Connect with us

Banjaluka

Zasjedao Štab za varedne situacije SITUACIJA STABILNA I POD KONTROLOM

Zbog obilnih padavina, kao i snježnih padavina koje mogu uticati na dodatni porast vodostaja rijeke Vrbas zasjedao je Štab za vanredne situacije.

-Analiziramo i pažljivo pratimo situaciju imajući u vidu da se gradovi u blizini Banje Luke suočavaju sa poplavama i izlijevanjima rijeka – poručio je gradonačelnik, koji je dodao da se Štab redovno sastaje kako bi u slučaju potrebe efikasno djelovali.

Gradonačelnik je istakao da je situacija trenutno stabilna i da je sve pod kontrolom.

– Iako je došlo do porasta vodostaja rijeke Vrbas za jedan metar, stanje držimo pod kontrolom preko HE „Bočac“ i građani nemaju razloga za uznemirenost – naglasio je gradonačelnik.

Kako je pojasnio Hidrocentrala Bočac propuštaće i nešto veće količine vode kako bi prostor za akumulaciju u jezeru ostao slobodan za potrebe potencijalnog brzog topljelja snježnog pokrivača u narednim danima.

– Naše službe su izvršile i pročišćavanje ključnih kanala na kritičnim tačkama i do sada na sreću nismo imali izlijevanja – rekao je on.

Dodao je da se redovno prati stanje u Pisakvici, Mišinom Hanu i Dragočaju, kao i u Lazarevu i Zalužanima gdje je ranije bilo problema sa poplavama.

Govoreći o štetama koje je prouzrokovao olujni vjetar, gradonačelnik je rekao da je došlo do oštećenja na fasadi u Stričićima i da će to biti sanirano.

Banju Luku očekuju i jače snježne padavine, te se očekuje formiranje snježnog pokrivača od 5 do 15 centimetara u gradskom području, dok se i višim predjelima našeg grada – na platou Manjače, te naseljima Starčevica i Ponir očekuje snijeg i do 50 centimetara – istakao je Stanivuković.
Gradonačelnik je takođe rekao da su zimske službe na terenu i da od sinoć čiste snijeg i vrše posipanje kolovoza abrazivnim materijalom, te da će i u narednim danima biti na raspolaganju kako bi svi putevi na području grada bili prohodni.

Izvještavajući o radu Doma zdravlja, gradonačelnik je rekao da je na području Banje Luke veliki broj pacijenata sa respiratornim infekcijama.

Banjaluka

SUTRA OBILJEŽAVANJE 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstva grada Banjaluke, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Očekuje se da će obilježavanju prisustvovati i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. godina”, gradskih i opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

NEVRIJEME U BANJALUCI! U nekim dijelovima grada padao led

Iako je jutro obećavalo lijep dan, vrlo brzo je došlo do promjene vremena.

Počeo je da duva jači vjetar, ponegdje ima slabe kiše , a u nekim dijelovima grada padao je i grad.

Kako je najavljeno, u većini predjela očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm.

U višim predjelima jak vjetar će stvarati nanose snijega, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI AERODROM UVODI NOVE LINIJE! Evo gdje

Aerodrom Banjaluka tokom ove godine planira uvesti više letova za nove destinacije, ali i proširenje postojećih, rekao je za RTRS Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.
Grčka nacionalna aviokompanija “AEGEAN” uvodi letove iz Atine za Banjaluku tokom predstojeće ljetne sezone. Prvi let je planiran 30. juna, a poslednji u sezoni/ljeto 2023. godine, 28. avgusta.

Linija za Memingen od marta neće ići više dva, nego šest puta sedmično, svakim danom sem subote.

Za Beč će u ljetnom redu letenja umjesto dva puta, biti tri puta sedmično.

Uz ove, i dalje su aktivne linije za Stokholm, Brisel, Geteborg, Beograd, Malme, Hamburg, Nirmberg, Bazel, Dortmund, Berlin.

Ugovor za let Milano ide na pauzu s idejom da kasnije ponovo bude dostupan.

Nastavi čitati

Aktuleno