Connect with us

Politika

ZAVRŠENO SUĐENJE LUKAČU! Tužilaštvo traži kaznu, odbrana tvrdi da nema dokaza

Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Osnovnom sudu u Banjaluci okončano je suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču, po optužnici za ugrožavanja sigurnosti i nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 23. decembra 2019. godine.
Okružni tužilac Sanja Guzina smatra da je optužnica u potpunosti dokazana i zatražila je od suda da Lukača oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom.

“Nesporno je da se sve odigralo na način kako je to i opisano u optužnici, što potvrđuje snimak iz Narodne skupštine RS, ali i svjedočenje oštećenog Stanivukovića. Došlo je do kontakta. Optuženi je udario oštećenog i nanio mu povredu sluznice donje usne, što su potvrdili vještaci”, rekla je Guzina.

Guzina: Iskazi svjedoka subjektivni
Ona kaže da je jasno i da je Lukač prijetio Stanivukoviću da će završiti kao one zastavice, koje su prethodno polomljene.

“Oštećeni je tokom svjedočenja jasno opisao i zašto je osjećao strah i kontekst zbog čega je to tako. Svjedoci odbrane su selektivno opisivali sam događaj, pa su neke stvari čuli, a neke nisu. Kažu da su vidjeli unošenje u lice. Da su iskazi subjektivni, ne treba ništa drugo do pogledati snimak. Ne moguće je da svjedokinja nešto nije vidjela, jer se na snimku vidi da je gledala pravo”, rekla je Guzina.

Ona je naglasila da, bez obzira na to kako se Stanivuković ponašao u skupštinskoj sali i na to što je izvodio performans, ponašanje optuženog nije prihvatljivo.

“Ne mogu da prihvatim da nije reagovao na drugačiji način. Mogao je tražiti pauzu, tražiti da se Stanivuković disciplinuje, a ne pozivati ga da mu priđe. Nema unošenja u lice i vidi se pokret desnom rukom. Bez obzira na atmosferu u kojoj se sve dešavalo morao je reagovati drugačije. Smatram da je djelovao sa direktnim umišljajem i tražim da ga sud oglasi krivim i osudi po zakonu”, rekla je Guzina.

Čizmović: Povreda usne mogla nastati samopovrijeđivanjem
Lukačev branilac, advokat Jovan Čizmović od suda je tražio oslobađajuću presudu, smatrajući da optužnica nije dokazana. Osvrnuo se na biće krivičnih djela koje je njegovom klijentu stavljeno na teret, navodeći da nema dokaza da su ta djela počinjena.

Naglasio je šta se, sa aspekta prava, smatra ozbiljnom prijetnjom po život i tijelo navodeći da ono što je Lukač izrekao ne može smatrati ozbiljnom prijetnjom. Pojasnio je da je prijetnja bila uslovljena, te da se i u optužnici citira da je Lukač rekao: “Nemoj nikad više to da uradiš prema meni, jer ćeš završiti kao što su i one zastavice”.

“Optužnica navodi da ga je otvorenom šakom udario u predio lica. Međutim, povreda sluznice donje usne može nastati samopovrijeđivanjem, odnosom ugrizom. Oštećeni je navodio da ga je udario u vrat, da je imao povredu nepca, a optužnica navodi donju usnu. Na snimku se vidi da ga je odgurnuo ka čelu, prstima otvorene šake desne ruke. Takvim udarcem ne može se nanijeti povreda donje usne jer bi nužna bila povreda nosa koji je isturen”, rekao je Čizmović.

Lukač: Prihvatiću i podnijeti svaku presudu
Dragan Lukač se u završnoj riječi sarkastično zahvalio tužiocu Sanji Guzini što je odlučila da ga “nauči lijepom ponašanju”, dodajući da nije bila u sali da vidi kako se oštećeni ponašao i da je sjednica trajala gotovo cijeli dan.

“Prihvatiću i podnijeti svaku presudu, pa makar i bila protiv mene. Izdržao sam mnogo gore stvari od toga. Ali ne mogu prihvatiti da sam ga udario. Nisam ga dirnuo po vratu, usnama, nosu, već vrhom prstiju po čelu. Žao mi je što se to dogodilo u Narodnoj skupštini RS. Moja reakcija jeste bila neprimjerena, ali nije mi bila namjera da bilo koga ugrozim ili povrijedim”, istakao je Lukač.

Optužnicom, Lukač se tereti da je u sali Narodne skupštine RS udario Stanivukovića u lice, tokom prenosa uživo na RTRS Plus i BN televiziji. Sve se odigralo 23. decembra 2019. godine tokom Posebne sjednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

Šta piše u optužnici?
“Oštećeni Stanivuković je predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću dao zastavice sa oznakom NATO pakta, koje je premijer polomio i bacio na pod. Nakon toga Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako…inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovde danas”, navodi se u optužnici, prenosi UNA.

Dodaje se da je to kod Stanivukovića izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstveni život. Nakon toga Lukač je, kako se navodi u optužnici, više puta sa govornice pozvao Stanivukovića da dođe do njega.

“Kada mu je oštećeni prišao optuženi mu je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune”, nakon čega ga je otvorenom šakom desne ruke udario u predio lica, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici.

Za krivično delo koje se Lukač tereti zakonom se može izreći kazna do dvije godine zatvora.
BL-PORTAL

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno