Connect with us

Svijet

“Svjedočenje” papagaja poslalo ubice na doživotnu robiju

Sud u Indiji osudio je dvojicu muškaraca na doživotnu robiju zbog počinjenog ubistva i pljačke, u dobroj mjeri zahvaljujući papagaju koji se u trenutku zločina nalazio u kući.

Nilam Šarma, supruga glavnog urednika vodećeg indijskog lista Vidžaja Šarme, ubijena je u svojoj kući 20. februara 2014. Nakon ubistva, kuća je opljačkana, ali policija nije pronašla počinioce sve dok papagaj, kućni ljubimac porodice, nije počeo da vrišti ime Vidžajevog nećaka.Vidžaj je postao sumnjičav kada je čuo krike papagaja i zatražio je od policije da ispita njegovog nećaka Ašu, koji je priznao da su on i njegov prijatelj Ronija Mesija počinili zločin.

Devet godina nakon ubistva, specijalni sudija Mohamed Rašid osudio je obojicu optuženih na doživotni zatvor i izrekao novčanu kaznu od 72.000 rupija (874 dolara), na osnovu Ašuovog priznanja i naknadno prikupljenih dokaza.

Prema informacijama do kojih je došao portal Indija tudej, Vidžaj Šarma je tog kobnog dana kada mu je ubijena supruga bio sa sinom i ćerkom na vjenčanju, a žena Nilam je ostala kod kuće.

Kada se kasno uveče vratio, u kući je zatekao tijelo žene i psa, kućnog ljubimca. Oboje su bili ubijeni oštrim predmetom.

Poslije incidenta papagaj, kućni ljubimac porodice Šarma, prestao je da jede i pije vodu i nije se uopšte oglašavao. To je Vidžaja navelo na pomisao da je papagaj bio svjedok ubistva i da je možda prepoznao počinioca.

Kada je počeo da navodi jedno po jedno ime pred papagajem, ptica se uznemirila kada je čula nećakovo ime i počela da vrišti „Ašu, Ašu“. Papagaj je čak i pred policijom imao istu reakciju na Ašuovo ime, stoji u policijskom izvještaju.

Nivedita Šarma, kćerka ubijene Nilame, rekla je za Indija tudej da je Ašu često dolazio u njihovu kuću i boravio kod njih. Znao je gdje se čuva novac i nakit u kući i planirao je pljačku, tvrdi Nivedita.

On je tokom upada u kuću psa nožem izbo devet, a Nilamu 14 puta.

„Svjedočenje“ papagaja se pominje u cijelom slučaju, ali nije unet u dokazni materijal, jer zakon ne predviđa takvu mogućnost.

Nivedita Šarma kaže da je ptica uginula šest mjeseci nakon incidenta. Vidžaj Šarma je umro 14. novembra 2020, tokom pandemije kovida 19.

„Moj otac je želio da Ašu bude najstrože kažnjen, cijela porodica bi podnjela zahtjev Vrhovnom sudu da ga osudi na smrt“, naglašava ćerka ubijene.

(RTS)

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno