Connect with us

Svijet

ZAŠTO SU NOVOM KRALJU OTEČENI I CRVENI PRSTI: Da li Čarls krije bolest? Doktor sve otkrio!

Reklamni prostor


Bolesti nekadašnjeg princa, a sada kralja Čarlsa, glvna su tema u britanskim medijima.

Tužna vijest pogodila je juče Veliku Britaniju – obožavana kraljica Elizabeta Druga koja je nosila krunu britanske monarhije punih 70 godina, preminula je u 96. godini. Specijalna operacija Londonski most, ili skraćeno Most, koja sadrži detaljan plan o tome šta treba da se radi kada monarh premine, već je počela, a za Elizabetinog nasljednika proglašen je njen sin Čarls.

Princ Čarls je imenovan je za novog kralja Velike Britanije, a sve oči su uprte u nekadašnjeg princa od Velsa, titula koja će najvjerovatnije pripasti njegovom sinu Vilijamu, i njegovu suprugu Kamilu.

Stručnjaci iz svih oblasti bacili su se na analize, tumače kako će izgledati poredak sada u kraljevskoj porodici, pretresa se kraljičin odnos sa rodbinom i, naravno, omiljenim unukom princom Harijem i njegovom suprugom Megan, a ljekari su dali i svoje mišljenje o zdravstvenom stanju ne samo Elitabete pred njenu smrt, već i njenog nasljednika.

Ono što su svi uočili to je da je novi kralj ima upadljivo otečene prste, o čemu bruje mreže bukvalno od sinoć. Otkud ovoliko interesovanje za izgled prstiju nekadašnjeg princa od Velsa – objašnjenje je logično! Monarhija mora da bude upoznata sa zdravstvenim stanjem svog kralja…

Nakon što je Internet eksplodirao od spekulacija o crvenim i natečenim prstima kralja Čarlsa III, oglasio se dr Geret Naj, viši predavač na Univerzitetu u Česteru, i dao svoje mišljenje o njegovom zdravlju.

Dr Naj kaže da iako mnoga stanja mogu da dovedu do otečenih prstiju, postoje neka za koja se može reći da imaju veću vjerovatnoću da budu uzrok. Jedno od njih je edem usljed zadržavanja tečnosti. Doktor je rekao:

“Edem je stanje u kome tijelo počinje da zadržava tečnost u udovima, obično u nogama i gležnjevima, ali i u prstima, što dovodi do njihovog oticanja. To je uobičajeno stanje i uglavnom pogađa ljude starije od 65 godina jer je sposobnost kontrole tečnosti ograničena”, dodao je i otkrio kako najlakše proveriti da li je zadržavanje tečnosti uzrok. Jednostavno treba da pritisnete prstima otečeno područje, držite 15-ak sekundi, pa pustite. Ukoliko se koža ne vrati u prvobitni položaj, odnosno “udubljenje” ostane, onda je reč o zadržavanju tečnosti.

profimedia-0533102012

Drugi uzrok bi mogao da bude artritis.

“Artritis je još jedno uobičajeno stanje kod starijih od 60 godina. Često pogađa zglob palca ili zglobove prstiju. Prsti obično postaju ukočeni, bolni i otečeni i, iako lijekovi mogu da pomognu u ublažavanju bola, otok može da ostane.”

Postoje i neki manje uobičajeni uzroci.

“Neuobičajeni uzroci mogu da uključuju ishranu sa visokim sadržajem soli koja dovodi do zadržavanja tečnosti, a takođe se dešava da lijekovi za povišeni pritisak imaju nuspojave kao što je oticanje zglobova.”

Ali, uprkos ovim potencijanim uzrocima, dr Naj kaže da ne postoji realan razlog za zbrinutost za zdravlje kralja Čarlsa.

“Sigurno nema razloga za brigu za zdravstveno stanje kralja, otečeni prsti su najvjerovatnije znak njegovih godina.”

MONDO

Svijet

SLOVAČKI PREMIJER UPOZORIO: To će ubiti našu privredu

Reklamni prostor


Premijer Slovačke, Eduard Heger kaže da su Bratislavi potrebne milijarde evra iz Brisela ili se njegova privreda suočava s “kolapsom”.

Povišeni troškovi električne energije ostavljaju slovačku privredu u opasnosti od “kolapsa”, rekao je premijer Eduard Heger za “Financial Times”.

U intervjuu objavljenom u srijedu, slovački je čelnik rekao da će ogromno povećanje cijena nakon ruske invazije na Ukrajinu “ubiti našu privredu” ako Bratislava ne dobije milijarde evra podrške iz Brisela.

Njegovi komentari do sada su najoštrije upozorenje jednog čelnika EU-a o učincima globalne energetske krize, dok se zemlje bore s posljedicama smanjivanja gasa od strane Moskve koje je dovelo do rekordnih cijena.

Početkom ove godine, najveći slovački dobavljač energije prodao je višak električne energije trgovcima energijom.

Ti trgovci sada prodaju ugovore nazad u Slovačku po tržišnim cijenama koje su oko pet puta veće, rekao je Heger. “Slovaci kupuju za 500 evra ono što su prodali za 100 evra.”

(Politico)

Nastavi čitati

Svijet

Evropa krivi Rusiju za “sabotažu” Sjevernog toka

Reklamni prostor


Evropski čelnici vjeruju da su dvostruke eksplozije koje su oštetile cjevovode izgrađene za prenos ruskog prirodnog gasa u Evropu bile namjerne, a neki su dužnosnici okrivili Kremlj, sugerišući da su eksplozije bile namijenjene kao prijetnja kontinentu.

Šteta nije odmah uticala na snabdijevanje energijom u Evropi. Rusija je prekinula dotok ranije ovog mjeseca, a evropske zemlje su se prije toga trudile izgraditi zalihe i osigurati alternativne izvore energije.

Ali, ova će epizoda vjerovatno označiti konačni kraj projekata gasovoda Sjeverni tok, napora koji je trajao više od dvije decenije i produbio je evropsku zavisnost o ruskom prirodnom gasu – i za koji mnogi dužnosnici sada kažu da je bio teška strateška greška.

Dvije eksplozije izazvale su curenje u sva tri podvodna gasovoda Sjevernog toka koji povezuju Rusiju i Njemačku, uzrokujući masivne oblake plinskih mjehurića koji su probili površinu Baltičkog mora.

(Stuff)

Nastavi čitati

Svijet

Poljska i Bugarska pozvale svoje državljane koji su u Rusiji da je napuste

Reklamni prostor


U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica, evakuacija bi mogla biti značajno otežana

Državljane koji su još uvijek u Rusiji, vlade Poljske i Bugarske pozvale su ih da hitno napuste tu državu. Naime, kako piše Guardian, moglo bi se raditi o potezu povučenom u očekivanju još većih gužvi na graničnim prijelazima s obzirom na to da sve više ljudi bježi iz Rusije od mobilizacije za rat u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske je sinoć je u saopštenju pozvalo državljane te zemlje da se “suzdrže od putovanja u Rusku Federaciju” te savjetuje bugarskim državljanima koji se nalaze u Rusiji da “razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je prije moguće, koristeći trenutno dostupna prijevozna sredstva”.

I poljsko ministarstvo vanjskih poslova poslalo je slično saopštenje, javljaju poljski mediji.

– U slučaju drastičnog pogoršanja sigurnosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti značajno otežana ili čak nemoguća. Preporučujemo poljskim državljanima koji su na teritoriju Rusije da napuste njen teritorij koristeći dostupna komercijalna ili privatna prijevozna sredstva – stoji u saopštenju.

Nastavi čitati

Aktuleno