Connect with us

Društvo

PORODICA bila najstabilnija pod UDAROM KORONE

Na panelu “Politike podrške porodici u Republici Srpskoj”, koji je održan danas u Vladi RS, predstavljena su istraživanja te se diskutovalo o tome kako su ranjive porodice funkcionisale u periodu pandemije virusa korona.

Projekat, koji je plod saradnje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, UNICEF-a i Društva psihologa RS, pokazao je da su porodice koje su funkcionisale u harmoničnim odnosima do tada nastavile na isti način, dok su se odnosi u disfunkcionalnim porodicama u toku pandemije pogoršali.

Sanja Radetić Lovrić, psiholog i predsjednica Upravnog odbora Društva psihologa RS, kazala je da su željeli osmisliti program kako bi ukazali na određene efektivne mjere koje su potrebne za zaštitu porodice nakon dugog perioda pandemije.

“Prvo smo radili istraživanje kako je funkcionisala porodica u toku i nakon jenjavanja pandemije, a da bismo znali kako dalje. Sproveli smo istraživanje u 2.053 porodice sa djecom školskog uzrasta u 58 opština i gradova u RS i došli smo do zaključka da je naša porodica u situacijama krize isključivo orijentisana ka sebi. To se pokazalo dobro u situacijama krize, zato što je pomoglo porodicama da prevaziđe stresni period, međutim, ako duže traje, to nije dobro za funkcionisanje porodice. Ono što je problem u takvoj situaciji je što porodice ne vide da se mogu obratiti drugima, lokalnoj zajednici itd., što nije dobro”, rekla je Radetić Lovrićeva.

Kako je kazala, istraživanje, koje je rađeno od aprila do juna 2022. godine, pokazalo je i da su stručni radnici centara za socijalni rad radili svoj posao, naročito kad je riječ o vulnerabilnim porodicama, iako građani nemaju razvijenu svijest šta rade centri za socijalni rad i koliko mogu biti produžena ruka.

“Mi imamo zakone koji omogućavaju porodici dosta toga, npr. da i otac uzme porodiljsko bolovanje, ali naši građani to ne koriste, pa bi trebalo raditi i na tome”, rekla je ona i dodala da je došlo do poboljšanja u toku pandemije između samohranog roditelja i djeteta, jer mu je bio više posvećen.

Vladimir Makarić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite za resor socijalne i porodične dječje zaštite, istakao je da je u periodu pandemije sve zadesila ozbiljna kriza te su tražili mjere kako bi preventivno djelovali na osjetljivije porodice.
“U skladu s tim, pokrenuli smo uslugu ‘Plavi telefon’ i naložili centrima za socijalni rad da pojačaju nadzor nad konfliktnim porodicama, porodicama sa djecom sa poteškoćama u razvoju i onima slabijeg materijalnog statusa. U okviru projekta odradili smo i sproveli programe podrške u smislu ojačavaje kapaciteta centara, odnosno stručnih radnika koji rade isključivo sa vulnerabilnim grupama korisnika, kao i obuku za potencijalne hraniteljske porodice, jer smo zaključili da je stanje u hraniteljskim porodicama bilo slabije nego ranije”, rekao je Makarić.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno