Connect with us

Društvo

ZENIČKI RUDNIK IMA PARE ZA PLATE, grad neće da odblokira račun

Sredstva za plate i topli obrok rudarima u Rudniku mrkog uglja Zenica imamo, ali ne možemo da ih isplatimo jer grad nije odblokirao račun.

Poručio je ovo Mensur Hukić, direktor RMU Zenica, rekavši kako je Uprava preduzeća preduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se riješio problem blokade računa rudnika te da su ranije u potpunosti izmirili glavnicu naknade za korištenje komunalno-gradskog zemljišta.

“Pozivam gradonačelnika Fuada Kasumovića da u skladu sa zakonom izvrši otpis kamata RMU Zenica. U septembru 2019. godine grad Zenica je objavio javni poziv u kojem stoji: ‘Pozivaju se sva fizička i pravna lica, dužnici grada Zenica po bilo kojem osnovu, da uplate gradu Zenica svoja dugovanja glavnice, a grad se obavezuje da će osloboditi iste od zateznih kamata”, naveo je Hukić.

On je istakao da se grad Zenica, iako su objavljeni uslovi za oslobađanje zateznih kamata bili opšti i jedinstveni za pravna i fizička lica bez izuzetaka i posebnih okolnosti, nije očitovao i time je izuzeo rudnik od oslobađanja plaćanja kamata na osnovu KGZ i diskriminisao ovo preduzeće.

“Više puta smo tokom 2021. i 2022. godine slali zahtjeve i urgencije kako bi se otpisala dugovanja na osnovu kamata za KGZ. Još jednom pozivam gradonačelnika da deblokira račun da možemo uplatiti platu i topli obrok uposlenicima, te da se izvrši otpis zateznih kamata jer ima pravni osnov. Ovo je osnovni razlog što Rudnik mrkog uglja nije isplatio platu rudarima. Dug za kamate je tri miliona KM”, pojasnio je Hukić.

Kasumović je za danas uputio poziv Nerminu Džindiću, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije, Admiru Andeliji, generalnom direktoru “Elektroprivrede BiH”, Sinanu Husiću, predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, Elvedinu Avdiću, predsjedniku Sindikalne organizacije RMU Zenica, te Hukiću za održavanje zajedničkog sastanka kako bi se našlo rješenje u vezi s ovom situacijom.

Aida Branković, šefica Službe za pravne i opšte poslove rudnika u Zenici, istakla je da u ovom odnosu nema nikoga drugog već samo RMU Zenica i grad Zenica.

“Podsjećam da smo nekoliko puta upućivali poziv za otpis tih kamata, te sastanak u Gradskoj upravi. Ovdje se radi o diskriminaciji rudnika u odnosu na druga pravna i fizička lica koja su po tom osnovu oslobođena kamate. Moram naglasiti da tu ima mnogo drugih javnih preduzeća kojima je oproštena kamata, a iz nepoznatih razloga to rudniku u Zenici nije učinjeno”, naglasila je Brankovićeva.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Zenice je zaključilo i naredilo Kasumoviću da deblokira račun rudnika kako bi se postigao sporazum za otplatu spomenutog duga na rate, ali se do sada nije postupilo po tim zaključcima.

Rudari su u petak izašli na ulicu, protestovali šetnjom te blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin Han, kod Zenice.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno