Connect with us

Politika

Želimo čvršću saradnju sa našom dijasporom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će fokus Vlade u narednom periodu biti definisanje strateških opredjeljenja i smjernica u djelovanju prema našoj dijaspori, koja je najbolji ambasador u svijetu.

“U tom smislu, posredstvom predstavništava Republike Srpske, pozvaćemo naše ljude koji žive u inostranstvu i tamo imaju svoje biznise, kao i druge predstavnike naših iseljenika, da organizujemo sastanke, razgovaramo, te da upoznamo naše ljude o značajnim prednostima i povoljnostima prilikom investiranja u Republici Srpskoj”, naglasio je Višković.

On je ukazao da će ulaganje u Srpskoj biti vrlo isplativo svima koji se odluče da ulažu i zbog toga će im biti predstavljeni svi benefiti koje njihovi biznisi mogu da imaju u Srpskoj.

“Želimo da našu poslovnu dijasporu upoznamo sa stimulativnim poreskim stopama u Republici Srpskoj, povoljnim troškovima poslovanja, podsticajima koje Vlada daje poslodavcima za nova zapošljavanja i uvođenje novih tehnologija u proizvodni proces, kao i drugim olakšicama prilikom investiranja”, rekao je Višković za kanadski list “Slovo”.

On je naglasio da je povoljna cijena električne energije jedan od najvažnijih prednosti Republike Srpske, kao i povoljan geografski položaj, blizina granice sa EU i auto-putevi koji su izgrađeni i novi koji se grade povezuju Republiku Srpsku sa regionom modernim i sigurnim saobraćajnicama za nesmetan, siguran i brz prevoz robe.

Osvrćući se na poresku politiku, Višković je pojasnio da ukupni efekti poreskog rasterećenja rada iznose oko 415 miliona KM godišnje, što praktično znači da se Vlada Republike Srpske godišnje odriče tog iznosa u korist radnika.

“Ujedno, u posmatranom periodu, poreski klin, koji odražava poresko opterećenje, odnosno učešće poreza i doprinosa u bruto plati, smanjio se sa 38,5 odsto na 34,1 odsto, posmatrano za neto platu od 1.000 KM. Poređenja radi, poreski klin u Srbiji iznosi 38,1 odsto, Hrvatskoj 39,2 odsto, a u FBiH 42,6 odsto posmatrano za prosječnu platu. Kod poreza na dobit izvršeno je proširenje olakšice po osnovu ulaganja u proizvodnju, čime se Budžet godišnje odriče oko 5,4 miliona KM u korist poslovnih subjekata”, precizirao je Višković.

Prema njegovim riječima, u prethodne tri godine na ovaj način je rasterećena privreda za oko 16 miliona KM, a u oblasti neporeskih prihoda ukinuto je nekoliko veoma značajnih davanja, tako da je ukupan efekat smanjenja neporeskih davanja 30,5 miliona KM na godišnjem nivou, tako da su i ta sredstva ostala privredi i građanima.

“Takođe, u prethodnom periodu je urađen i značajan iskorak u smanjenju neporeskih davanja kroz ukidanje posebne republičke takse, smanjenja pojedinih komunalnih naknada, te sudskih i administrativnih taksi, što je poslovnoj zajednici, na godišnjem nivou, donijelo ukupne uštede od oko 30 miliona KM. U narednom periodu planirano je da se nastavi sa analizama i da se izvrši dodatno rasterećenje privrede i stanovništva putem smanjenja, ukidanja ili drugačijeg obračuna pojedinih neporeskih davanja”, istakao je premijer, prenosi Srna.

On je naglasio da je jačanje veza sa našim ljudima u dijaspori važno za sve, ne samo radi unapređenja poslovnih veza i ekonomskog prosperiteta, već da se i kao sunarodnici koji žive širom svijeta još jače i prisnije povežemo, prvenstveno zbog generacija koje dolaze, a koje treba da ostanu u kontaktu sa otadžbinom i podnebljem s kojeg su potekli njihovi roditelji i njihovi preci.

“Jačanjem bratskih i prijateljskih veza na najbolji način šaljemo snažnu poruku zajedništva cjelokupnog srpskog naroda na svim prostorima na kojima on danas živi širom svijeta. Naše bratske i prijateljske veze i naše jedinstvo su jasna poruka da srpski narod, ma gdje živio, ne smije da zaboravi svoje korijene i istoriju”, naglasio je Višković.

On je dodao da srpski narod i danas trpi mnoge pritiske, koji nisu prestajali koroz cijelu njegovu istoriju, te da svi zajedno moramo čvrsto da vjerujemo u našu slobodu, a nju možemo da sačuvamo samo ako smo složni i jedinstveni.

“Moramo da čuvamo svoj identitet, jezik i pismo, svoju vjeru i svetinje, ma gdje se nalazili, i zbog toga je jedinstvo svih Srba zadatak kojem svi zajedno moramo da budemo duboko posvećeni”, poručio je Višković.

On je rekao da je Republika Srpska politički potpuno stabilna i spremna da u punom demokratskom kapacitetu odgovori na sve izazove pred kojima se nalazi.

Jedan od najboljih dokaza ovog demokratskog kapaciteta, dodao je on, jeste činjenica da je Republika Srpska i nakon nedavnih opštih izbora, i po ko zna koji put do sada prva formirala svoje organe izvršne i zakonodavne vlasti što, nažalost, nije slučaj i na svim nivoima vlasti u BiH.

Primjera radi, napominje Višković, Vlada Federacije BiH već u dva izborna kruga, djeluje u takozvanom tehničkom mandatu zbog nemogućnosti političkih subjekata u tom entitetu da se dogovore o formiranju izvršne vlasti.

“Evo, i sada, u ovom momentu, iako je od opštih izbora u BiH prošlo gotovo četiri mjeseca, Vlada Federacije još nije formirana i neizvjesno je kada će biti. U svjetlu pomenutih dešavanja, sasvim je jasno da je politički sistem u Republici Srpskoj zreo i efikasan, da je dosegao svoj puni demokratski potencijal, što je od presudnog značaja da bismo se, snagom i legimitetom naših institucija, mogli da suprotstavimo izazovima i iskušenjima koja se svakodnevno nadvijaju nad Republikom Srpskom”, naglasio je Višković.

Kada govori o izazovima, Višković navodi da tu, prije svega, misli na kontinuirane pokušaje da se Republici Srpskoj, od političkih krugova iz Sarajeva i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, umanje njena neprikosnovena prava koja su joj garantovana Dejtonskim mirovnim sporazumom, da se ona minorizuje u odlučivanju po svim važnim pitanjima vezanim za procese u BiH, da se razvlasti i pretvori u praznu ljušturu bez sadržaja.

“To nikako nećemo dozvoliti i ta borba za očuvanje Srpske u njenom punom dejtonskom kapacitetu od početka je najvažniji prioritet i zavjet ove generacije političara koja vodi Republiku Srpsku. Republika Srpska se zalaže za dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ni manje, ni više od toga. Tražićemo i radićemo na tome da se sva, nezakonito i neustavno, prenesena ovlašćenja Republike Srpske na nivo BiH vrate Srpskoj i od toga nećemo odustati. U BiH sva otvorena pitanja treba i moguće je rješavati dogovorom u otvorenom dijalogu. Samo na taj način možemo unaprijediti društvo u kojem živimo i živote naših građana”, istakao je Višković.

Govoreći o ekonomskoj situaciju u Srpskoj, Višković je za kanadski list “Slovo” rekao da su svi ekonomski pokazatelji pozitivni, te da je na tu činjenicu izuzetno ponosan, s obzirom na turbulentan period koji smo kao društvo prošli i još prolazimo, najprije zbog pandemije virusa korona, a sada i zbog aktuelne globalne finansijske krize izazvane rusko-ukrajinskim sukobom.

“Naš ekonomski rast prati i veliki investicioni ciklus koji je u zamahu i koji se prvenstveno odnosi na ulaganja u velike energetske projekte, izgradnju mreže auto-puteva i brzih puteva, te izgradnju novih, modernih, bolničkih objekata. U ovom momentu Republika Srpska ima više milijardi ugovorenih investicija i one će biti osnovni pokretač našeg privrednog razvoja u narednom periodu. Investicije u projekte iz oblasti energetike dovešće do povećanja izvoza Republike Srpske i obezbjediti dodatnu energetsku stabilnost Republike Srpske”, naglasio je Višković.

Tu je, kaže Višković, prije svega, riječ o najvažnijim projektima iz ove oblasti kao što su hidroelektrane “Dabar”, “Buk Bijela”, “Foča”, “Paunci”, “Bistrica”, te izgradnja solarnih i vjetroelektrana.

“Investicioni projekti iz oblasti saobraćajne infrastrukture povećaće konkurentnost privrede Republike Srpske i unaprijediti životni standard naših građana i tu je riječ o izgradnji mreže auto-puteva, brzih puteva, obilaznica oko većih gradova, mostova, te rehabilitaciji postojeće putne i željezničke mreže, kao i restrukturiranju i modernizaciji željezničke infrastrukture”, naveo je Višković.

On je istakao nekoliko projekata, a to su most na rijeci Savi kod Gradiške, auto-put Banjaluka – Prijedor, auto-put na Koridoru “Pet ce”, auto-put od Vukosavlja, preko Brčkog do Bijeljine i granice sa Srbijom, te izrada projektno-tehničke dokumentacije za brze puteve Bijeljina – Zvornik – Sokolac, zatim Istočno Sarajevo – Višegrad – Vardište, te brzi put od Višegrada prema Trebinju, izgradnja magistralnog puta Foča – Šćepan Polje sa međudržavnim mostom, kao i magistralnog puta Foča – Tjentište sa mostom preko rijeke Drine.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno