Connect with us

Svijet

Zašto pored SI ĐINPINGA uvijek stoje DVIJE ŠOLJE ČAJA?

Si Đinping već dugo koristi dve šolje čaja umesto jedne na važnim sastancima, a mnogi sugerišu da bi to mogao da bude suptilan prikaz njegove moći.

Na godišnjem sastanku Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) u Kini, predsjednik Kine Si Đinping imao je nešto što drugi nisu: dvije šolje čaja umjesto jedne. Sam sastanak, poznat kao Dvije sesije, gotovo je spektakl. NPC je državni ekvivalent parlamenta koji je, u teoriji, najmoćniji državni organ.

U stvarnosti, ona djeluje kao pečat vladajuće kineske Komunističke partije, donoseći ključne zakone o odlukama koje su već donijete.

Izbor dvije šoljice čaja predsjednika Sija mogao bi da bude suptilan prikaz moći. U Kini postoji idiom od četiri karaktera, ren zou, cha liang, što znači “Čaj se hladi kada ljudi odu“.

Kineski predsjednik je dvije šoljice počeo da koristi 2021. godine, ali tada su svi mislili da to radi zbog pandemije koronavirusa. Tada je ostalih šest članova Stalnog komiteta Politbiroa, uključujući premijera Li Kećijanga, imali su samo jednu šolju čaja ispred sebe.

Dvije šoljice čaja značile su ne samo da se Sijev čaj ne hladi, približavao se 10 godina na funkciji, već da ga čeka još jedna vruća šolja čaja.

Dupla šolja čaja se pojavljivala u svim ostalim prostorijama u kojima je Si prisustvovao odvojenim sastancima. Bilo je to više od brojčane razlike. Čini se da su Sijeve šolje bile specijalno dizajnirane za njega, drugačije od onih koje se služe ostalim članovima rukovodstva.

To je fenomen koji nije viđen prethodnih godina, izvještavali su mediji.

Iako je to bila samo šolja čaja, u kineskoj politici simboli, status i protokol imaju važna značenja. Si je došao na vlast kao generalni sekretar stranke u jesen 2012. On je preuzeo funkciju kineskog predsjednika neposredno prije proljeća 2013. godine.

Ako prva od dvije šolje za čaj podrazumijeva njegova prva dva petogodišnja mandata, od 2012. do 2022. godine, druga šolja bi mogla da implicira njegov nastavak vladavine kao najvišeg lidera Kine nakon nacionalnog kongresa stranke, 2022. I koliko dugo? Još pet godina? 10? De facto doživotni predsjednik?

Prije otprilike šest godina, oštrooki pripadnici obezbjeđenja su počeli da se raspoređuju na godišnjim zasjedanjima NPC sa jednim zadatkom: da pažljivo prate Sijevu šolju čaja. Muški službenik je kasnije raspoređen da posluži čaj Siju, dok su službenice nosile čaj ostalim vođama.

Činjenica je da je poseban tretman bio dat samo Siju.

Svijet

BOLJE ZDRAVSTVENO STANJE! Papa Franjo sutra izlazi iz bolnice

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo biće sutra pušten iz bolnice, nakon što je ranije hospitalizovan zbog bronhitisa, saopštio je portparol Vatikana Mateo Bruni.

– Povratak pape u njegovu rezidenciju u Vatikanu planiran je za sutra, na osnovu rezultata testova odrađenih jutros – rekao je Bruni.

Bruni je dodao da je papa sinoć imao “dobro veče”, a da je klinički kurs njegove bolesti “normalan”.

Papa je sinoć večerao sa ljekarima, medicinskim sestrama, asistentima i žandarmima koji su mu pomagali prilikom hospitalizacije. On je jutros doručkovao, pročitao novine i vratio se na posao.

Poglavar Rimokatoličke crkve ima poteškoće sa disanjem. On je u srijedu, 29. marta, prevezen u Univerzitetsku bolnicu “Gemeli” sa respiratornom infekcijom, kako bi odradio medicinske preglede.

Njemu je juče zvanično dijagnostikovan viralni bronhitis.

Vatikan je zbog bolesti pape otkazao njegove sastanke juče i danas.

Nastavi čitati

Svijet

ŠOKIRAO DOKTORA: Ilon Mask otkrio šta jede za doručak

Kada pomislimo na najbogatije ljude, sigurni smo da praktikuju posebne metode kako bi sačuvali zdravlje, produktivnost i fokus. Da je istina potpuno drugačija, dokazuje milijarder Ilon Mask koji ne vodi računa o ishrani.

Doktor Piter Dijamendes je na Tviteru napisao „Šećer je otrov“, a onda se javio Mask i poručio: „Jedem krofnu svakog jutra. Još sam živ“.

– U redu Ilone, dopusti mi da budem precizniji. Šećer je otrov koji sporo djeluje“, napisao je doktor. Ipak, ova navika milijardera ni ne čudi, ako uzmemo u obzir njegove navike koje je ranije otkrio. Milijarder je isticao da bi „radije jeo ukusnu hranu i živeo kraće“. „Da budem potpuno iskren, uopšte ne bih vježbao – rekao je Ilon jednom prilikom.

Koliko god suludo zvučalo, često su se pominjale dijete sa krofnama. Kliničke studije Univerziteta u Majamiju pokazale su da ispitanici koji jedu obavezni dezert po svom izboru za doručak, ne samo što mršave brže, nego ni ne dostižu „plato“ u gubljenju težine. Krofne nisu obavezne, ali su američki simbol za slatki „fast food“. Istraživanja su pokazala da oni koji ujutru jedu slatko, imaju manje žudnje za nedozvoljenom hranom i osjetno veći pad hormona grelina, koji je odgovoran za osjećaj gladi.

Sa druge strane, mnogi ljekari navode da ako ujutru pojedete nešto slatko, ugljeni hidrati će dovesti do većeg lučenja insulina. Taj hormon će nam probuditi apetit i tražiti još šećera tokom dana. Zato savjetuju da ujutru ipak birate zdravije opcije, a ako baš želite nešto slatko, počastite se tokom popodneva.

Inače, Ilon Mask ne može bez omleta i roštilja! Svake noći spava mnogo manje od preporuke ljekara – šest do šest i po sati. „Spavanje je sjajno. Prilično sam mrzovoljan ako ne odspavam dovoljno. Mogao bih duže da ostanem budan, ali onda bih manje radio, jer nedostatak sna utiče na moj fokus“, rekao je milijarder jednom prilikom.

(MONDO)

Nastavi čitati

Svijet

LUKAŠENKO OTVOREN! “Krvoproliće u Ukrajini neće prestati DOK SAD NE DA ZELENO SVJETLO”

Krvoproliće u Ukrajini neće prestati sve dok SAD ne daju zeleno svjetlo, izjavio je danas bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.
“Najbolji i najdramatičniji primjer pokušaja Vašingtona da kontroliše svijet je situacija na našoj južnoj granici, gdje krvoproliće neće prestati dok prekookeanski gospodar ne da zeleno svjetlo”, rekao je Lukašenko u obraćanju u parlamentu.

Lukašenko je istakao da je cilj Vašingtona da opljačka resurse bilo koje zemlje u kojoj započne sukob.

“Teritorija te zemlje pretvara se u poligon za vojne, biološke, političke i ideološke eksperimente”, naglasio je bjeloruski predsjednik, prenio je TASS.

Nastavi čitati

Aktuleno