Connect with us

Hronika

Zbog afere “Diplome”: Inspektorat radi punom parom, fakulteti pod lupom

“Afera neće dati rezultate koje javnost očekuje”

Inspektorat Srpske zbog afere “Diplome” svakodnevno je na terenu, javlja ATV.

Pod lupom su brojne privatne visokoškolske ustanove. Pomno se, kažu, moraju pratiti i sve aktivnosti SIPE kako se ne bi ugrozile njihove aktivnosti.

“Mi radimo kontole koje se tiču provođenja procedura i proštivanja odredaba zakona o visokom obrazovanju. Republička prosvjetna inspekcija trenutno vrši kontrole u smislu vođenja matičnih knjiga, evidentiranja svih neophodnih podataka, da li se nastavnici biraju u skladu sa zakonom, da li ima se njihova zvanja dodjeljuju u skladu sa zakonom”, rekla je Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću.

Provjera diploma je proces koji u dobroj mjeri kasni i ide u jednom smjeru, smatraju profesori. Velika šteta osim obrazovanju nanesena je i društvu. Zbog toga je akcija cijele zajednice neophodna. U ovoj priči, poručuju potrebno je više profesionalnosti na svim stranama.

“Ova afera neće dati rezultate koje javnost očekuje iz tog razloga što mi nijedan proces nijednu stvar nismo doveli do kraja već načnemo, stanemo i kasnije se pozivamo da smo nešto pokušali. Mi smo izgubili moral, etiku i poštenje jer pogledajte ako ste vi došli na neku visokoškolsku ustanovu da kupite diplomu vi je niste mogli kupiti od jednog čovjeka to je moralo biti u nizu još nekoliko ljudi”, rekao je Nenad Novaković, profesor na privatnom fakultetu.

U resornom ministarstvu, čekaju se prve informacije iz inspektorata. U ovakvim slučajevima nema povlaštenih, tvrdi ministar. Svi se moraju tretirati kako je propisano zakonom.

“Najrigoroznija mjera ako se to utvrdi jeste da je neka visokoškolska ustanova izdavala nedozvoljene isprave, javne isprave poput diploma jeste oduzimanje dozvole za rad toj visokoškolskoj ustanovi. U ovakvim situacijama nema povlaštenih bez obzira da li je to državni ili javni univerzitet niti ja želim da pravim diskriminaciju”, rekao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Državna agencija za istrage i zaštitu u akciji “Klaster” uhapsila je 11 osoba, među kojima su dekani, rektori, profesori i spoljni saradnici visokoškolskih ustanova. Između ostalog dokazano je da je diplome moguće kupiti na benzinskim pumpama. dok je na nekim univerzitetima za pet dana moguće postati doktor ili profesor.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno