Connect with us

Hronika

ZLOSTAVLJAO MALOLJETNICE Za obljubu dvije rođake osuđen na 23 mjeseca zatvora

Inžinjer šumarstva J. E. osuđen je u Kantonalnom sudu u Sarajevu na 23 mjeseca zatvora zbog obljube dvije maloljetnice, koje je dirao po intimnim dijelovima tijela.

Presudu optuženom, koji je nezaposlen i otac maloljetnog djeteta, izreklo je vijeće kojem je predsjedavala sudija Tanja Curović. Obje maloljetnice su u rodu sa optuženim J. E.

Optužnica je potvrđena 6. januara 2020. godine, a potom je uslijedilo suđenje, tokom kojeg je optuženi priznao krivicu u prisutnosti advokata Dijane Hasić i tužiteljke Advije Hajdo-Balta. Na osnovu tog priznanja Opštinski sud u Sarajevu mu je bio izrekao 15 mjeseci zatvora. Međutim, Kantonalni sud je ovu presudu preinačio i pravosnažno ga osudio na 23 mjeseca zatvora.

Prema presudi, optuženi J. E. je radi zadovoljavanja seksualnog nagona učinio bludnu radnju prema dvjema maloljetnicama tokom septembra i decembra 2019. godine. Kako se navodi u presudi, J. E. je od septembra do 17. decembra 2019. godine napastovao jednu maloljetnicu u stanu vlasništvo K.M, ali i u svom stanu. On je koristio situacije kada bi ostajao nasamo sa djevojkom kako bi počinio blud.

U namjeri da zadovolji svoj seksualni nagon, iako svjestan da se radi o maloljetnoj osobi, on je djevojku dodirivao po intimnim dijelovima tijela, odnosno hvatao je rukama po grudima i stražnjici, nogama i međunožju – stoji u presudi.

Dalje se navodi da je drugu maloljetnu djevojku napastovao u decembru 2019. godine.

– Jednom prilikom, kada je ostao nasamo s njom, dodirivao je i hvatao po intimnim dijelovima tijela i to grudima i stražnjici – stoji u presudi.

Osuđenom J. E, koji do sada nije imao problema sa zakonom, u izrečenu kaznu uračunato je vrijeme koje je proveo u pritvoru. On je iza rešetaka bio od 17. decembra 2019. do 23. juna 2020. godine.

Sudskom odlukom napastovane djevojke i njihove porodice upućene su da nadoknadu štete traže u parničnom postupku. Osuđeni J. E. je oslobođen obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka, kao i obaveze da plati advokata koji mu je bio postavljen. Kako stoji u presudi, troškovi padaju na teret budžeta, piše Glas Srpske.

Hronika

Tijelo djevojke pronađeno u dvorištu kuće

Tijelo devetnaestogodišnje djevojke A.P. pronađeno je u dvorištu porodične kuće u Bratuncu, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Policijskoj stanici Bratunac u petak, 25. novembra, u 14.40 časova prijavljeno da je u Dom zdravlja u ovom mjestu u besvjesnom stanju dovezena A.P, a ljekar je konstatovao da je preminula.

Policijski službenici iz Bratunca su postupili po prijavi i izvršili uviđaj na mjestu gdje je djevojka pronađena.

O ovom slučaju obaviješten je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naložio vršenje obdukcije u Zavodu za sudsku medicinu u Bijeljini.

(Srna)

Nastavi čitati

Hronika

Kraljica džeparoša u BiH osuđena zbog krađa

Sabaheta Džindo kraljica džeparoša u BiH osuđena je na 18 mjeseci obaveznog psihijatrijskog liječenja zbog novih krađa novca.

Prema navodima iz presude Osnovnog suda u Bijeljini, Džindo je u tržnim centrima u Bijeljini opljačkala dvije osobe i ukrala im novac i bankovne kartice.

Prvo je 18. jula iz torbe J.N. ukrala novčanik sa novcem, dokumentima i bankovnom karticom. U novčaniku je bilo 170 maraka, a Džindo je “skinula” i sa kartice još 500 maraka.

Mjesec dana kasnije, odnosno 21. avgusta, Džindo je iz torbe T.B. ukrala novčanik u kojem se nalazilo 1.050 maraka i 70 evra.

Isti sud je i početkom novembra osudio Džindo na psihijatrijsko liječenje, jer je mušteriji u frizerskom salonu ukrala 4.900 maraka.

Sudovi po pravilu utvrđuju da Džindo krivična djela izvršava u neuračunljivom stanju, pa joj izriču mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja od kleptomanije.

Mjera psihijatrijskog liječenja po posljednjoj presudi treba se provesti u Centru za mentalno zdravlje u Sarajevu, gdje je Džindo i nastanjena.

“Potrebno je da primam terapiju kako bih izbjegla da činim krivična djela i u budućnosti”, izjavila je prije dvije godine u banjalučkom Osnovnom sudu kraljica džeparoša Sabaheta Džindo na ročištu za produženje pritvora, ali očigledno je da ove terapije ne daju rezultate.

(Srpskainfo)

Nastavi čitati

Hronika

Još jedna nesreća na pješačkom prelazu: Autobus usmrtio ženu

Prema izjavama svjedoka ovoga događaja, nju je usmrtio autobus koji je u tom trenutku s glavnog puta skretao na autobusko stajalište, a u trenutku nesreće žena se nalazila na pješačkom prelazu.

“U jednom trenutku začuo se udarac i autobus je iznenada zakočio. Dogodilo se to već kada smo došli i putnici se već spremali za izlazak iz autobusa. Tada smo vidjeli da žena nepomično leži pored desnog točka”, rekao nam je jedan od putnika.

U ovom trenutku nije poznato kako je došlo do ovog nemilog događa, a trenutno je u toku policijski uviđaj pod nadzorom dežurnog kantonalnog tužioca.

Kako saznajemo, autobus je u Sanski Most stigao redovnom putničkom linijom iz Slovenije.

 

Nastavi čitati

Aktuleno