Connect with us

Svijet

ZELENSKI HTIO DA BUDE DIO CEREMONIJE DODJELE OSKARA! Organizatori odbili

Organizatori dodjele nagrade Oskara odbili su ponudu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da bude deo ceremonije.

Proteklih godinu dana Volodimira Zelenskog su raširenih ruku dočekali organizatori nekoliko dodela različitih nagrada, filmskih festivala, pa čak i njujorška berza. Ali kada je reč o dobijanju termina za učešće u jednom od najgledanijih TV programa – dodele Oskara, ukrajinski lider je naišao na nešto hladniji odgovor.

Drugu godinu zaredom, Akademija je odbila Zelenskog, koji se nadao da će svoj nastup na Berlinskom filmskom festivalu (na daljinu) prošlog meseca, ponoviti i virtuelnim spotom na dodeli Oskara na ABC-u. Izvori na koje e poziva Variety navode da je agent Majk Simpson uputio molbu Akademiji da uključi u program glumca koji je postao političar, ali je naišao na „zatvorena vrata“. Akademija je odbila da komentariše ovu informaciju.

Inače, poslednje ankete pokazuju da je podrška Amerikanaca pružanju pomoći Ukrajini oslabila.

Nakon operacija u februaru 2022. godine, Zelenski se pojavio onlajn na Kanskom i Venecijanskom filmskom festivalu, kao i na dodeli Gremi nagrada i praktično je zazvonio na otvaranju Njujorške berze u septembru.

Na dodeli Zlatnih globusa u januaru, Šon Pen je predstavio Zelenskog, koji je ponovio svoju poruku od poslednjih 12 i više meseci da će Ukrajina pobediti u ratu protiv Rusije i aplaudirao „slobodnim ljudima slobodnog sveta — onima koji su se ujedinili oko podrške slobodni ukrajinski narod“.

Simpson se uključio jer predstavlja Arona Kaufmana, koji je zajedno sa Penom režirao dokumentarni film Zelenskog „Superpover“, koji je debitovao na Berlinskom filmskom festivalu u februaru. Tokom raznih medijskih događaja za film, Pen je pozvao vladu SAD da pojača svoju vojnu podršku Ukrajini, uključujući „isporuku i snabdevanje preciznih projektila dugog dometa“. U decembru je Zelenski posetio SAD kako bi se sastao sa predsednikom Bajdenom i pozvao Kongres da pošalje više vojne pomoći Ukrajini.

Ali nisu svi spremni da Zelenskom daju vreme za nastupe. Prošle godine, producent Oskara Vil Pejker odbio je pojavljivanje Zelenskog. I on je za sada ostao nedostupan za komentar.

Još je nejasno šta je razlog za ovogodišnje odbijanje učešću na dodeli Oskara, međutim, Akademija tradicionalno preferira da se fokusira na doprinose filmske zajednice i kloni se bilo čega političkog, piše Varajeti.

Akademija nije jedina koja je odbila Zelenskog. U septembru je tim Zelenskog kontaktirao Filmski festival u Torontu sa predlogom da se pojavi preko satelita, ali im je to odbijeno.

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU POPUSTIO PRED DEMONSTRANTIMA “Sprovešćemo sudsku reformu – NA LJETO”

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je obećao da će izbjeći građanski rat i učiniti sve da ništa ne ugrozi državu i demokratiju. On je potvrdio da se sudska reforma odlaže do ljeta.
On je potvrdio da se sudska reforma odlaže do ljeta.

– Mi nismo neprijatelji, mi smo jedan narod – rekao je Netanijahu u obraćanju naciji.

– Pravim pauzu od donošenja zakona radi pregovora… Sprovešćemo reformu, svi razumiju da je potrebna. Dogovorićemo se sa drugom stranom i sprovesti – obećao je Netanijahu.

Nastavi čitati

Svijet

EVROPA GORI U PROTESTIMA, vlasti “tjeraju” po svom! (FOTO)

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu – da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje “Geopolitika”.
U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika – dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima.U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično “zatvorio” Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

 

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica…

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima – navodi “Geopolitika”.

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom – zaključuje se u tekstu.

Glas

Nastavi čitati

Aktuleno