Connect with us

Region

ZAPALJIVI STAVOVI MILA ĐUKANOVIĆA “Rusija je razvila ozbiljne BAZE DESTRUKCIJE, Srbiju i Republiku Srpsku”

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da u Crnoj Gori nema rusofobije, ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija.

Naveo je da Rusija pokušava da nezavisnim i suverenim državama uskrati pravo na izbor vlastite budućnosti.

Đukanović je, na Balkanskom integracionom forumu (BIF), kazao da su događaji iz 2016. godine u Crnoj Gori iz istog političkog naslova kao i agresija na Ukrajinu.

Kako je rekao, godinama prije toga Rusija se pripremala za pokušaj istorijskog revizionizma. A ideja toga je da se Rusiji obezbijedi geopolitički značaj koji je imao Sovjetski savez, piše RTCG.

– Rusija se pripremala za reviziju, a onda se dogodilo to 2016. u Crnoj Gori. Ako je Rusija željela da pošalje poruku Zapadu, ona je tražila dobar primjer gdje bi mogla tu poruku poslati – naveo je Đukanović.

On je rekao da se Crna Gora tada našla pred vratima NATO i da se to probalo spriječiti organizacijom državnog udara.

– Tome smo odoljeli, Crna Gora je nakon nekoliko mjeseci ušla u NATO. Rusija je nastavila da dalje razvija svoj model hibridne destrukcije na Zapadnom Balkanu – istakao je Đukanović.

“Rusija je razvila dvije “ozbiljne baze destrukcije” – Srbiju i Republiku Srpsku”
On je kazao da je Rusija razvila dvije “ozbiljne baze destrukcije” – Srbiju i Republiku Srpsku.

Neki glasovi kažu ne treba pretjerivati sa ocjenama. Moje objašnjenje je da u Crnoj Gori nema nikakve rusofobije. Ali ima odlučnosti da se ne dozvoli agresija – istakao je Đukanović.

Govoreći o parlamentarnim izborima iz avgusta 2020, Đukanović je poručio kako ne spori značaj promjene vlasti, ni ocjenu da je u Crnoj Gori postojao dug kontinuitet prethodne vlasti.

Ipak, kada se ta promjena nametne kao apsolutni cilj, onda se ozbiljno rizikuje ono čemu sada svjedočimo – dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, da se vlast u Crnoj Gori mijenjala četvorogodišnje, država nikad ne bi došla do nezavisnosti, članstva u NATO, ni do vrata Evropske unije (EU).

Kako je rekao, međunarodni partneri to stanje vide malo bolje poslije agresije na Ukrajinu. Ali još uvijek nedovoljno dobro.

Đukanović je istakao da Evropa i zapadni partneri moraju jasno saopštiti da su napravili određene previde prije dvije godine. Jer će bez tog saopštenja, kako je kazao, dalje legitimisati srljanje nekih struktura u brak sa nacionalizmom.

Region

Dva učenika isključeni iz škole OGLASILA SE NAPADNUTA PROFESORICA

Dva učenika isključeni su iz škole u Trsteniku zbog nedoličnog ponašanja prema profesorici u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Dva učenika M. M. (18) i N. Ž (17) isključeni su iz škole u Trsteniku nakon incidenta koji se dogodio 9. novembra, kada su učenici nastavnici izmakli stolicu na času. Ovom odlukom usvojen je prijedlog Nastavničkog vijeća od 23. novembra.

“Povodom nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku pri čemu je izvršeno fizičko, psihičko i digitlano nasilje nad našom koleginicom, dvojici učenika je izrečena mjera isključenja iz škole”, navodi u dopisu direktor Milan Glidžić. Rješenja o isključenju su juče poslata roditeljima učenika”, pišu Novosti.

Profesorica je bila žrtva nasilja u učionici kad joj je prvo N. Ž., izmakao stolicu, dok su M. M. i I. K., mobilnim telefonima snimali, a potom i dijelili taj snimak na društvenim mrežama. Iste večeri, profesorica se požalila ljekarima i ispričala šta se dogodilo. Upravo su dežurni ljekari prvi alarmirali policiju.

Više javno tužilaštvo u Kruševcu od 23. novembra postupa po ovom predmetu, kome se priključila i oštećena. U prethodne dvije nedjelje o incidentu su se oglašavali Centar za socijalni rad u Trsteniku, Aktiv direktora svih škola i obrazovnih ustanova u tom gradu, brojni školski kolektivi i pojedinci, prenosi “Mondo”.

Oglasila se i profesorica
“Mislim da će ova odluka definitivno poslužiti kao primjer. Vjerujem da će bar škola biti nešto mirnije i bezbjednije mjesto za školovanje naših đaka”, rekla je profesorica, napadnuta tokom časa u Tehničkoj školi u Trsteniku, nakon definitivne odluke direktora ove škole o isključenju dva učenika.

“Samo sam pitala učenika koji mi je stao iza leđa zar misli da je pristojno tako da se ponaša. Izmakao je stolicu, pala sam, a onda shvatila da se drugi učenik približio s kraja učionice i snimao. Tu je bio i treći učenik. Trebalo mi je par trenutaka da se saberem, ustanem. Sjela sam na stolicu, uspjela da upišem čas. Upisala sam i zabilješku da je došlo do incidenta. Kada je u ponedjeljak došla inspekcija u školu, koleginica mi je ispričala da sam u elektronski dnevnik dva puta upisala čas. Zbog svega, nisam ni bila svjesna” rekla je ona.

Nastavi čitati

Region

NOVI SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA Tinejdžer brutalno pretučen u školi u Novom Pazaru

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u školi u Novom Pazaru.

Mehmed C. (14) učenik osnovne škole u Novom Pazaru pretučen je prije dva dana. Njega su napali pri izlasku iz školske sale u krugu škole “Meša Selimović” dok je sa drugarima pratio utakmicu i nanijeli mu teške tjelesne povrede.

Mehmed je hitno prebačen u novopazarsku bolnicu gdje su mu ustanovljene teške tjelesne povrede. Njemu je polomljena jagodica i gornja vilica! Kako stoji u lekarskom izveštaju, strašne povrede su došle kao rezultat tuče, a Mehmeda su prethodno pesničili, srušili na pod a zatim šutirali nogama.

Protiv napadača je podnijeta krivična prijava.

Nastavi čitati

Region

POLICIJSKA PRIJAVA jer je objesio zastavu bivše JUGOSLAVIJE na kuću

Policija u Hrvatskoj podnijeće prijavu protiv muškarca (47) iz Jakšića kod Požege jer je na kući objesio zastavu bivše SFR Jugoslavije.

Kako je saopšteno iz policije o ovom činu obavjestili su ih njegove komšije.

Iz policije dodaju kako je 47-godišnjak “vrijeđao moralne osjećaje građana”, te da će zbog toga protiv njega biti podnesena prijava zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. novembra.

Nastavi čitati

Aktuleno