Connect with us

Društvo

“Šume RS” i SNSD nisu uspjeli da smijene v.d. direktora u Driniću niti da “udome” Popovića

Bivši direktor banjalučkog Vodovoda Zoran Popović trebalo je do sada uveliko da preuzme dužnost vršioca dužnosti direktora Šumskog gazdinstva (ŠG) “Oštrelj-Drinić” u opštini Petrovac-Drinić, ali to se iz različitih razloga nije dogodilo.

Popović je na to mjesto imenovan 15. februara, iako je nedjelju dana prije toga, na sastanku predsjednika SNSD Milorada Dodika i gradskog odbora te stranke u Banjaluci Vlade Đajića, najavljeno da će 16. februara postati predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Ovo je iznenadilo i javnost koja prati političke prilike, ali i većinu radnika u pomenutom ŠG koji su se odmah usprotivili odluci.

Direktor Javnog preduzeća “Šume RS” Slaven Gojković rekao je da je v.d. direktora Sretko Stanković smijenjen zbog negativnog poslovanja i da je odlučeno da bude imenovan drugi vršilac dužnosti.

“Ova odluka je donijeta da bi se popravilo stanje u ovom šumskom gazdinstvu jer već drugu godinu zaredom posluje sa gubitkom”, istakao je Gojković.

Radnici u ŠG “Oštrelj- Drinić” su se pobunili, većina njih, ako je suditi po informacijama sa terena, blokirali su par dana ulaz u preduzeće i najavili da će obustaviti poslove ako Stanković ne ostane na mjestu v.d. direktora ili, umjesto njega, neko ko je iz ovog šumskog gazdinstva.

Nakon kraće krize i nekoliko dana prekida rada, generalni direktor Gojković je 23. februara posjetio i Drinić i tada je dogovoreno da se poslovi nastave, a pitanje imenovanja direktora riješi kasnije.

“Svi smo na gubitku time što ovo gazdinstvo stoji i mislim da ćemo uspjeti pokrenuti proizvodnju, da zadržimo status kvo, dok ne riješimo pitanje rukovodstva u gazdinstvu”, rekao je Gojković i Stanković je ostao na poziciji.

U međuvremenu, predsjednik Skupštine grada u Banjaluci postao je Ljubomir Ninković, a Popović je ostao da na listi “frilens” v.d. direktora koji čekaju “angažman” koji nije dobio ni nakon skorašnjeg sastanka svih nadležnih u rukovodstvu javnog preduzeća koje se bavi šumarstvom u Srpskoj.

Zvanična odluka o razrješenju i imenovanju Stankovića, koja bi trebalo da bude donesena svaka dva mjeseca s obzirom na status v.d.-a, niti odluka o imenovanju Popovića ne mogu se pronaći sa sajtu “Šuma RS” među brojnim drugim odlukama.

U međuvremenu saznajemo da su se finansijski problemi u ŠG “Oštrelj-Drinić” nastavili. Radnicima su januarske plate isplaćene nakon što je od kupaca (pilana i prerađivača) šumskih sortimenata uzet avans od nekoliko stotina hiljada KM i oni sada čekaju na isporuku dogovorenih sirovina.

Nezvanično i na osnovu informacija iz Drinića, za pokušaj “rušenja” Stankovića zbog navodnih veza sa strankom DEMOS optuženi su pojedini radnici, a nekima od njih je status nakon toga degradiran mimo svih važećih pravila koji regulišu radne odnose.

Resorno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije se oglašavalo o ovom sporu, ali jeste resorni ministar Savo Minić koji je za Glas Srpske poručio da direktore šumskih gazdinstava postavlja uprava “Šuma RS”, a da je ministarstvo tražilo od uprave preduzeća da preispitaju poslovanje svih šumskih gazdinstva koja su poslovala sa gubitkom te preduzmu aktivnosti kako bi poslovanje bilo uspješno.

“Menadžment mora da odluči da li su to kadrovske ili pak neke druge promjene. Mi nismo delegirali niti postavljali pred njih radnje”, rekao je Minić.

Zanimljivo je da je Vlada Republike Srpske u aprilu 2021. godine na vanrednoj sjednici smijenila direktore 10 organizacionih jedinica u “Šumama RS”, od čega su sedam direktori šumskih gazdinstava.

Tadašnji Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da su smijenjeni oni koji su imali negativan finansijski rezultat i nazvao taj potez “prekretnicom” i da je to “prvi put” da je ministarstvo dobilo zeleno svjetlo da izvrši kadrovske promjene i na prvo mjesto stavi “stručnost i sposobnost upravljanja, a ne političku pripadnost”.

Dvije godine nakon toga poslovanje i uspjeh preduzeća, ne samo u “Šumama RS”, nisu glavni uslov i parametar po kojem se biraju rukovodioci.

Ovo je naročito izraženo u šumskim gazdistvima koja su praktično jedini ekonomski kapacitet u malim i nerazvijenim opštinama pa je izbor direktora rezultat “komplikovanih” političkih odnosa između stranačkih centrala, funkcionera koji potiču iz ovog kraja, a tek na posljednjem mjestu su odluke i uticaj matičnog preduzeća i resornog ministarstva.

(Mondo)

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno