoliko akcija za prikupljanje sredstava za Adisovo liječenje.

Samo za troškove Adisovih i pretraga njegovog rođaka, koji je bio potencijalni donor, izdvojili su oko 17.000 evra. Za troškove transplantacije Mersijinog bubrega Adisu platili su još oko 9.700 evra, prenosi Avaz.

Sada im preostaje da prikupe još oko 5.000 KM, a taj novac im je potreban da kupe lijekove za terapiju nakon što napuste bolnicu.

Zbog toga pozivaju sve humane ljude da se odazovu i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima uplatom donacija na žiro-račun: 1323002023835844 u NLB banci sa naznakom za liječenje Adisa Ahmića.

Nastavi čitati

Društvo

IRINEJ PROGLAŠEN ZA SVECA! Patrijarh Porfirije služi liturgiju za kanonizaciju Irineja Bačkog

Reklamni prostor


Sveti Irinej, episkop bački, biće kanonizovan u nedjelju, 2. oktobra na svetoj arhijerejskoj liturgiji koju će u Sabornom hramu u Novom Sadu služiti patrijarh srpski Porfirije, saopšteno je danas iz Eparhije bačke.
Patrijarhu će tokom liturgije i svečanog čina kanonizacije sasluživati arhijereji i sveštenstvo iz sestrinskih pomesnih crkava.

Irinej je bio episkop bački od 1922. do smrti 1955. godine, a za sveca je proglašen na ovogodišnjem redovnom zasijedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi čitati

Društvo

Učitelji poslali dopis Ministarstvu: Osnovci u Srpskoj opterećeni viškom časova

Reklamni prostor


Prema trenutnom nastavnom planu, nekoliko razreda osnovnih škola u Srpskoj ima više časova nego što je zakonom dozvoljeno, zbog čega je Društvo učitelja Republike Srpske slalo dopis Ministarstvu prosvjete i kulture RS da ga je potrebno mijenjati.
Naime, po pozivu da daju sugestiju za predočeni Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje i vaspitanje, Društvo učitelja RS je navelo da trenutni nastavni plan nije u skladu sa zakonskim aktima, te da je prekoračeno dozvoljeno sedmično opterećenje učenika.

Ističu da je dozvoljeno da prva trijada ima najviše 20 sati, druga trijada 26 školskih časova, dok treća može biti opterećena sa najviše 30 školskih časova.

“Prostim pogledom na tabelu Priloga 1 Nastavni plan odstupa od ovog pravnog akta, jer učenici šestog razreda imaju 30 časova redovne nastave, a dozvoljeno je najviše 26. Učenici devetog razreda imaju 31 čas, a dozvoljeno je najviše 30”, navodi se u njihovom dopisu, gdje napominju da je istim članom ove uredbe naglašeno da u sedmično i dnevno opterećenje učenika ulaze i časovi dodatne i dopunske nastave, kao i vannastavne aktivnosti.

“Za prvu trijadu uz pomenuta opterećenje u trećem razredu učenici mogu da imaju samo časove redovne nastave te ne smiju biti obuhvaćeni sekcijom, dopunskom ili dodatnom nastavom. I učenici petog razreda su gotovo potpuno opterećeni redovnom nastavom da im ostaje mogućnost samo pohađanja jednog časa drugih vidova nastave”, kazali su iz Društva učitelja RS te su predložili da bude izmijenjen Nastavni plan jer je to od izuzetnog značaja za sve prosvjetne radnike.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su kazali za “Nezavisne” da će u skladu sa novim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji je tek donesen, u zakonski predviđenom roku od godinu dana pristupiti izradi i donošenju njime predviđenih podzakonskih akata.

“U skladu s tim trebalo bi da bude donesena i nova Uredba o pedagoškim standardima i normativima za osnovno vaspitanje i obrazovanje, kojom se definiše sedmično i dnevno opterećenje učenika. Ono će svakako biti definisano u skladu s inoviranim nastavnim programima koje su utvrdili stručni timovi, u skladu s Akcionim planom sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u RS”, rekli su iz Ministarstva.

Nina Ninković iz Republičkog pedagoškog zavoda je rekla da se u okviru reformskih procesa u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja već tri godine radi na razvijanju nastavnih programa za predmete, odnosno predmetna područja od prvog do devetog razreda.

“Značajan dio posla na inoviranju nastavnih programa za osnovnu školu je urađen, ali predstoji još aktivnosti usmjerenih na razvijanje nastavnih programa. Nastavni programi su značajno unaprijeđeni u skladu sa savremenim dostignućima u oblasti nauke, potrebama vremena u kojem živimo, kao i zahtjevima nastavne prakse. U skladu s tim izvršene su izmjene u definisanju ciljeva nastavnih programa, ali fokus je bio na ishodima učenja, koji su osnova nastavnih programa i koji usmjeravaju nastavnike u kom pravcu i na koji način da organizuju nastavni proces, a kako bi znanja, sposobnosti i vještine koje učenici stiču bili funkcionalniji”, rekla je Ninkovićeva za “Nezavisne”.

Ističe da je mnogo toga rađeno da ishodi učenja ne budu više definisani samo u jednoj sferi, već da obuhvataju sve segmente razvoja ličnosti, odnosno da budu usmjereni na razvoj cjelovite ličnosti učenika.

“Mnogi od tih ishoda su definisani konkretnije i jasnije, tako da mogu da upućuju nastavnike na koji način da organizuju nastavni proces.

Stručni timovi koji su radili na razvijanju nastavnih programa nastojali su i načinom definisanja ishoda učenja obezbijediti osnovu za funkcionalniju i zahtjevima života u 21. vijeku primjereniju nastavu, odnosno nastojali su usmjeriti nastavnike ka organizaciji nastave u kojoj su učenici što više aktivno uključeni, nastave koja podrazumijeva primjenu različitih metoda i oblika rada, strategija i izvora učenja, različitih načina na koje učenici mogu pokazati šta su naučili. Unaprijeđen je i dio nastavnog programa koji se odnosi na didaktička uputstva i preporuke nastavnicima za realizaciju nastavnih programa, kao i dio koji se odnosi na korelaciju sa drugim nastavnim predmetima”, rekla je Ninkovićeva.
bl-portal

Nastavi čitati

Aktuleno