Connect with us

Hronika

VIŠESTRUKO OSUĐIVAN ZBOG UBISTVA I SILOVANJA! Priznao krivicu i pristao na 56 mjeseci zatvora

Mišo Petković (43) iz Doboja zaključio je sporazum o priznanju krivice sa Okružnim tužilaštvom u Banjaluci i pristao da bude osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora te novčanu kaznu od 1.000 KM za zelenaštvo i iznudu.

Njega terete da je radnici sportske kladionice “Mocart” u Banjaluci posudio novac uz „zelenašku“ kamatu pa je natjerao da mu da šifre i ključ nakon čega je iz kladionice odnio cigarete i novac ukupne vrijednosti blizu 12.000 maraka. Sporazum je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda, a presuda optuženom biće izrečena u petak.

Osim zatvorske i novčane kazne sporazumom je predviđeno i da optuženi nadoknadi štetu kladionici “Mocart” u ukupnom iznosi od 11.679 KM. S obzirom na to da je od njega tokom hapšenja oduzeta određena količina cigareta i novca koji će biti vraćeni vlasniku, Petkoviću je ostalo da nadoknadi štetu od 3.270 maraka. Radnica R.V. nije tražila nadoknadu štete.

Petković je istakao da priznaje krivicu i da treba da odgovara za to, samo je sud zamolio da ako postoji mogućnost bude odmah upućen na izdržavanje kazne zatvora te da je služi u zatvoru na Tunjicama u Banjaluci.

Petkovića Okružno tužilaštvo tereti da je R. V. koja je radila u sportskoj kladionici “Mocart” u banjalučkoj ulici Carice Milice u septembru lani pozajmio 350 KM uz uslov da mu na ime kamate vrati još toliko, a zatim je prijeteći njoj i djetetu natjerao da mu da šifru i ključ kladionice iz koje je odnio novac i cigarete vrijedne 11.679 KM.

Navodi se da je prethodno mjesecima dolazio u kladionicu koja se i nalazi u zgradi gdje on živi te je stekao povjerenje radnice i saznao da je ona u veoma teškoj materijalnoj situaciji što je iskoristio.

Prema optužnici radnicu je danima maltretirao i pritiskao te prijetio njoj i djetetu tražeći da mu vrati novac. Ističe se da je i jedne prilike tražio da sa njenim malodobnim sinom “kao porodica” odu do Loznice da on donese krivotvorene evre od prijatelja što je ona odbila.

Nakon toga Petković joj je prijetio ime njenog sina i govoreći da zna sva njena kretanja mjesto gdje živi, da joj je dnevna kamata 35 KM.

Tražio je od nje da vrši uplate u kladionici u njegovo ime, govorio joj da je ležao za ubistvo i da njemu ništa nije ubiti, da nikom ne smije govoriti jer ima dobre veze i radi za policiju. Zatim je krajem oktobra po završetku smjene pozvao R.V. i rekao joj da dođe do njega u kafić kladionice što je ona učinila i on joj je rekao da će tu veče doći ,,da se poigra sa njom i njenim malodobnim sinom koji bi mogao postati curica”. Tu je veče Petković prijeteći njoj i djetetu naveo R. V. da uđe u njegovo vozilo te je vozao po Banjaluci prijeteći joj pištoljem koji je stavljao i između njenih nogu.

– Prijetio da će ubiti i nju i dijete ako mu ne da ključ od kladionice i šifre za alarm i sef , te objasni način djelovanja , ista je to odbijala. On joj je rekao da ako ne učini što traži da ujutru niko neće ostati živ na adresi njenog bivšeg supruga kod koga je tu noć odvela sina strahujući od Petkovića.

Radnica kladionice je zbog straha za svoj i život djeteta dala mu šifru i ključ od kladionice te objasnila način djelovanja. On joj je naredio da čuva stražu i dao joj telefon. kada je ona pokušala da pobjegne zaprijetio je da će je ubiti pa se ona vratila. Petković je zatim maskiran i s rukavicama na rukama otključao kladionicu, deaktivirao alarm i otvorio sef te uzeo 7.358 KM i novac od vaučera u iznosu 3.155, cigare raznih robnih marki u vrijednosti od 1.165 KM. Pričinio je ukupnu štetu od 11.679, a oštećenoj zaprijetio da će ubiti nju i njenog malodobnog sina , ako bilo šta kaže policiji – navedeno je u optužnici.

Mišo Petković je višestruko osuđivan i ležao je zbog ubistva i silovanja, krađe i razbojništava. Između ostalih presuda dobojski Okružni sud ga je u decembru 2011. godine osudio na 20 godina zatvora zbog silovanja, ubistva i razbojništva. On je silovao komšiju kojeg je zatim usmrtio sjekirom. Zbog ubistva je osuđen i u Novom Sadu gdje dobio 15 godina zatvora. Taj zločin je počinio nakon što je tokom služenja zatvorske kazne po presudi suda u Doboju pobjegao u Srbiju sa slobodnog vikenda.

Hronika

TEŠKA NESREĆA NA PRUZI Žena se bacila pod voz i preminula

Ženska osoba jutros je poginula kada se bacila pod voz u Čelebićima, saznaje “Avaz”.

Kako su rekli iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, nesretna žena se u 8:40 sati bacila pod teretni voz.

