Connect with us

Svijet

ZAKLJUČAK SASTANKA: Kina i Rusija spremne da brane svjetski poredak

Kina je spremna da bude uz Rusiju u zaštiti međunarodnog sistema usredsređenog na UN i svjetskog poretka zasnovanog na međunarodnom zakonu, izjavio je Si Đinping, kineski predsjednik, kada je stigao u posjetu Rusiji koju sa velikom pažnjom prati cijeli svijet.

– Kina je, zajedno sa Rusijom, spremna da odlučno poštuje međunarodni sistem usredsređen na UN, da štiti svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu i fundamentalnim normama zasnovanim na svrsi i principima Povelje UN, te da se pridržava stvarnog multilateralizma, promoviše multipolarnost u svijetu i demokratizaciju međunarodnih odnosa – naveo je kineski lider.

Naglasio je da Kina i Rusija, kao velike sile i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, igraju važnu ulogu u međunarodnim poslovima, u svijetu koji je daleko od mira.

Istakao je da se kineskoruski odnosi razvijaju posljednjih 10 godina, kada je prvi put posjetio Rusiju, na bazi nesvrstanosti, nekonfrontacije i nisu usmjereni protiv trećih država.

Vladimir Putin, ruski predsjednik, istakao je da Kina ima pošten i uravnotežen pristup većini gorućih međunarodnih pitanja.

Putin je tokom sastanka dvojice lidera u Kremlju istakao da su Rusija i Kina napravile značajne korake u razvoju bilateralnih odnosa u posljednjih deset godina, te da se trgovinski obrt dvije zemlje više nego udvostručio i sada iznosi 185 milijardi dolara.

– Moskva je proučavala prijedloge Pekinga za rješenje sukoba u Ukrajini – rekao je Putin.

Dodao je da je Rusija otvorena za pregovarački proces.

– Stvoren je novi model međudržavnih odnosa u duhu međusobnog poštovanja, miroljubivog suživota i uzajamno korisne saradnje – naveo je Si i istakao da su Kina i Rusija dobri susjedi i pouzdani partneri, “povezani planinama i rijekama”.

Si je naveo da je sa Putinom otvorio novo poglavlje u bilateralnim odnosima Moskve i Pekinga zahvaljujući svojim posjetama Rusiji.

Prema njegovim riječima, političko međusobno povjerenje stalno se produbljuje, praktična saradnja se širi, na međunarodnoj areni se održava bliska i efikasna saradnja.

– Prijateljstvo je zauvijek duboko ukorijenjeno u srcima ljudi. Razvoj kineskoruskih odnosa ne samo da donosi opipljive koristi narodima dviju zemalja već i daje značajan doprinos napretku cijelog svijeta – istakao je Si.

Si boravi u prvoj posjeti Moskvi otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, a njegov sastanak sa Putinom, na čiji poziv je došao, svjetski mediji su nazvali istorijskim.

Nešto poslije podneva po lokalnom vremenu na moskovski aerodrom Vnukovo2 sletio je avion nacionalne aviokompanije “AirChina” sa kineskom delegacijom, a poslije nekoliko minuta stigao je i Si.

Njega je dočekao Dmitrij Černišenko, zamjenik ruskog premijera, koji ga je pozdravio prije nego što su zajedno prošli pored počasne garde tokom ceremonije dobrodošlice.

Avion kineskog lidera bio je na prvom mjestu među najpraćenijim letovima na svijetu. Više od 100.000 ljudi pratilo je Boing 747 kompanije “Air China”.

Si je naveo da očekuje da će tokom posjete Rusiji, gdje će biti do 22. marta, sa Putinom razmijeniti mišljenja o pitanjima bilateralnih odnosa i važnim regionalnim i međunarodnim temama od obostranog interesa i iznijeti plan razvoja strateške i praktične saradnje.

– Uvjeren sam da će posjeta biti plodotvorna i dati novi podsticaj zdravom i stabilnom razvoju kineskoruskih odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje u novoj eri – rekao je Si.

Razvoj odnosa Kine i Rusije ne samo da donosi opipljive koristi narodima dviju zemalja, već i daje veliki doprinos svjetskom napretku, izjavio je predsjednik Kine, prenio je TASS.

Ranije je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, najavio da će Putin sa Sijem razgovarati o temi Ukrajine i kineskog mirovnog plana.

– Kina ima objektivan i nepristrasan stav o ukrajinskoj krizi, pokušavajući da promoviše mirovne pregovore između uključenih strana – izjavio je Si.

Uoči putovanja, Putin je hvalio Sija kao “starog dobrog prijatelja”, dok je Si rekao da je njegov put u Rusiju imao za cilj da ojača prijateljstvo između dvije zemlje i pozvao na “pragmatizam” kada je Ukrajina u pitanju.

Si je došao u državnu posjetu Moskvi nekoliko dana pošto je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina.

Kina i Rusija najavile su partnerstvo “bez ograničenja” u februaru 2022, kada je Putin posjetio Peking na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

Tanjug

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno