Connect with us

Svijet

Želimo pobjedu, nezamisliv sastanak sa Putinon

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je danas da je njegova zemlja odlučna da pobjedi u ratu sa Rusijom i da trenutno ne može da zamisli situaciju u kojoj bi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Nema takvih okolnosti da bi mogli da razgovaramo sa predsjednikom Ruske Federacije, jer on ne drži svoju riječ. Nemamo poverenja u njega”, rekao je Zelenski u intervjuu za američki CNN.

On je ponovio stav Kijeva da Rusija treba prvo da napusti teritoriju Ukrajine i da se onda može tražiti format za organizovanje diplomatskih pregovora.

Zelenski je saopštio da je “veoma zahvalan” na posjeti Kijevu američkog predsjednika Džozefa Bajdena prošlog mjeseca.

“To je važan signal cijelom svijetu da nas SAD podržavaju. I mislim da SAD vjeruju da ćemo pobijediti”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Na pitanje da li očekuje da će SAD poslati Ukrajini borbene avione F-16, Zelenski je kazao da je “pitanje borbenih aviona teško” i da Kijev “čeka da se ova odluka donese”.

“Ovo nam je zaista potrebno i apelujemo na predsednika Bajdena da SAD počnu da obučavaju ukrajinske pilote, što mi je on i rekao da će se na tome raditi. Vjerujem da će nam SAD dati šansu da branimo naše nebo”, izjavio je Zelenski.

On je uvjeren da bi borbeni avioni mogli da odluče pobjedu Ukrajine u ratu sa Rusijom, ali i da Bajden i njegovi saradnici smatraju da avioni “nisu potrebni” u ovom trenutku.

Zelenski je govorio i o višemjesečnim sukobima koji se vode oko Bahmuta i naveo da je Kijev čvrsto riješen da brani ovaj grad iz strateških razloga.

Upozorio je da će Rusija imati “otvoreni put” kroz istok zemlje ako osvoji Bahmut.

Zelenski je rekao da je to za Ukrajinu “taktički važno” i naveo da je vojni vrh jedinstven u svojoj odluci da zadrži trupe u gradu i produži odbranu grada, koji je na ivici da padne u ruke ruske vojske posijle meseci napada.

Zelenski je pozvao i predsedavajućeg Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevina Makartija da poseti Ukrajinu, kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom na terenu, što je, kako CNN navodi, poziv koji dolazi u trenutku podjela u Republikanskoj partiji oko toga da li SAD treba da nastave da pružaju pomoć zemlji koja je napadnuta od Rusije.

Makarti je za CNN izjavio da ne planira da poseti Ukrajinu i naveo da Bajden nije reagovao dovoljno brzo da pomogne toj zemlji.

Republikanac iz Kalifornije je naglasio da podržava Ukrajinu, ali ne i “blanko ček” za Kijev, navodi američka televizija.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se tokom razgovora za CNN zahvalio gruzijskim građanima što su tokom demonstracija u utorak i sredu nosili zastavu njegove zemlje.

“Želim da se zahvalim svima koji ovih dana nose ukrajinske zastave na trgovima i ulicama Gruzije. Želim da vam se zahvalim na našoj himni koja je odsvirana u Tbilisiju. Ovo je gest poštovanja Ukrajine i želim da izrazim svoje iskreno poštovanje prema Gruziji”, rekao je Zelenski.

On je saopštio da Ukrajina želi članstvo u Evropskoj uniji, ali da takođe želi da tamo budu Gruzija i Moldavija, kao i da je uvjeren da će se to desiti.

Ukrajinski lider je govorio i o tome kako se on i njegova porodica nose sa ratom, koji je ušao u drugu godinu.

“Moja kćerka se upisala na univerzitet i tamo studira, a moj sin pohađa školu u Ukrajini. Oboje su u zemlji. Veoma su slični drugoj ukrajinskoj djeci. Živimo sa sirenama”, izjavio je Zelenski.

On je na kraju rekao da Ukrajina želi da se rat okonča i da je odlučna da pobijedi u ovom sukobu.

“Želimo pobjedu. Ne želimo da se navikavamo na rat, ali smo se navikli na izazove. Svi žele jedno, da se rat okonča”, naglasio je Zelenski.

Svijet

ISPUNJENO OBEĆANJE! Njemački tenkovi stigli u Ukrajinu

Tenkovi Leopard 2, njih 18, koje je Njemačka obećala Kijevu stiglo je u Ukrajinu, rekao je danas bezbjednosni izvor potvrdivši izvještaj lista Špigel.

Njemačka je u januaru pristala da pošalje tenkove, koje smatraju najboljim u zapadnom arsenalu, prevladavši sumnje u pogledu slanja teškog naoružanja Kijevu, koji drži da je ono ključno za pobjedu nad Rusijom, ali Moskva to smatra opasnom provokacijom.

Osim 18 tenkova, u Ukrajinu su stigli 40 njemačkih borbenih vozila pješadije Marder i dva oklopna vozila za izvlačenje, rekao je izvor.

Njemačka vojska uvježbavala je ukrajinsku tenkovsku posadu i vojnike za vozila Marder nekoliko sedmica na poligonima u Minsteru i Bergenu na sjeveru Njemačke. Osim njemačkih vozila, u Ukrajinu su stigla i tri tenka Leopard koje je donirao Portugal.

Index.hr

Nastavi čitati

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Aktuleno