Connect with us

Politika

Zahvaljujući Srpskoj, BiH nema neprijatelje ni na Istoku ni na Zapadu

Govoreći o posjeti delegacije Narodne skupštine Ruskoj Federaciji, gostujući na televiziji Hepi, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i lider Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić izjavio je da je tamo zastupao isključivo interese Republike Srpske kroz jačanje bilateralnih odnosa.

Stevandić naglašava da je Rusija kako on kaže spremna za jednu novu podjelu uloga u svijetu te da je to nešto što mnogi tek trebaju da shvate, a jedna od osoba koja to shvata je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji u ovom trenutku traži jednu političku širinu kako bi spasio Srbiju u vremena koja nadolaze.

„Republika Srpska ne može da zaboravi rusko „njet“ u Savjetu bezbjednosti, 2015. godine, jer da smo tad dobili taj prefiks genocidnih, danas nas u svijetu niko ne bi podržao i vjerovatno ne bi smo mogli očuvati svoju poziciju“ rekao je Stevandić i dodao da je time s ruske strane potvrđeno prijateljstvo, koje se s moralne strane, mora ispoštovati. On dodaje da se u Rusiji niko ne buni što Republika Srpska i BiH imaju pretenzije ka Evropskoj uniji i da zahvaljujući Srpskoj Bih nije na spisku neprijateljskih zemalja.

Govoreći o odnosu Ruske Federacije i BiH Stevandić dodaje da bošnjački predstavnici povlače određene unilateralne poteze protiv Rusije, te da ne postoji zvanična odluka o sankcijama jer je za tako nešto potrebna odluka i Republike Srpske.

Stevandić dodaje da je moć međunarodnih ugovora odavno prestala, i da zakon jačeg određuje pozicije država. Sporazum iz Kumanova, Briselski sporazum, Rezolucija 12 44 pa i Sporazum iz Minska nisu ispoštovani zato što su se odnosili uslovno rečeno samo na slabiju stranu, dok strana sa većom međunarodnom podrškom nije imala obavezu ispuniti svoj dio sporazuma. „Mi ne trebamo da vjerujemo ni u neku evropsku pravdu ali ni u rezolucije Ujedinjenih nacija, pogotovo kad su zemlje poput SAD, Rusije i Kine samostalno puno jače i moćnije od međunarodnih organizacija“ napominje Stevandić.

Govoreći o političkim odnosima unutar Republike Stevandić smatra da ne postoji jedinstven politički stav i da i vlast i opozicija više poštovanja pokazuju prema stranim pregovaračima nego međusobno i da je takva negativna energija nepotrebna jer međusobno razumijevanje je potrebno jer vrijeme koje dolazi je nesigurno, ne samo kad je region u pitanju, već neizvjesnost vlada i u Evropskoj uniji.

Stevandić napominje da će se promijeniti svijet da će biti novi pregovori i da će u njima svi gledati svoje interese i da se na takav način i srpska politika mora postaviti.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno