Connect with us

Politika

„Zakon o izboru i opozivu predsjednika Srpske“ Poslanici PDP uložili amandmane na Program rada NSRS

Кlub poslanika PDP uložio je amandmane na Program rada Narodne skupštine Republike Srpske, kojima je izneseno 12 prijedloga za unapređenje više oblasti života i političkog djelovanja u Republici Srpskoj.

U prvom amandmanu na Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2023. godinu, za zakonodavni dio III kvartal dodaje se nova tačka koja glasi: Zakon o izboru i opozivu Predsjednika Republike Srpske.

Кako je obrazložio narodni poslanik Milanko Mihajilica, koji je na sjednici iznio prijedloge amandmana PDP, važeći zakon o izboru i opozivu predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske donesen je jula 1996. godine.

U međuvremenu je došlo do izmjena Ustava Republike Srpske kao i do stupanja na snagu Izbornog zakona. Ovaj zakon nije mijenjan niti usklađen sa Ustavom i Izbornim zakonom, te je u cjelosti prevaziđen i neprimjenjiv u praksi zbog čega postoji potreba, ali i ustavna obaveza da se ovaj zakon mijenja.

U drugom amandmanu, Кlub poslanika PDP je zatražio da se Izborni zakon Republike Srpske uskladi sa Zakonom o izboru i opozivu predsjednika Republike Srpske i Zakona o političkim organizacijama.

Takođe, Кlub poslanika PDP je predložio da se u Program rada NSRS uvrsti i Zakon o političkim organizacijama u Republici Srpskoj, uz obrazloženje da su odredbe važećeg zakona su prethodnih 25 godina u značajnom dijelu prevaziđene. Posebno su, kako se navodi, zbog liberalnih uslova za osnivanje, uticale na postojanje mnoštva političkh stranaka.

– Za registraciju stranke potrebno je samo dobra volja i malo novaca – 500 potpisa i 300 КM, pa više stotina političkih subjekata učestvuje na izborima, kao što je bio slučaj 2016. godine, kada smo na 8.000 stanovnika imali po jedan registrovani subjekt- naveli su u PDP.

U četvrtom amandmanu PDP traži izmjenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, budući da su prema važećem zakonu nosioci javnih funkcija i savjetnici dužni podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova i to najkasnije dan prije preuzimanja funkcije, ali nigdje nije detaljno precizirano koje su to funkcije nespojive i drugih razloga koji su uočeni u dosadašnjoj primjeni postojećeg zakona.

Кlub poslanika PDP, takođe, navodi da je postojeći Zakon o RTRS usvojen 2006. godine, te da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama u dijelu Zakona koji se odnosi na organe i savjetodavne organe RTRS, ostvarivanje programskih načela i neophodan monitornig.

Dalje, obzirom da je u 10. sazivu Narodne skupštine Republike Srpske održano više posebnih sjednica na kojima je donešen veliki broj zaključaka kojim se obavezuju Vlada i ministarstva potrebno je da narodni poslanici dobiju informaciju o realizaciji istih, što se odnosi i na donesene zaključke na radovnim sjednicama, te PDP traži da se u Program rada uvrsti Informacija o realizaciji zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske usvojenih u periodu od 31.12.2018 – 31.12.2022. godine.

PDP traži da se uvrsti i Informacija o aktivnostima institucija Republike Srpske i predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora, budući da Republika Hrvatska je u završnoj fazi realizacije namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovske gore, čime bi bili ugroženi životi 250.000 stanovnika u slivu rijeke Une, kao i narušen eko sistem u cijeloj regiji.

Pored toga, Кlub poslanika PDP traži da se uvrsti i Informacija o rješavanju graničnog spora između Republike Srpske odnosno BiH i Republike Hrvatske na rijeci Uni.

S obzirom da su u toku aktivnosti na rješavanju graničnog spora izmešu BiH i Republike Srbije smatramo da je potrebno istovremeno riješiti i spornu granicu na rijeci Uni između Republike Srpske odnosno BiH i Republike Hrvatske, zbog činjenice da je Republika Hrvatska članica EU kao i da ranije postignuti sporazum vezano za granicu na Uni nisu do danas ratifikovani u Parlamentima BiH i Republike Hrvatske.

Amandmanima je zatraženo da se u Program rada NSRS uvrsti i Informacija o stanju u oblasti privrede u Republici Srpskoj, Informacija o stanju u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj, Informacija o radu i poslovanju javnih preduzeća u Republici Srpskoj, te Informacija o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2018 – 2022. godine.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog skupštinskog programa rada u ovoj godini. U zakonodavnom dijelu predviđena su 64 akta i to u prvom kvartalu ove godine razmatranje 12 akata, u drugom 14, 20 u trećem i 18 u četvrtom kvartalu.

Politika

Ne osnivam stranku sa Jelenom Trivić

Igor Radojičić, bivši istaknuti član SNSD-a i nekadašnji gradonačelnik Banjaluke, opovrgnuo je pisanja medija kako zajedno s Jelenom Trivić osniva novu političku stranku Narodni front.

“Ne bavim se politikom. Povukao sam se prije tri godine. Ne znam ništa o stranci Jelene Trivić, to ćete morati da pitate nju. Javio sam se zbog toga što znam šta je vaš posao, bavio sam se novinarstvom. Ne bavim se politikom”, rekao je Radojičić za N1.

Špekulacije u vezi s osnivanjem nove stranke Jelene Trivić i njenog odlaska iz PDP-a zbog neslaganja s Draškom Stanivukovićem, traju od njenog poraza na izborima za predsjednika Republike Srpske od Milorada Dodika.

Trivić nije potvrdila niti negirala navode o novoj stranci.

Igor Radojičić je bio dugogodišnji član Dodikovog SNSD-a, ali se povukao nakon poraza u utrci za gradonačelnika Banjaluke 2020. godine, kada je pobijedio Draško Stanivuković. Ubrzo je isključen iz SNSD-a.

Nastavi čitati

Politika

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Srpske položili zakletvu

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

Novoizabrane sudije Ustavnog suda Republike Srpske Svetlana Brković i Radomir Lukić položili su danas zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici prošle sedmice izabrala Lukića i Brkovićevu za sudije Ustavnog suda Srpske.

I Vijeće naroda Republike Srpske potrdilo je Svetlanu Brković i Radomira Lukića za sudije Ustavnog suda.

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Srpske.

Nastavi čitati

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno