Connect with us

Društvo

Zapela izgradnja auto-puta kroz Brčko

Iako je u septembru prošle godine javnost obaviještena da je postignut dogovor u vezi sa trasom auto-puta kroz Brčko distrikt, u stvarnosti sve je još na početku i konačnog dogovora u ovom trenutku nema još ni na vidiku.

“Trasa manje-više može se i dogovoriti, ali je pitanje ko će graditi i finansirati taj autoput i to je suštinsko pitanje. Da li će to raditi Federacija BiH ili Republika Srpska, a teško da će pristati da to rade zajedno. Brčko nema para za taj projekat, o tome ne može ni razmišljati, čak ni da se kreditno zaduži”, ispričao je za “Nezavisne novine” izvor blizak Vladi Brčko distrikta.

Isti izvor navodi da su se pojavile informacije da je Federacija BiH odustala od projekta izgradnje autoputa od Brčkog prema Orašju, te da se slobodno može reći da je priča o dogovoru o trasi i izgradnji autoputa kroz Brčko distrikt na samom početku.

“Dok se ne potpišu ugovori između entiteta i Brčko distrikta, ništa nije završeno, a do ugovora će, ako se ovako nastavi, proći godine”, rekao je isti izvor.

Inače, početkom septembra prošle godine na sastanku koji je inicirao Vojin Mitrović, tadašnji ministar saobraćaja i komunikacija BiH, a koji je održan u Brčko distriktu, navodno je postignut dogovor o trasi budućeg autoputa kroz Brčko, kao i gasovoda.

Tom prilikom, sam Mitrović je rekao da je imao zadatak da se trasa kroz Brčko distrikt riješi i da je oko godinu dana radio na tom projektu.

“Moram ovom prilikom da zahvalim predstavnicima vlasti Brčko distrikta BiH koji su bili izuzetno kooperativni, kao i entitetskim vladama, ‘Autocestama FBiH’ i ‘Autoputevima Republike Srpske’. Ovaj autoput koji prolazi kroz Brčko i prema Banjaluci i Sarajevu donijeće jednu novu dimenziju i novu, bolju poziciju i mogućnost za Brčko distrikt prema stranim i domaćim ulagačima”, rekao je tada Mitrović.

Auto-put kroz Brčko praktično dio je auto-puta od Sarajeva do Beograda koji se takođe već godinama dogovora, ali neuspješno, jer ni nekoliko godina nakon što je promovisan taj projekat, nije poznata jasna trasa niti ko će finansirati taj projekat.

Ipak, nakon toga malo šta je urađeno. Odjel za prostoro planiranje i imovinskopravne poslove Vlade Brčko distrikta još u decembru dao je na uvid izmjene Prostornog plana Brčko distrikta na kojem je ucrtana trasa budućeg auto-puta i sve je ostalo na tome.

U Vladi Brčko distrikta juče nismo uspjeli saznati šta se dešava sa projektom izgradnje auto-puta kroz Brčko, a Esad Atić, gradonačelnik Brčko distrikta, juče se nije javljao na mobilni telefon.

Za razliku od Brčko distrikta i Vlade FBiH, Republika Srpska praktično je već počela sa izgradnjom auto-puta, koji bi u perspektivi trebalo da poveže Banjaluku sa Beogradom.

Prije neki dan u Vladi Republike Srpske potpisan je ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice od Brčkog do Bijeljine, čija je ukupna vrijednost 346.955.000 KM bez PDVa.

Prilikom potpisivanja ugovora Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je načelni dogovor da Republika Srpska gradi auto-put kroz Brčko distrikt, ali da se još o tome pregovara zbog određenih zahtjeva bošnjačke strane.

FBiH priprema gradnju od Tuzle do Brčkog

Izgradnja dijela auto-puta od Tuzle do Brčkog trebalo bi da počne ove godine, a paralelno se vrši i izrada projektne dokumentacije koja se odnosi na putni pravac do Doboja, potvrđeno je na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici “Autocesta FBiH” i Vlade Tuzlanskog kantona.

“Ove godine planirali smo uraditi idejno rješenje, studije i idejni projekat te smo za te aktivnosti osigurali nešto više od sedam miliona KM. Od Vlade Tuzlanskog kantona očekujemo osiguranje regulacione i prostornoplanske dokumentacije”, rekao je Ešef Džafić, izvršni direktor u JP “Autoceste FBiH”.

Društvo

VIDIĆ broji žrtve, izvinio se SDS zbog MILANOVIĆA

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić danas je uputio izvinjenje zbog susreta u Brodu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je nakon toga u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.
Vidić, koji je funkcioner SDS-a, uputio izvinjenje zbog toga što se, kako je naveo, doveo u situaciju da neko i pomisli da je imao bilo kakve loše namjere.

On je rekao na konferenciji za novinare u Brodu da je njegova krivica to što nije predvidio na najbolji način posjetu Milanovića, ali da smatra da su za to bile zadužene druge institucije jer to nije posao načelnika opštine.

Vidić je naveo da se iz pristojnosti odazvao pozivu u katoličku župu u Brodu, gdje je gost bio i hrvatski predsjednik, ne znajući šta se taj dan dešava u Derventi.

– Nevjerovatno mi je da bilo koji državnik dođe na teritoriju bilo koje zemlje da dijeli odlikovanja tuđoj vojsci. Na skupu sam se ponašao kao i svi drugi gosti kojih je bilo 50-ak. Poslije toga prezentovano je medijima da sam ja dočekao predsjednika Hrvatske koji je odlikovao hrvatske brigade, što ne podržavam i osuđujem. Moj djed je poginuo u prošlom ratu, a otac i stričevi su mi svi bili pripadnici Vojske Republike Srpske – rekao je Vidić i dodao da je, kada se ova posjeta stavi u kontekst pokolja u Sijekovcu, jasno kakva se medijska slika može napraviti od toga.

Vidić je rekao da je ovo izvinjenje njegova obaveza i prema SDS-u, saopšteno je iz ove stranke.

Javnost je osudila potez načelnika Broda Zorana Vidića nakon što su mediji prenijeli fotografiju njega u društvu predsjednika Hrvatske, koji je istog dana u Derventi odlikovao pripadnike 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Dan kasnije, u Sijekovcu kod Broda služen je parastos za civile u ovom mjestu koje su ubile regularne hrvatske i paravojne hrvatske i muslimanske snage, prije izbijanja ratnih sukoba na ovim prostorima 1992. godine, a Vidić je tada rekao da se nije sastao sa Milanovićem i da je neko sve pogrešno protumačio.

Osim javnosti i zvaničnika Srpske, potez načelnika Broda osudio je i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, koji je Vidića pozvao na odgovornost.

Nastavi čitati

Društvo

CVIJANOVIĆ: NADRLJEKARSTVO EU nije izliječilo ništa u BiH

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da ne podržava bilo kakve intervencije stranog faktora uključujući i one stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koje mijenjaju ustavnu strukturu na neustavan način, ili uzurpatorskim manirom djeluju umjesto domaćih institucija.

– Uopšte, priča i natezanje da li neki stranac treba umjesto tih institucija da djeluje je besmislena i kontraproduktivna. Otužno je više i slušati ili čitati ko je za, a ko protiv tog odurnog eksperimentisanja sa ovom državom, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je dodala da ne zna ni ko je u tom stranom korpusu za, ni ko protiv takvih radnji, niti je to interesuje, ali zna da njihovo nadriljekarstvo nije izliječilo nijednu bolest od koje BiH boluje.

– Ali cirkus ne može biti ništa drugo nego cirkus. Zato su sada protiv intervencija oni koji su ih ranije zagovarali. Cirkus su i oni koji osim intervencija stranaca, apeluju na uvođenje sankcija onima sa kojima bi trebali graditi zajedničko društvo, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da, što se nje tiče, takve intervencije su i bile i ostaće neprihvatljive, kao što je neprihvatljivo i petljanje u izborni proces i u svakodnevni institucionalni život na svim nivoima vlasti.

Nastavi čitati

Društvo

IZVISIO IZVJEŠTAJ VSTV BiH- nije na ĆIRILICI!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije primio k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2021. godinu, za koji je predsjedavajući Кluba srpskog naroda Sredoje Nović ukazao da nije dostavljen sa srpskom jeziku i ćirilici, ističući da je neophodno poštovati jezik i pismo svih naroda u BiH.

Nović je rekao da je ostalo nejasno da li je izvještaj radila stručna služba VSTS-a, a da predsjednik Savjeta Halil Lagumdžija u uvodu daje svoje opservacije.

– Interesantno da je predsjednik VSTS-a u prvoj ili trećoj rečenici ključni izazov vidio u Republici Spsrkoj zbog rasprava o donošenju Zakona o VSTS-u. Nije korektno unositi u izvještaj za 2021. godinu nešto što se desilo u 2022. godini – rekao je Nović.

On je istakao da sadržaj izvještaja VSTS-a pokazuje da statistički ima mnogo napretka u onom što je urađeno jer je 235 optužnica podignuto za korupciju.

– Samo tri odsto toga je za visoki nivo korupcije – rekao je Nović ističući da nigdje nije pomenut odnos između tužilaštava i policijskih struktura.

Prema njegovim riječima, doneseno je 555 nadredbi o obustavi istraga i 119 obustavljenih istraga, a da nije dat odgovor da li je riječ o isključivom nedostatku dokaza ili nečemu drugom zbgog čega se ozbiljno mora voditi računa o otvaranju istraga.

Nović je izrazio zabrinutost zbog 925 pritižbi pristiglih na rad, od čega se 26 odsto odnosi na dužinu trajanja postupaka kao i nezadovoljstvo zbog pitanja disciplinskih postupaka protiv nosilaca pravosudnih funkcija.

– Кakva je mjera smijeniti sa mjesta glavnog tužioca i postaviti na poziciju zamjenika tužioca – upitao je Nović, ističući da je to neshvatljivo.

Zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović je tokom diskusije o izvještaju o radu VSTS-a za 2021. godinu istakao da bi se Кolegijum trebao opredijeliti da izvještaji dođu pravovremeno i na isteku kalednarske godine jer izvještaji stari dvije godine postaju besmisleni.

On je Dom podsjetio da je danas 24. godišnjica od smrti zamjenika ministra Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Joze Leutara.

Delegat Zlatko Miletić je istakao da je potrebno da se politika odmakne od pravosuđa.

– Politika mora maći šapu sa sudija i tužilaca. Ako to uspijemo, tek onda možemo očekivatii neke konkretne razultate – rekao je Miletić.

Potpresjednik VSTS-a Biljana Simeunović je obraćajući se delgatima istakla da se intenzivno radi na popravljanju situcije u pravosuđu jer je glavna tema u BiH organizovani kriminal i korupcije.

– Кada je u pitanju uvodna riječ u izvještaju to je stav predsjednika Halila Lagumdžije. VSTS je radio u punom sastavu i nismo imali razgovora na temu o kojoj je govorio delgat Nović – rekla Simeunovićeva.

Ona je ukazala da zaista postoji problema u odnosu policije i tužilaca, te pozvala delegate da pomognu u radu VSTS-u donošenjem novog zakona, zahvalivši na dobronamjernoj kritici.

Entitetske većine danas nije bilo za izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2021. godinu, dok je izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2021. godinu usvojen.

Delegati su prihvatili Informaciju o raspodjeli i korišćenju sredstava tekuće rezerve za 2021. godinu.

Dom naroda dao je danas saglasnost za ratifIkaciju više međunarodnih ugovora i sporazuma.

Nastavi čitati

Aktuleno