Connect with us

Svijet

Zašto pored SI ĐINPINGA uvijek stoje DVIJE ŠOLJE ČAJA?

Si Đinping već dugo koristi dve šolje čaja umesto jedne na važnim sastancima, a mnogi sugerišu da bi to mogao da bude suptilan prikaz njegove moći.

Na godišnjem sastanku Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) u Kini, predsjednik Kine Si Đinping imao je nešto što drugi nisu: dvije šolje čaja umjesto jedne. Sam sastanak, poznat kao Dvije sesije, gotovo je spektakl. NPC je državni ekvivalent parlamenta koji je, u teoriji, najmoćniji državni organ.

U stvarnosti, ona djeluje kao pečat vladajuće kineske Komunističke partije, donoseći ključne zakone o odlukama koje su već donijete.

Izbor dvije šoljice čaja predsjednika Sija mogao bi da bude suptilan prikaz moći. U Kini postoji idiom od četiri karaktera, ren zou, cha liang, što znači “Čaj se hladi kada ljudi odu“.

Kineski predsjednik je dvije šoljice počeo da koristi 2021. godine, ali tada su svi mislili da to radi zbog pandemije koronavirusa. Tada je ostalih šest članova Stalnog komiteta Politbiroa, uključujući premijera Li Kećijanga, imali su samo jednu šolju čaja ispred sebe.

Dvije šoljice čaja značile su ne samo da se Sijev čaj ne hladi, približavao se 10 godina na funkciji, već da ga čeka još jedna vruća šolja čaja.

Dupla šolja čaja se pojavljivala u svim ostalim prostorijama u kojima je Si prisustvovao odvojenim sastancima. Bilo je to više od brojčane razlike. Čini se da su Sijeve šolje bile specijalno dizajnirane za njega, drugačije od onih koje se služe ostalim članovima rukovodstva.

To je fenomen koji nije viđen prethodnih godina, izvještavali su mediji.

Iako je to bila samo šolja čaja, u kineskoj politici simboli, status i protokol imaju važna značenja. Si je došao na vlast kao generalni sekretar stranke u jesen 2012. On je preuzeo funkciju kineskog predsjednika neposredno prije proljeća 2013. godine.

Ako prva od dvije šolje za čaj podrazumijeva njegova prva dva petogodišnja mandata, od 2012. do 2022. godine, druga šolja bi mogla da implicira njegov nastavak vladavine kao najvišeg lidera Kine nakon nacionalnog kongresa stranke, 2022. I koliko dugo? Još pet godina? 10? De facto doživotni predsjednik?

Prije otprilike šest godina, oštrooki pripadnici obezbjeđenja su počeli da se raspoređuju na godišnjim zasjedanjima NPC sa jednim zadatkom: da pažljivo prate Sijevu šolju čaja. Muški službenik je kasnije raspoređen da posluži čaj Siju, dok su službenice nosile čaj ostalim vođama.

Činjenica je da je poseban tretman bio dat samo Siju.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno