Connect with us

Politika

“ZAŠTO ĆUTE” Pandurevićeva poručila da je SNSD spreman da izbaci Srbiju iz projekta „Gornja Drina“

Član Glavnog odbora SDS, Aleksandra Pandurević upitala je SNSD zašto ćute o jučerašnjoj odluci Ustavnog suda BiH da obavijeste Tužilaštvo BiH da Komisija za koncesije BiH, u svojstvu Zajedničke komisije, nije razmotrila dodjelu koncesija ”Buk Bijela”, ”Foča” i ”Paunci”.

Dvije pune godine, koalicioni partneri SNSD, blokiraju investiciju Republike Srbije u projekat “Gornja Drina”. Vrijednost ove investicije je preko 520 miliona evra i jasno je da tu investiciju ne bi sporili ni SDA ni SDP i ostali saveznici SNSD, niti Ustavni sud BiH, da je investitor Njemačka ili Amerika. Čudno je kako i strankama osmorke smeta kada Srbija ovdje investira, ali im ne smeta da njihove privatne firme zgrću desetine miliona evra u Srbiji navodi Pandurevićeva.

Ona podsjeća da je lider SNSD Milorad Dodik obećavao da nema novog Savjeta ministara BiH dok se projekti “Gornja Drina”, “aerodrom Trebinje” i gasna konekcija sa Srbijom ne odblokiraju.

– Umjesto obećane deblokade dobili smo novu blokadu. Dok u Federaciji neometano dodjeljuju koncesije na rijeci Bosni i Neretvi, javno dobro u Republici Srpskoj proglašavaju državnom imovinom BiH. Jučerašnje pisanje federalnih medija jasno govori da je njihov cilj da koncesija za “Gornju Drinu” bude u rukama institucija BiH i da putem kontrolisanog i namještenog tendera eliminišu Srbiju. A, SNSD ćuti li ćuti – ističe Pandurevićeva.

Ta gromoglasna ćutnja SNSD, kaže ona, budi sumnju da su i oni saučesnici onih koji blokiraju izgradnju hidroelektrana u srednjem toku Drine.

– Bilo bi fer da SNSD kaže Srbiji ako imaju novog partnera za ovaj projekat. Isto tako, bilo bi fer da oni sarajevski lideri kojima smeta investicija Srbije ovdje odustanu od višemilionskih poslova koje njihove i njima bliske firme rade u Srbiji. Izgleda da im ne smeta samo novac koji se iz Srbije sliva u njihove džepove, ali im smeta da svi građani u BiH imaju koristi od investicija Republike Srbije – poručuje Pandurevićeva.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno