Connect with us

Hronika

ZBOG OGROMNOG DUGA OSTAO BEZ AUTA! Vozio pijan i bez dozvole

Vožnja plavim VW turanom sa registarskim oznakama taksi vozila mladiću (29) iz Cazina u utorak naveče završila se u dobojskom prigradskom naselju Bare, jer je nakon policijske provjere zbog rekordnog duga za saobraćajne prekršaje ostao bez automobila.

“Kretao se iz pravca auto-puta ‘9. januar’ u pravcu međuentitetske linije Karuše. Prilikom kontrole policijski službenici su utvrdili da on nema položen vozački ispit, odnosno da upravlja vozilom prije sticanja prava, kao i da je pod uticajem alkohola. Izvršena je takođe provjera u registru novčanih kazni, prekršajnoj evidenciji, gdje je utvrđeno da navedeno lice ima dug u iznosu od 28.917 KM”, rekao je Siniša Jović, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Oduzeti automobil je ukupno 16. od početka ove godine. Bez njih su ostali vozači koji su jezdili drumovima u nadležnosti Policijske uprave Doboj, a koji izbjegavaju plaćanje kazni za saobraćajne prekršaje i ukupno duguju 86.418 KM.

“Tamo gdje kao sredstvo izvršenja prekršaja imamo putničko motorno vozilo prilikom ročišta na sudu mi insistiramo od suda da se izvrši trajno oduzimanje vozila. Procedura je takva da se ono oduzme i onda se daje na raspolaganje Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom. Kod nas, kada se radi o nekim većim dugovima i neplaćanju novčanih kazni, mi uvijek idemo prema Poreskoj upravi sa dopisima za prinudnu naplatu i idemo na pretvaranje novčane u kaznu zatvora. Ovo su stvarno ogromni dugovi i nas iznenadi kada ih zaustavimo – ljudi normalno voze i ponašaju se kao da je dug nula”, izjavio je Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj.

Neki vozači jednostavno odluče da ne plaćaju kazne, kaže Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj, a za volanom su pijani i drogirani.

“Znači, on nema vozačku dozvolu, pijan vozi neregistrovano vozilo, prekoračuje brzinu, prolazi kroz crveno svjetlo. Ako uzmemo sve te prekršaje, ako se to akumulira, onda je lako doći do zaključka kako je došao do kazne od 28.000. To nije zato što je Brod neko neuralgično područje, nego pojačanom kontrolom vezano i za migrante, i po bezbjednost saobraćaja – samo u posljednjih sedam dana u Brodu su oduzeta tri vozila od tih povratnika u prekršajima u saobraćaju. Nisu golfovi 2 ili neka lošija vozila: oduzeti su pasat, volvo, mercedes, tako da počinju i ovi sa malo, uslovno rečeno, boljim i skupljim vozilima da nam uskoče u redovnu kontrolu”, naveo je Žigić.

Banjaluka

SRBIJANAC I DALJE U BJEKSTVU – ZA TRI MJESECA Banjalučanima UKRAO 160 hiljada maraka!

Državljanin Srbije D.R. prijavljen je Okružnom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinio 34 teške krađe na području Banjaluke.

Naime, krađe su rasvijetljene u akciji “SILVER”, usmjerenoj na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela.

Banjalučka policija je došla do saznanja da se D.R. može dovesti u vezu sa izvršenjem 34 teške krađe izvršene od 01.01. do 05.03.2023. godine.

“Lice D.R. se sumnjiči da je uz upotrebu fizičke snage i podesnog alata nasilo ulazilo u unutrašnjost porodičnih kuća i stanova na području Grada Banjaluka, a potom vršilo premetačinu, pronalazilo i otuđilo novac i razne vrijedne predmete. Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 160.000 KM”, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Na osnovu naredbe sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, izvršen je pretres stana i drugih prostorija u Banjaluci, kao i opela, koje je D.R. koristioo, kojom prilikom je pronađen 91 predmet koji je uz potvrdu privremeno oduzet (zlatni i srebrni nakit, ručni satovi, mobilni telefoni, vatreno oružje, odjevni predmeti), a koji se može dovesti u vezu sa izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Nastavi čitati

Hronika

OSMOGODIŠNJA OČEVA ZATOČENICA – nikad nije izašla van?!

MUP Srbije raspisao je potjernicu za Urošem Pašajlićem (38) koji se tereti da je godinama držao kćerku (8) kao “roba” u stanu na Zvezdari, djevojčica je živjela u kadi, a kako je Telegraf saznao od sagovornika iz istrage ovog slučaja, ona nikada nije bila kod ljekara, niti je izašla napolje.
– Devojčica nikada nije bila kod lekara na pregledu, nije krenula u školu, niti je izašla napolje. Komšije dete uopšte nisu nikada videli. Nađena je sklupčana u kadi, dezorjentisana, neuhranjena… Dali su joj neophodnu negu kod lekara i prebačena je u prihvatilište, dakle, nije životno ugrožena. Osim toga, bilo je navoda da se majka deteta pojavljivala oko stana na Zvezdari. Ti navodi nisu potvrđeni, majka je osuđivana, njoj je pravno oduzeto starateljstvo, ona je zavisnik, lišena je mogućnosti da bude “majka” detetu, tako da nadležni nju nisu ni tražili, niti će. Čeka se da on bude uhapšen – rekao je sagovornik iz istrage ovog slučaja.

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova tragaju za Urošem Pašajlićem (38) iz Beograda zbog sumnje da je izvršio krivična djela nasilje u porodici, zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i kršenje porodičnih obaveza.

Podsjetimo, djevojčica (8) koju je otac godinama držao kao roba u stanu na Zvezdari, kako Telegraf saznaje, nađena je u sklupčana u kadi i dezorjentisana.

– DvIJe policajke su provalile u stan i pronašle dJevojčicu u kadi. Bila je sklupčana i dezorjentisana. Jedva je govorila, a još uvijek se ne zna da li je izlazila napolje. Na kadi je bilo nekoliko kesica pereca i ostaci ubuđale hrane koje je djevojčica jela. Takođe, tu je i jedna fotografija na kojoj su muškarac i djevojčica za koje se pretpostavlja da su Uroš i dijete – rekao je sagovornik iz istrage.

Navodi da je dijete pripalo ocu na staranje nakon što je majka završila u psihijatrijskoj ustanovi, jer je, pod dejstvom narkotika napala svoju majku. Prije četiri dana dežurni zamjenik javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je obaviješten od strane policijskih službenika da je u PS Palilula došla Ivana L. (47) koja je prijavila nasilje od strane nevjenčanog supruga Uroša Pašajlića, koji joj je nanio vidne tjelesne povede.

Naime, zamjenik javnog tužioca je dao nalog da policijski službenici zbog hapšenja osumnjičenog oca nasilno uđu u stan, obzirom da niko nije otvarao vrata. On nije bio u stanu, ali je pronađena djevojčica starosti osam godina koja je odmah upućena na ljekarske preglede i smještena u Dom za nezbrinutu djecu, odakle je prebačena u dječiju kliniku radi daljih detaljnih pregleda, budući da je konstatovano da je dijete neuhranjeno i zapušteno.

Po nalogu dežurnog zamjenika javnog tužioca odmah je raspisana potraga za osumnjičenim zbog sumnje da je izvršio krivično djelo Nasilje u porodici, potom Protivpravno lišenje slobode nevjenčane supruge, kao i da je izvršio krivično djelo Zapuštanje i zlostavljanje maloljetnog lica i Kršenje porodičnih obaveza u odnosu na dijete.

Do sada je Prvo osnovno javno tužilaštvo došlo do saznanja da je djevojčica odlukom suda povjerena na staranje ocu, s obzirom na to da je majka ranije bila zavisnik, a da je utvrđeno da je otac podoban roditelj.

Nakon što osumnjičeni bude uhapšen, biće mu određeno zadržavanje kako je to naloženo od strane dežurnog zamjenika javnog tužioca dana 24.03.2023. godine, te će u zakonskom roku biti saslušan na okolnosti izvršenja krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret, a zatim će tužilaštvo sprovesti dokazni postupak o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Nastavi čitati

Hronika

POZNATO ZDRAVSTVENO STANJE ŽENE koju je pokušao da ubije suprug

T. B. (52) iz Višegrada, koju je pokušao da ubije suprug L.B. (55) operisana u Univerzitetskoj bolnici Foča, a njeno trenutno stanje je stabilno i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja, potvrđeno je za „Glas Srpske“.

– Povrede koje je pacijentkinja zadobila su opasne po život. Povrijeđena je zadobila povrede grudnog koša i vrata i sve povrede su zbrinutne– rekli u bolnici.

L. B. je uhapšen i predat u nadležnost tužilaštva.

Nastavi čitati

Aktuleno