Connect with us

Region

Ženama na Kosovu treba zaštita: Peto silovanje za 20 dana, prostitucija u porastu

Reklamni prostor


Jedna osoba u Uroševcu uhapšena je pod optužbom da je počinila silovanje, što je peti u nizu slučajeva silovanja žena u posljednjih dvadesetak dana, saopšteno je iz kosovske policijske službe.

Osumnjičeni za silovanje uhapšen je u Uroševcu juče, a krivično djelo dogodilo se u subotu, 17. septembra.

U toku je i istražni postupak koji vodi takozvana unutrašnja kontrola jer postoji sumnja da je jedan broj “inspektora” znao za nedavni slučaj silovanja maloljetnice (jednaestogodišnje djevojčice) u Prištini, rečeno je Srni iz kosovske policijske službe.

Brojna udruženja za zaštitu žena su upozorila da privremene institucije ne štite žrtve nasilja posebno ne žrtve nad kojima je izvršena prinudna obljuba.

Prve indicije ili informacije o “serijskom silovanju jedanaestogodišnje djevojčice” su pokazale da je bila predmet iživljavanja duže od godinu dana i da su za slučaj znali `inspektori` u kosovskoj policijskoj službi”.

Iz ministarstva unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini poručili su da će svi odgovorni za maloljetničku delinkvenciju i “inspektori” koji su morali preduzeti odgovarajuće mjere biti izvedeni pred sud časti i da će shodno krivici morati da odgovaraju pred pravosudnim organima.

Predsjednik privremene vlade u Prištini Aljbin Kurti prije nekoliko dana optužio je kosovske sudije i tužioce da su “saučesnici” počinilaca krivičnih djela nad ženama, pošto kako je rekao “skoro 90 odsto okrivljenih biva pušteno na slobodu poslije provedenih 48 časova u pritvoru”.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova DŽeljalj Svećlja povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje djevojčice, prije dvadesetak dana u Prištini, rekao je da je policija došla do saznanja da je djevojčica silovana u dužem periodu.

Uz evidentan porast broja krivičnih djela svrstanih u grupu “silovanje maloljetnica i žena”, ukazano je i da je u porastu i prostitucija na području samoproglašenog Kosova.

Javna je tajna, potvrđuju iz kosovske policijske službe, da skoro ne postoji ugostiteljski objekat bilo u urbanim bilo u ruralnim sredinama, posebno u takozvanim elitnim naseljima izgrađenim na periferiji većih gradova, u kojima ne “cvjeta prostitucija”.

– Desetine objekata nazvanih `odmorišta` izgrađeno i bez ikakve kontrole od strane policije ili drugih zvaničnih institucija, otvoreno je u rejonu između Prištine i Gračanice i Prištine i Uroševca – navode iz policije.

U noćne klubove, kako kažu u policiji, ne zalaze samo punoljetne ženske osobe već i starije maloljetnice koje žive u socijalno ugroženim porodicama.

Prema podacima policije, usluge se naplaćuju od 20 do 50 evra za noć, a u otemenijim objektima cijena dostiže i 300 evra za noć.

– Imamo podatke da vikendom samo iz centralne Srbije na teritoriju Kosova uđe po dvadesetak djevojaka iz tog visokog elitnog miljea i da cijena njihovih usluga se kreće i do 3.000 evra -tvrde iz Policijske stanice u Gračanici, navodeći da nije mali broj ženskih osoba, posebno iz Vranja i Bujanovca, koje su kosovskoj policiji podnijele anonimne prijave za navodno silovanje.

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Region

SKANDAL! Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem! Reagovala potpredsjednica srpske vlade

Reklamni prostor


“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mjesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a ne podstrekači istog”, kaže za Danas Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka energetike, povodom intervjua objavljenog u medijima sa osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem.
Beogradski “Informer” sinoć je objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je mnoge ostavio bez teksta. To je bio presedan u srpskom novinarstvu, gdje je silovatelj-povratnik govorio o svojim krivičnim djelima iznoseći uznemirujuće detalje.

Prema riječima Mihajlovićeve, umjesto što se mediji bave širenjem straha i panike radi senzacionalističkog izvještavanja, treba da otvore pitanja bezbjednosti žena na javnim mjestima i sprečavanja seksualnog napada na žene.

“Širenjem straha, čini se korak unazad za sav trud i rad koji smo do sada uložili kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad ženama i djevojčicama. Pored zaštite i pružanja pomoći žrtvama nasilja, potrebno je raditi i sa počiniocima nasilja, da pokušamo da ih integrišemo u društvo, ali i rad sa najmlađima i edukacija građana i građanki šta je sve nasilje i kako u tim situacijama reagovati”, objašnjava Mihajlovićeva u izjavi za Danas.

Šokantan iskaz koji je serijski silovatelj Igor Milošević dao Informeru potvrđuje da je riječ o duboko problematičnoj osobi koja je uživala u napastvovanju žena i hranila se njihovim strahom.

“Strah kod tih žena i moja sloboda i uzbuđenje da mogu da radim šta hoću sa njima, zato sam to radio. Kajanje dolazi kasnije… Tada, dok napadam, nema kajanja, već samo hoću da ispunim svoje želje i da vidim njihovu nemoć. Ako me pita: ‘Šta želiš?’, ja izgubim želju, ali ako vidim strah, idem do kraja. Bilo je slučajeva da uđem u radnju, pokažem nož i tražim pare, a radnica mi zalepi šamar i ja kažem: ‘Izvini’ i izađem”, rekao je Milošević.

Puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedočimo u javnom prostoru, navode iz feminističkog kolektiva „Ženska solidarnost“ reagujući na intervju koji je Informer sinoć objavio sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Ovaj pokret zahtjeva da se ženama objezbedi osnovna potreba za fizičkom sigurnošću u privatnom i javnom prostoru i da se nijedan tabloid nikada više ne usudi da eksploatiše ženski strah od muškog nasilja. Za danas su najavili protest ispred redakcije “Informera” u Beogradu zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu.

Nastavi čitati

Aktuleno