Connect with us

Društvo

Značajni pomaci u RS u vezi sa zaštitom prava i interesa djeteta

U pojedinim oblastima učinjeni su značajni pomaci u vezi sa zaštitom prava i interesa djeteta, međutim, normativni okvir, zakoni i podzakonski akti nisu garancija da će djeca dobiti posebnu zaštitu i da će svako od tog prava biti osigurano za svako dijete, rekla je za “Nezavisne” Gordana Rajić, ombudsman za djecu Republike Srpske, povodom obilježavanja “Nedjelje djeteta”.

Kako kaže, primjetna je sve veća vidljivost djece i njihovih potreba, što je rezultat veće osviještenosti društva, ali i specifičnosti zaštite prava i interesa djece.

“Sistem zaštite djece traži mnogo više, i to uspostavljanje i definisanje određenih standarda, definisanje procedura, ali i kontinuiranu edukaciju i posvećenost stručnjaka različitih profila, kao i multidisciplinaran pristup u ostvarivanju prava djece i njihove zaštite”, istakla je Rajićeva.

Prema njenim riječima, iako se godinama najvećim brojem prijava ukazuje na povredu prava djeteta na kontakt, druženje sa roditeljima sa kojima ne živi te prava djeteta na izdržavanje,

Ombudsman je u svojim izvještajima ukazivao na potrebu donošenja novog porodičnog zakona.

“Možemo reći da je tu učinjen pomak s obzirom na to da je u proceduri donošenje ovog zakona, ali i zakona o privremenom izdržavanju, poznatijem kao alimentacioni fond, kojim će neka od ovih pitanja konačno biti definisana”, kazala je Rajićeva.

Dodaje da se ovogodišnja tema Nedjelje djeteta tiče zdrave životne sredine i klimatske pravde.

“To u praksi znači pravo djeteta na zdravu hranu, kvalitetan vazduh, promovisanje zdravih životnih stilova, a sve ima za cilj podizanje životnog standarda. Zaštita djece u alternativnoj brizi je nastavak onoga što je Ombudsman za djecu obrađivao, a prvo smo radili hraniteljstvo, zatim pravo na individualni smještaj, a sada će ta priča biti zaokružena izvještajem koji se odnosi na zaštitu djece u alternativnoj brizi”, rekla je Rajićeva.

Željka Ilić, sekretar banjalučke Gradske organizacije Crvenog krsta, kazala je da će tokom ove nedjelje posjetiti nekoliko višečlanih porodica i odnijeti im potrepštine za bebe.

“Iz Crvenog krsta Republike Srpske dobićemo veš-mašinu za jednu višečlanu porodicu, dok će u subotu naši volonteri biti na trgu i prezentovati naše aktivnosti, dijeliti propagandni materijal i družiti se s mališanima”, kazala je Ilićeva za “Nezavisne”.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u oktobru, a u Banjaluci je u utorak održana i prodajna izložba radova djece Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje te će prikupljena sredstva od prodaje dječjih radova biti donirana u humanitarne svrhe.

Slogan pod kojim se ove godine održava je “Podijeli radost, znanje, ljubav”, a koji podsjeća da briga o mališanima traje konstantno, te da se tokom ove nedjelje promovišu aktivnosti koje se odnose, ne samo na dječja prava, nego i na vrijednosti koje naše društvo njeguje i koje se prenose sa generacije na generaciju

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Društvo

KATASTROFA U “najuspješnijoj medicinskoj ustanovi” NEMA GRIJANJA NI TOPLE VODE! Trudnice se smrzavaju pod dekama!

Zbog kvara u kotlovnici UKC Republike Srpske objekti koji su smješteni na lokaciji Paprikovac trenutno nemaju grijanja.

To su potvrdili u ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglasivši da su, po evidentiranju ovog tehničkog kvara, preduzete sve neophodne radnje, kako bi se isti što prije otklonio.

– Važno je da naglasimo da nastojimo da na najbolji mogući način premostimo period do finalnog otklanjanja kvara, koristeći alternativne načine zagrijavanja bolesničkih soba, ambulanti i ostalih prostorija svih organizacionih jedinica u našoj ustanovi. Riječ je o dugogodišnjem problemu zastarjelih kotlova i već nekoliko godina su se ulagali napori za raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju, dogradnju, odnosno izgradnju, opremanje zgrade Tehničko-ekonomskog bloka, što će rezultirati potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova u ponedeljak 5. decembra ove godine – saopštili su iz UKC Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsjećaju da je ovaj problem davno identifikovan.

Međutim, zbog izuzetno kompleksnog usaglašavanja tenderske dokumentacije u skladu sa evropskim standardima, implementacija ovog projekta nije mogla da počne do sada – naglašavaju u UKC RS.

Kako saznaje Srpskainfo, u objektima u UKC nema ni tople vode, a na pojedinim klinikama, poput Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ženama su podijeljene deke, da im bude toplije.

Nastavi čitati

Aktuleno