Connect with us

Svijet

ZAHAROVA OCIJENILA: Ukidanje svih sankcija i poništavanje tužbi – sastavni dio rješenja

Ukidanje svih sankcija i poništavanje svih tužbi protiv Moskve pred međunarodnim sudskim instancama trebalo bi da bude sastavni dio mirovnog rješenja u Ukrajini, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Da bi se obezbijedio održiv mir, neophodno je zalagati se za okončanje isporuke oružja i plaćenika Ukrajini, prekid neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni vanblokovski status i međunarodno priznanje prava naroda na samoopredjeljenje – saopštila je Zaharova, prenosi „Sputnjik“.
Ona je dodala da „Ukrajina mora biti demilitarizovana i denacifikovana“ i da „sve prijetnje koje dolaze sa njene teritorije moraju biti eliminisane“, a „njen status države bez nuklearnog oružja mora biti obezbijeđen i prava ruskog govornog stanovništva i nacionalnih manjina moraju biti zagarantovana“.

– Ukidanje svih nelegalnih sankcija i tužbe protiv Rusije pred međunarodnim sudovima treba da postane sastavni dio /ovog sporazuma/ – navela je Zaharova u saopštenju.

Međunarodni krivični sud /MKS/ izdao je u juče nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i ruskog komesara za prava djeteta Marije Lavove-Belove na osnovu navodne „protivpravne deportacije“ ukrajinske djece u Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta izjavio da Rusija nije članica MKS-a i da Moskva ne priznaje njegovu jurisdikciju, tako da je bilo koja odluka ovog suda protiv Rusije ništavna sa pravne tačke gledišta.

(Srna)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno