Connect with us

Hronika

Završeno suđenje u predmetu “Respiratori”: Presuda Novaliću i ostalima 5. aprila

U Sudu BiH je za 5. april najavljeno izricanje presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori”.

Pored Novalića, za spornu nabavku optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Optuženi su u predmetu koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM, za vrijeme prvog talasa pandemije virusa korona, u martu 2020. godine. Iznošenjem završnih riječi odbrane Hodžića i Milićevićeve, danas je u Sudu BiH završeno ovo suđenje, koje je počelo prije više od dvije godine, odnosno 24. februara 2021.

Vlada FBiH i FUCZ su, podsjetimo, angažovali poljoprivrednu firmu “Srebrena malina” da obavi veliki posao iz oblasti medicine pa se stoga sumnja na trgovinu uticajem i druga krivična djela.

Prethodnih sedmica tužioci i odbrana su iznosili završne riječi. Tužilac Mirza Hukeljić je, podsjetimo, istakao da je razlika između realne i ugovorne cijene postojala da bi se svi učesnici “počastili”.

Uz tužioca Hukeljića, završne riječi iznio je i njegov kolega, tužilac Džermin Pašić, koji je rekao da je u BiH budžet vreća koju koristi ruka vlasti, a novac se daje onome ko je najpodobniji, što je ovaj slučaj upravo i dokazao.

Odbrana je, s druge strane, iznosila dokaze u korist svojih branjenika zastupajući tezu da je sve urađeno u skladu sa zakonom i vanrednom situacijom koja je u to vrijeme zahtijevala hitne odluke.

– Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice u predmetu nabavke 100 kineskih respiratora za oko 10,5 miliona KM i predmet je posmatran izvan vremenskog konteksta u kojem se dešavao – ocijenila je prilikom iznošenja završnih riječi odbrane Vasvija Vidović, advokat Novalića.

Nezavisne

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno