Connect with us

Politika

Zasluženo odlikovanje ili GURANJE “PRSTA U OKO” Zapadu

Dodjela ordena Republike Srpske Vladimiru Putinu izazvala je brojne reakcije, te otvorila raspravu u javnosti zašto je ruski predsjednik baš sada dobio najviše priznanje Srpske i čime ga je tačno zaslužio, ili je Milorad Dodik ovim potezom želio da gurne „prst u oko“ Zapadu.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, odlikovao je u nedelju Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročitu patriotsku brigu i ljubav prema Srpskoj.

“Pouzdan oslonac Srpske”
Dodik se tom prilikom zahvalio Putinu, „kao pouzdanom osloncu Republike Srpske“.

– Zahvaljujući poziciji Vladimira Putina i snazi Ruske Federacije, glas i stav Republike Srpske čuje se i uvažava i njena pozicija je očuvana pod naletom međunarodnog intervencionizma – poručio je Dodik.

Njegov potez izazvao je brojne reakcije javnosti, kako u BiH, tako i regionu.

Dio javnosti, posebno u Srpskoj i Srbiji, pozdravio je ovaj Dodikov potez, dok je drugi dio, posebno onaj u Federaciji BiH, osudio dodjelu ordena Putinu.

Najglasniji u osudi ovog čina bili su, očekivano, američka i ukrajinska ambasada u Hrvatskoj i BiH, čiji je ambasador, Vasilj Kirilič nazvao Dodika „teroristom“ i „slugom“.

“Nije neprijateljski čin”
Politički analitičar Srđan Perišić ističe da ovdje nije riječ ni o kakvom guranju „prsta u oko“ niti je upereno protiv Zapada već je to politika dobrih odnosa između Srpske i Rusije.

On kaže da Rusija već 16 godina čvrsto stoji iza Republike Srpske.

– Još od 2007. godine Rusija je počela da izdvaja svoja mišljenja u famoznom PIK-u i da čvrsto stoji na zaštiti Republike Srpske. To je moralo na kraju da rezultira ovim ordenom – kaže Perišić za Srpskainfo.

Dodaje da je orden rezultat politika koje vode Rusija i Republika Srpska. Perišić ističe da je druga stvar to što Zapad ovaj čin dodjele ordena doživljava neprijateljskim, što u suštini nije.

On smatra da Dodik vodi tradicionalnu srpsku politiku, koja je dugo godina bila napuštena.

– Posljednjih 200 i više godine, tačnije od Prvog srpskog ustanka, Srbi nisu mogli da formiraju nijednu svoju državu bez Rusije kao spoljnog faktora. Dakle, i u 19. vijeku moderna srpska država je nastala zahvaljujući Rusiji. Nijedna zemlja sa Zapada u tome nije učestvovala, već je to sprečavala. To se i sada dešava – tvrdi Perišić.

“Naredba iz Moskve”
Direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, Dušan Janjić, međutim, ne dijeli isto mišljenje sa Perišićem. On tvrdi da je Dodik orden dodijelio po „naredbi iz Moskve“.

– Apsolutno nemam nikakvu dilemu po tom pitanju. Takođe, nemam nikakvu dilemu da je time i te kako ugrozio ugled Srba iz Republike Srpske i Srbije. Svrstao je Srbe na onu stranu gdje su ga svrstavali i devedesetih godina, odnosno vratio na poziciju loših momaka – kategoričan je Janjić.

Dodaje da ga dodjela ordena nije iznenadila, te da vjerovatno nije iznenadila ni zapadne diplomate.

Janjić ističe za Srpskainfo da je sve to dio plana Moskve, navodeći da je ambasador Rusije u Srbiji ovih dana tražio od srpskih vlasti da se bojkotuju skupovi o budućnosti Evropske unije u znak solidarnosti s Rusijom.

– Vjerujem da srpski predsjednik Aleksandar Vučić neće nasjesti na to i da neće napraviti grešku kao što je napravio Dodik sa ovim ordenom, koji je dodijelio Putinu. Dodjeljivati orden u sred sukoba u kome stradavaju civilne žrtve je van pameti – zaključuje Janjić.

Politika

SAMO PET MINISTARA koristi luksuzne apartmane Vlade RS

U luksuznim apartmanima u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci o trošku države trenutno boravi pet ministara iz kabineta premijera Radovana Viškovića.

Pravo na smještaj u udobnim apartmanima na Trgu Republike već nekoliko godina i mandata koriste lider Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i dugogodišnji ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Iz Službe za zajedničke poslove Vlade RS potvrđeno je za CAPITAL da je apartman nastavila da koristi i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, kao i da su se u apartmane smjestili i novoimenovani ministar pravde Miloš Bukejlović i privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Interesantno je da je u apartmanu Vlade RS donedavno boravio i njegov sin Stefan Mitrović koji je direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi.

Da ne vole samo ministri luksuz o trošku države, pokazuje i osam pomoćnika ministara koji koriste apartmane Vlade RS.

To su pomoćnici ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Maletić i Milan Gavrić, zatim pomoćnici ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović i Vesna Vožni, potom pomoćnik ministra energetike i rudarstva Zoran Savić, finansija Stojan Krnjajić, porodice, omladine i sporta Mario Đuran, te uprave i lokalne samouprave Slavica Lukić.

Razdužili se
Pravo na korišćenje apartmana imaju funkcioneri, odnosno ministri, savjetnici, sekretari i direktori čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 50 kilometara od Banjaluke.

Nakon što su im istekli mandati, apartmane su razdužili bivši ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, trgovine i turizma Suzana Gašić i privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Pored ministara i pomoćnika, u apartmane su se smjestili i šef kabineta premijera Srpske Željko Đurić, zatim novi generalni sekretar Vlade RS Dalibor Panić, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Darko Kovrlija.

Na besplatan luksuz nisu imuni ni direktori, pa su tako u apartmanima i direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Stojan Vukalović, zatim direktor Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić, potom prvi čovjek Republičke uprave za inspekcijske poslove Milovan Krčo, kao i Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Iako u njemu ne provodi mnogo vremena, apartman od izgradnje Administrativnog centra Vlade RS koristi dugogodišnji savjetnik Milorada Dodika i bivši dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Politika

ISLAMSKA ZAJEDNICA KAŽNJAVA IMAMA: Pokrenut disciplinski postupak zbog govora mržnje u Kozarcu

Islamska zajednica (IZ) u BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića, potvrđeno.
Imam Mahić je, podsjetimo, Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo. Kako nam je rečeno, IZ će se o ovom slučaju danas detaljno oglasiti.

Sporni govor je pod lupom i prijedorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama.

– Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog – rečeno je juče iz Policijske uprave Prijedor.

Nastavi čitati

Politika

IMAM IZ KOZARCA SE IZVINIO! Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak

Amir Mahić, imam iz Kozarca kod Prijedora, izvinio se danas na hudbi pred islamskim vjernicima za govor tokom kojeg je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Podsjećamo, Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio „veoma kontraverzna ličnost“, da je to „jedan od činovnika SPC“ i da je „laž da je prosvetitelj“.

– Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – rekao je Mahić.

Prema Mahićevim riječima „začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava“, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam.

Kako javljaju federalni mediji Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv imama.

Nastavi čitati

Aktuleno