Connect with us

Svijet

ZAOKRET! Makron i Šolc saopštili Zeleneskom “NE MOŽETE POBIJEDITI RUSIJU, pregovarajte”

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc smatraju da Ukrajina ne može da dobije rat sa Rusijom.
Štaviše, u privatnom razgovoru sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskimupravo to su mu i rekli i predložili mu da započne mirovne pregovore.Ovu tvrdnju iznio je Džo Lauria iz “Konsortium Njuza”. On se poziva na izvještaj američkog Vol Strit Žurnala, koji je objavio detaljan izvještaj o sastanku njemačkog i francuskog lidera sa Zelenskim.
Kako se navodi, trojica lidera su prije nedelju dana razgovarali u četiri oka u Jelisejskoj palati.

U izvještaju časopisa se tvrdi da su privatne sumnje dobro maskirane javnom retorikom. Ova analiza je namenjena za visoke političare iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke, piše izdanje.

Sumnja se da će Ukrajina uspeti da protera ruske oružane snage sa već osvojenih teritorija, uključujući i Krim. Prema Vol Strit Žurnalu, političari u trećim zemljama snažno sumnjaju da će Ukrajina dobiti nazad Krim.

U izveštaju se navodi da Zapad može donekle da podrži Ukrajinu, ali ako sukob bude u “ćorsokaku”, ova pomoć više neće imati efekta.

Džo Lauria podsjeća da se u izvještaju pominju i neke realistične izjave koje su brzo zaboravljene “zbog javne retorike”.

Posljednjih godina, na primer, neki visoki komandanti NATO snaga pozvali su da se “ne zvecka nepotrebno oružjem na granici sa Rusijom, gdje se vode pregovori“.

Takođe, u izvještaju se navodi da Evropa očajnički očekuje uspješnu ofanzivu Ukrajine na frontu jer je to jedini način da se Moskva natera da sedne za pregovarački sto. Sa druge strane, nema naznaka da će se to desiti, a sudeći prema izjavama iz Rusije, oni su i dalje spremni radije da se bore nego da pregovaraju.

“Samo kada Ukrajina gubi sa Zapada dolazi priča o pregovorima. I zašto bi, ako Ukrajina gubi, Rusi prihvatili da sjednu za pregovarački sto i pruže Kijevu mogućnost da se oporavlja i jača za vreme mirovnog procesa?”, rekao je geopolitički analitičar Aleksandar Merkuris.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno