Connect with us

Zanimljivosti

ZASLUŽENA ČAST : Paraolimpijac postao paraastronaut

Evropska svemirska agencija (ESA) imenovala je danas prvog “paraastronauta” u velikom koraku ka mogućnosti da osobe sa fizičkim invaliditetom rade i žive u svemiru.

Agencija koju čine 22 zemlje odabrala je britanskog paraolimpijskog sprintera Džona Mekfola za učešće u studiji izvodljivosti tokom obučavanja astronauta, da bi se procijenili neophodni uslovi za učešće lica sa invaliditetom u budućim misijama.

Objava je uslijedila uz saopštavanje imena nove grupe astronauta prvi put od 2009. godine, nakon što su obrađene validne prijave 22.500 kandidata.

ESA je prošle godine objavila konkurs za osobe koje su u stanju da prođu uobičajene psihološke, kognitivne i ostale testove, a koje samo njihov invaliditet sprečava da postanu astronauti.

Stiglo je 257 prijava za ulogu astronauta sa invaliditetom.

Mekfol će raditi sa inženjerima ESA da bi se utvrdilo kakve su promjene u opremi neophodne da bi se omogućili profesionalni letovi većoj grupi kvalifikovanih kandidata, saopštila je Agencija.

Zanimljivosti

Kako prepoznati lažova: Pet nervoznih navika koje ih odaju

Stručnjaci ističu da ipak postoje određeni izdajnički znakovi da neko izmišlja, od kojih je većina povezana s nervozom.

Terapeuti i analitičari govora tijela navode ključne živčane navike koje mogu da pomognu da uočite lažljivca.

Ovih pet nervoznih navika odaju lažljivca, prema terapeutima:

1. Oči su im “prevrtljive”

Nečije oči mogu puno reći, posebno kada lažu.

– Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi da pokušava da shvati kako pojedinca provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate – kaže Kolin Vener, američka terapeutkinja i savjetnica.

Oči se ne pomiču pravolinijski, već “jure” okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove “mikropomjeranje” i događa se podsvijesno, u pokušaju da se izbjegne otkrivanje.

2. Glas im se mijenja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promjena glasa. Vener primjećuje da je to često okarakterisano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

– Napetost u glasu javlja se kada pokušavate da ne budete uhvaćeni. Visina, glasnost ili oba mogu da dožive promjenu – kaže ona. Takođe je moguće vidjeti promjene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklijevanja ili prebrzog govora.

Nečija usta takođe mogu postati suva ili napeta, kao da suzdržava laž, a možete primjetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posljedica stresa izazvanog laganjem.

3. Skrivaju ruke

Ako mislite da neko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći.

– Neko ko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrstiti ruke – kaže američka terapeutkinja ĐinaMari Đarino. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u tijelu i takođe može biti nesvijesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog neprijatnosti koju uzrokuje stres od laganja.

4. Vrpolje se

Vjerovatno ste primjetili da ste skloni da se vrpoljite kada ste u stresnoj situaciji, kao što je kratki rok na radnom projektu ili čekanje na početak važnog intervjua. Ista stvar se događa s laganjem.

– Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i mogu se nervozno vrpoljiti – kaže savjetnica Heder Vilson.

To bi moglo da se manifestuje u lupkanju nogama, pomjeranju na stolici ili sejdištu ili čak koračanju napred-nazad. Opet, takvo ponašanje je posljedica osjećaja teskobe zbog toga što će biti uhvaćeni, primjećuje Vilson.

5. Odstupaju od svog osnovnog ponašanja

Nervozna navika za jednu osobu može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumijeti kako se neko obično ponaša kako bismo bolje uočili laži.

– Prevaru otkrivate čitajući koliko je neko daleko od normalnog, zato morate znati što je normalno – kaže Peti Vud, stručnjakinja za govor tijela. Na primer, mogli biste da pomislite da svi lažljivci zastanu prije nego što progovore i ne uspostavljaju kontakt očima, ali iskren i introvertiran pojedinac može to učiniti najnormalnije.

Dakle, morate znati da li je neko introvertan ili ekstrovertan i šta su njegova osnovna ponašanja. Svaka navika koja odstupa od toga, posebno na jedan od gore navedenih načina, mogla bi da bude znak nepoštenja, prenosi 24sata.hr.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Naučnici na tragu ključa besmrtnosti

Koncept vječnog života oduvijek je privlačio ljude, a čini se da ga je – u doslovnom, a ne u duhovnom smislu – uspjela ostvariti jedna vrsta meduze. Naučnici su nedavno istražili genom te sićušne morske životinje kako bi otkrili njenu tajnu. Pronašli su gene koji besmrtnu meduzu čine – besmrtnom.

Naučnici odavno spekulišu o mogućnosti usporavanja starenja, a neki od njih smatraju da teoretski ne postoji prepreka beskonačnom produženju ljudskog života. Zaustavljanje starenja omogućilo bi ljudima biološku besmrtnost, iako ne i potpuni imunitet na smrt od bolesti ili fizičkih povreda.

Biološku besmrtnost, kako izgleda, već posjeduju najmanje dva mala beskičmenjaka mekog tijela koji žive u vodi. Jedan od njih je hidra koja svoju besmrtnost postiže zahvaljujući građi od matičnih ćelija koje se neprestano regenerišu. Drugi je već spomenuta besmrtna meduza manja od ljudskog nokta poznata pod naučnim nazivom Turitopsis dohrnii.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Ovaj haski je PRAVI ŠOU! Pogledajte kako reaguje kada ga vlasnik probudi! (VIDEO)

Sibirski haski Dunks i njegova sestra Bela prave su zvijezde na društvenoj mreži TikTok gdje ih prati skoro 100 hiljada ljudi.
Njihova vlasnica svakodnevno objavljuje video snimke smiješnih i slatkih trenutaka sa svojim psima, a objave su prikupile skoro pet miliona lajkova na toj platformi.

Nedavna snimka Dunksa kako koluta očima postala je pravi hit, a samo je taj video zapis lajkovalo oko pet miliona ljudi, a prikupio je i desetine hiljada komentara korisnika.

“Pogledajte kako moj haski koluta očima na mene”, stoji u opisu objave. “Zna li on da ga ja hranim?” dodala je vlasnica, prenosi Mondo.

@bellaanddunks does he not know that i feed him & scoop his poop?! #screammovie #husky #huskylife ♬ original sound – bellaanddunkin

Nastavi čitati

Aktuleno