Connect with us

Politika

„Zakon o izboru i opozivu predsjednika Srpske“ Poslanici PDP uložili amandmane na Program rada NSRS

Кlub poslanika PDP uložio je amandmane na Program rada Narodne skupštine Republike Srpske, kojima je izneseno 12 prijedloga za unapređenje više oblasti života i političkog djelovanja u Republici Srpskoj.

U prvom amandmanu na Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2023. godinu, za zakonodavni dio III kvartal dodaje se nova tačka koja glasi: Zakon o izboru i opozivu Predsjednika Republike Srpske.

Кako je obrazložio narodni poslanik Milanko Mihajilica, koji je na sjednici iznio prijedloge amandmana PDP, važeći zakon o izboru i opozivu predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske donesen je jula 1996. godine.

U međuvremenu je došlo do izmjena Ustava Republike Srpske kao i do stupanja na snagu Izbornog zakona. Ovaj zakon nije mijenjan niti usklađen sa Ustavom i Izbornim zakonom, te je u cjelosti prevaziđen i neprimjenjiv u praksi zbog čega postoji potreba, ali i ustavna obaveza da se ovaj zakon mijenja.

U drugom amandmanu, Кlub poslanika PDP je zatražio da se Izborni zakon Republike Srpske uskladi sa Zakonom o izboru i opozivu predsjednika Republike Srpske i Zakona o političkim organizacijama.

Takođe, Кlub poslanika PDP je predložio da se u Program rada NSRS uvrsti i Zakon o političkim organizacijama u Republici Srpskoj, uz obrazloženje da su odredbe važećeg zakona su prethodnih 25 godina u značajnom dijelu prevaziđene. Posebno su, kako se navodi, zbog liberalnih uslova za osnivanje, uticale na postojanje mnoštva političkh stranaka.

– Za registraciju stranke potrebno je samo dobra volja i malo novaca – 500 potpisa i 300 КM, pa više stotina političkih subjekata učestvuje na izborima, kao što je bio slučaj 2016. godine, kada smo na 8.000 stanovnika imali po jedan registrovani subjekt- naveli su u PDP.

U četvrtom amandmanu PDP traži izmjenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, budući da su prema važećem zakonu nosioci javnih funkcija i savjetnici dužni podnijeti ostavku na svaku od nespojivih funkcija i poslova i to najkasnije dan prije preuzimanja funkcije, ali nigdje nije detaljno precizirano koje su to funkcije nespojive i drugih razloga koji su uočeni u dosadašnjoj primjeni postojećeg zakona.

Кlub poslanika PDP, takođe, navodi da je postojeći Zakon o RTRS usvojen 2006. godine, te da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama u dijelu Zakona koji se odnosi na organe i savjetodavne organe RTRS, ostvarivanje programskih načela i neophodan monitornig.

Dalje, obzirom da je u 10. sazivu Narodne skupštine Republike Srpske održano više posebnih sjednica na kojima je donešen veliki broj zaključaka kojim se obavezuju Vlada i ministarstva potrebno je da narodni poslanici dobiju informaciju o realizaciji istih, što se odnosi i na donesene zaključke na radovnim sjednicama, te PDP traži da se u Program rada uvrsti Informacija o realizaciji zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske usvojenih u periodu od 31.12.2018 – 31.12.2022. godine.

PDP traži da se uvrsti i Informacija o aktivnostima institucija Republike Srpske i predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora, budući da Republika Hrvatska je u završnoj fazi realizacije namjere da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovske gore, čime bi bili ugroženi životi 250.000 stanovnika u slivu rijeke Une, kao i narušen eko sistem u cijeloj regiji.

Pored toga, Кlub poslanika PDP traži da se uvrsti i Informacija o rješavanju graničnog spora između Republike Srpske odnosno BiH i Republike Hrvatske na rijeci Uni.

S obzirom da su u toku aktivnosti na rješavanju graničnog spora izmešu BiH i Republike Srbije smatramo da je potrebno istovremeno riješiti i spornu granicu na rijeci Uni između Republike Srpske odnosno BiH i Republike Hrvatske, zbog činjenice da je Republika Hrvatska članica EU kao i da ranije postignuti sporazum vezano za granicu na Uni nisu do danas ratifikovani u Parlamentima BiH i Republike Hrvatske.

Amandmanima je zatraženo da se u Program rada NSRS uvrsti i Informacija o stanju u oblasti privrede u Republici Srpskoj, Informacija o stanju u oblasti obrazovanja u Republici Srpskoj, Informacija o radu i poslovanju javnih preduzeća u Republici Srpskoj, te Informacija o realizaciji Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period 2018 – 2022. godine.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog skupštinskog programa rada u ovoj godini. U zakonodavnom dijelu predviđena su 64 akta i to u prvom kvartalu ove godine razmatranje 12 akata, u drugom 14, 20 u trećem i 18 u četvrtom kvartalu.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno