Connect with us

Društvo

Želite testirati svoju inteligenciju? U Sarajevu i Banjoj Luci se uskoro provode IQ testovi

Građani u BiH će u drugoj polovini septembra moći testirati svoju inteligenciju kroz testove koji će se provesti u Sarajevu i Banjoj Luci.

Udruženja Mensa u BiH u Sarajevu i Banjoj luci, 17. i 24. septembra organizuje IQ testiranje kojem će moći pristupiti svi građani koji žele testirati svoju inteligenciju.

Proces prijavljivanja i kako izgledaju testovi

U prostorijama Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu, s početkom u 15 sati, 17. septembra će se održati IQ test. U Banjoj Luci, testiranje je zakazano za 24. septembar u prostorijama Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu s početkom u 12 sati.

Prijave su moguće isključivo online putem

Cijena testiranja je 20 KM, a uplate se vrše prije testiranja na žiro račun organizacije. Nakon prijave, kandidatu se dostavljaju instrukcije za plaćanje. Broj mjesta je ograničen i uplatom je vaše mjesto zagarantovano.

Prijava na licu mjesta nije moguća, te zato iz Mense BiH poručuju da svoje mjesto rezervišete svoje mjesto na vrijeme. Naglašavaju takođe da testiranju mogu pristupiti samo osobe starije od 17 godina na dan testiranja.

Test je pismeni i ima 36 zadataka, a vrijeme za rješavanje je 40 minuta. Test je grafičkog karaktera i nije potrebno nikakvo pripremanje, niti predznanje, a zadaci su logički sa ponuđenim odgovorima.

Rezultati testiranja su strogo povjerljivi i dostavljaju se kandidatima pojedinačno.

Ukoliko želite da provjerite svoju intelektualnu spremnost i saznate koliko ste inteligentni prema Mensa standardima, klikom na link dolazite do testova kojim to možete provjeriti.

Šta je Mensa organizacija?

Mensa koja u svijetu djeluje od 1946. godine, širom svijeta okuplja osoba čija utvrđena inteligencija spada u gornjih dva posto opće populacije, a sve s ciljem upoznavanja, druženja i učestvovanja u različitim aktivnostima.

Od početka sog postojanja, Mensa ima tri osnovna cilja.

identifikovanje i unaprijeđenje ljudske inteligencije radi dobrobiti čovječanstva;
ohrabrivanje istraživanje prirode, karakteristika i koristi inteligencije, te
promovisanje stimulativne intelektualne i društvene mogućnosti za svoje članove.
Iz Mense posebno upozoravaju da su oni isključivo udruženje, a ne predstavnici ideološkog, političkog, filozofskog ili religijskog stanovništva.

U našoj zemlji, Mensa djeluje od 2005. godine i od tada broji oko 180 članova. Danas, Mensa BiH ima status punopravnog člana Međunarodne Mense i pravo glasa u donošenju odluka na međunarodnom nivou.

Član Mense BiH može biti bilo ko ukoliko, na polaganju testa inteligencije, ostvari minimalni rezultat 133 ili više po Bineovoj, odnosno 148 ili više po Katelovoj skali.

Mensa BiH testiranje inteligencije provodi već nekoliko godina unazada, s tim da je u skladu sa globalnom pandemijom koja je tada vladala, napravljen izuzetak 2020. godine i “pauza”.

Ove godine, testiranje će se, kao i svake godine do sada, održati u Sarajevu i Banjoj Luci.

Društvo

Proizvođačke cijene u oktobru veće za petinu nego lani

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru ove godine veće su za 21,2% nego u tom mjesecu lani, dok su niže za 0,1 odsto nego ovogodišnje septembarske, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom niže su za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani više za 20,8 odsto.

Na stranom tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u oktobru niže su za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 21,6 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine.

U oktobru u poređenju sa prethodnim mjesecom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u trajnim proizvodima više su za 0,3 odsto, netrajnim proizvodima za 1,2 odsto, dok je pad od 0,4 odsto zabilježen u energiji, intermedijarnim proizvodima za 0,3 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene u energiji u oktobru više su za 23,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnim proizvodima za 23,9 odsto, kapitalnim proizvodima za 10,2 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 20,1 odsto, te netrajnim proizvodima za 16 odsto.

(eKapija)

Nastavi čitati

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Aktuleno