Connect with us

Region

Zapad gura Srbiju u zagrljaj Rusije i Kine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da u ovom trenutku nema prijedloga sa Zapada o kojem bi Srbija mogla da razmišlja i da kaže da treba da preispita svoj stav o neuvođenju sankcija Rusiji, kao i o pitanju Kosova.

“Nemaju političku ponudu, misle da će riješiti finansijama, a ni tu nisu izdašni, a ni povodom članstva u EU”, rekao je Dačić za “Večernje novosti”.

On je naveo da Zapad svojim odlukama i ponašanjem gura Srbiju sve jače u zagrljaj zemljama koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije, a to nije samo Rusija, nego i Kina, Brazil, Venecuela, Kuba…

Dačić je ponovio jasnu odluku Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji, jer se tako štite interesi Srbije, te dodao da Beograd zbog toga trpi jake pritiske, ali da će da nastavi sa takvom politikom sve dok to odgovara srpskim interesima.

On je ocijenio da je licemjerno da neko kroz odnos Srbije sa Rusijom pokušava da riješi pitanje Kosova i Metohije, te naglasio da Srbija mora da gleda šta je u njenom najboljem interesu, a da je neprihvatljiva zapadna ponuda da Beograd treba da uvede sankcije Rusiji i da dozvoli da samoproglašeno Kosovo uđe u UN i Savjet Evrope.

Dačić je ponovio da je neprihvatljiv i njemačko-francuski plan, koji nudi Srbiji da prihvati samoproglašeno Kosovo u UN u zamjenu za “maglovitu evorpsku perspektivu”, jer je neprihvatljiva i sama njegova postavka da je osnova za razgovore – da je “Kosovo nezavisna država”.

On je istakao da iz Srbije niko nije rekao da je evropski put neupitan, ako mora da se plaća teritorijom.

Navodeći da Srbija želi da bude član EU, Dačić je dodao da misli da je u interesu EU da Srbija bude njen član, a da joj nije u interesu da najveći narod na Balkanu bude izvan te organizacije.

Dačić je rekao da će biti novih povlačenja priznanja lažne države Kosovo, ako to bude potrebno, te da je do sada ukupno 27 zemalja povuklo priznanje, od kojih imena devet država Srbija još nije otkrila.

(Srna)

Region

I dalje u bijegu: Crni panter viđen u Vrbasu, nadležne službe na terenu

Crni panter snimljen je u Vrbasu, gdje je pronađeno raskomadano tijelo psa za kojeg se pretpostavlja da je bio žrtva ove divlje životinje, saopšteno je iz lokalnog ekološkog pokreta.

Panter je snimljen na šetalištu “Šlajz” pored Velikog bačkog kanala u Vrbasu, na 20 metara od restorana ribolovačkog udruženja i na 50 metara od prvih kuća u Vrbasu, u naselju Mađaršor.

Nenad Tešić iz Ekološkog pokreta “Pokret za sve nas” u Vrbasu rekao je za “Novosti” da su policajci i lovci na terenu.

“Potrebno je da se zver danonoćno prati, a lovačko društvo, koje je opremljeno termokamerama, može da je locira i noću. Lovci mogu da je uspavaju strelicama i da posle toga bude smeštena u zoološki vrt”, rekao je Tešić.

Prema njegovim riječima, dosadašnje kretanje pantera, koji je prvo uočen u Apatinu, pokazuje da divlja životinja iz Vojvodine ide prema centralnoj Srbiji.

“Oni koji ne shvataju ozbiljnost situacije, govore da je panter bezopasan i da napada samo kad je sateran u ćošak. Sama činjenica da je on praktično među ljudima, upućuje na to da je u opasnosti i da će se braniti, zbog čega treba biti oprezan”, upozorio je Tešić.

On ističe da panter, bez obzira na svoju mačiju spretnost, može biti plijen divljih svinja, “koje su agresivne i krvnički napadaju”.

Panter je prethodnog dana navodno viđen u ataru sela Feketić, u opštini Mali Iđoš, gdje su za njim tragali lovci.

Javno preduzeće “Vojvodinašume” objavilo je 10. novembra upozorenje o pojavi crnog pantera na teritoriji opštine Apatin.

Nastavi čitati

Region

Ko više vara, Šveđani ili Hrvati?

U Hrvatskoj studenti na ispitima varaju više od svjetskog prosjeka. Pokazalo je to istraživanje o studentskom nepoštenju prezentirano na konferenciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje u petak, piše danas Večernji list.

Prema dobivenim rezultatima, svjetski prosjek varanja na ispitima iznosi 67.8 posto, a u Hrvatskoj on iznosi visokih 80.9 posto kada je u pitanju varanje na ispitu te 87.3 posto kada govorimo o plagijarizmu.

U Švedskoj na ispitima vara 1.1% studenata

O kolikom je odudaranju riječ, najbolje govori podatak da u SAD-u na ispitima vara 4.8 posto studenata, u Kanadi njih 6.4 posto, a u Švedskoj svega 1.1 posto studenata.

Najčešći oblici akademskog nepoštenja studenata su kopiranje seminara drugih studenata ili članaka autora bez navođenja izvora, zamjena riječi ili parafraziranje kako bi se zaobišli detektori plagiranja, preslikavanje strukture drugog rada, korištenje ranijih radova, plaćanje za izradu cijelog rada, varanje na ispitima uživo ili na daljinu, lažno predstavljanje i sl.

Istraživanje je proveo dr. sc. Rudolf Kiralj, viši predavač na studiju sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru, koji upozorava da akademsko nepoštenje ima negativne posljedice za društvo i dovodi i do profesionalnog nepoštenja, korupcije, kriminala te zaostajanja u gospodarskom razvoju, pa je tako u slabije razvijenim zemljama uočen i veći stupanj akademskog nepoštenja.

Donesene preporuke za smanjenje varanja

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojemu su donesene preporuke visokim učilištima za smanjenje varanja na fakultetima. Istaknuto je kako je potrebno jačati edukaciju i studenata i nastavnika o akademskom integritetu te smanjiti prostor studentu za plagiranje rada (npr. promijeniti vrstu rada i/ili osmisliti kreativne zadatke, uključiti studente u istraživanja i sudjelovanja na skupovima i sl., poticati razvoj vještine akademskog pisanja).

Treba smanjiti i mogućnost da nastavniku promakne plagiranje – provoditi stvarnu provjeru rada, smanjiti dužinu rada i usredotočiti se na kvalitetu, pratiti stadije nastanka rada, a ne samo krajnji rezultat, donosi Večernji list.

 

Nastavi čitati

Region

Lovci i dalje u potrazi: Još nema tragova crnom panteru

Pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović rekao je da lovci pretražuju okolinu Feketića zbog snimka na kojem je navodno crni panter, ali još nisu pronašli nijedan trag.

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine juče je dobila snimak mještanina sela Feketić na kojem se vidi veća crna životinja kako pretrčava atar, te su na teren upućeni lovci.

Ivanović je za RTS rekao da je snimak kratak, da životinja brzo trči, pa je nemoguće utvrditi o čemu se tačno radi.

Ekipe pokrajinske inspekcije, kao i palićkog Zoološkog vrta su u pripravnosti i spremne da odu na teren, ukoliko se utvrdi prisustvo opasne zvijeri.

Nastavi čitati

Aktuleno