“Još nemamo identitet osobe i još se nalazi ispod vagona. Policija će raditi uviđaj”, kazao je za portal “Avaz” Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

Nastavi čitati

Hronika

Pijan ukrao motorku, pa ga policija uhapsila za sat vremena

Muškarac čiji su inicijali C.J. iz Zvornika uhapšen je zbog sumnje da je ukrao motornu testeru u Kozluku, a tom prilikom je utvrđeno i da je bio pod dejstvom alkohola, saopšteno je danas iz zvorničke Policijske uprave.

Policijskoj stanici Kozluk je juče oko 17.30 časova prijavljena provala u pomoćni objekat i krađa motorne testere od strane nepoznatih osoba.

“Policijski službenici Kozluk su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je C.J. počinio navedeno krivično djelo. On je nakon pronalaska od strane policijskih službenika dobrovoljno predao otuđenu motornu testeru. Izvršenim alkotestiranjem je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u količini od 2,69 g/kg”, istakli su u PU Zvornik.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina koji je naložio njegovo hapšenje i dokumentovanje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu “Teška krađa”, zaključeno je u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

Inspektor MUP RS u Banjaluci dilao kokain iz Južne Amerike, “biznis” Skaj aplikacijom dogovarao sa radnog mjesta

U vrijeme kada su mnogobrojni Banjalučani bili suočeni sa izolacijom i restriktivnim mjerama zbog pandemije virusa korona, visokorangirani službenik MUP-a Republike Srpske Mladen Milovanović dogovarao je prodaju većih količina kokaina.

U vremenskom periodu tokom juna i jula 2020. godine tada glavni inspektor MUP-a Republike Srpske Mladen Milovanović, ostvario je veći broj komunikacija putem Skaj aplikacije sa Aleksandrom Nikolićem koji je uz Bojana Cvijetića, označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe koja se bavila međunarodnom trgovinom droga.

Kompletnom istragom u ovom slučaju rukovodi Tužilaštvo BiH, a većina osumnjičenih se brani sa slobode, dok je Milovanović u pritvoru.

Mladen Milovanović bio je glavni inspektor Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, a uhapšen je prvi put 17. jula 2021. godine u društvu sa škaljarcem Milošem Božovićem, za kojim je Interpol Crne Gore raspisao potjernicu zbog teškog ubistva.

Torba puna kokaina
Milovanović u kritičnom periodu Nikolića u određenim komunikacijama oslovljava kodnim imenom Kortez, a Bojana Cvijetića sa nadimkom Čelični.

Koliko je osumnjičeni inspektor bio ležeran u svom poslu, otkrivaju dešifrovane poruke iz Skaj aplikacije.

Milovanović tako sa osumnjičenim dilerom uredno komunicira sa svog radnog mjesta u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, ali i potpuno normalno i to pješke dolazi na mjesto sastanka noseći u torbi dva kilograma kokaina.

Primopredaja kokaina obavljana je u banjalučkim naseljima Karanovac, te Šeher/Srpske Toplice, odnosno u blizini mostova.

Skaj komunikacija otkriva da je Milovanović o nabavci, a zatim predaji kokaina u Banjaluci redovno izvještavao osumnjičenog Nikolića.

Za kokain koji je stizao iz Južne Amerike, odnosno Bolivije govorio je da se radi o top robi.

Izvor Srpskainfo iz MUP-a Republike Srpske otkriva da je u kritičnom periodu, odnosno ljeto 2020. godine, Milovanović trebao isporučiti kokain Nikoliću, ali to ne radi zbog policijskih akcija koje su bile u toku.

Primopredaja prve ture robe izvršena je u banjalučkom naselju Karanovac, tačnije u blizini mosta.

Tada Milovanović šalje poruku Nikoliću putem Skaj aplikacije.

Prije mosta sam ja, u Karanovcu, sa lijeve strane, na 100 metara – pisao je Milovanović.

Da visokorangirani inspektor MUP-a Republike Srpske nije previše brinuo o mogućem otkrivanju i hapšenju, govore i informacije da je Milovanović pozive obavljao i dok je bio u Centru za obuku MUP-a Republike Srpske, odnosno Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, gdje je i radio.

Dešifrovanjem Skaj aplikacije utvrđeno je da je Milovanović prodavao Nikoliću i pakete u kojima se nalazilo dva kilograma kokaina.

Koliko je bio opušten u obavljanju posla govori i to da je dva kilograma kokaina na mjesto sastanka nosio pješke.

Novogodišnji popust na kokain
Na dan predaje droge, nekoliko trenutaka prije, Milovanović šalje više poruka Nikoliću.

– Brate šta ima? Pješke ću ih ja sačekati. Imaću masku i naočale. Plava majica. Znači kada prođu onaj veliki most. Jeste brate, borimo se dalje. Kada prođu onaj veliki most u Karanovcu, neka nastave dalje, prema gradu do onog mosta sa jednom trakom. Odmah poslije toga ću ih čekati Što prečku ima. Brate znaš li dokle su stigli. Da znam orijentaciono. Imaš li brate povratnu. Dokle su. Samo neka jave dvadesetak minuta ranije da mogu stići.

Posljednja poruka upućena u ovoj komunikaciji od strane Milovanovića glasila je: Riješeno.

Kupoprodaja kokaina se normalno odvijala i u septembru 2020. godine, a tada Milovanović obavještava Nikolića da će imati i novogodišnji popust na kupljeni kokain.

Naime, Milovanović obavještava Nikolića da su u toku pregovori i da će cijena robe (kokaina) biti niža za 250 evra, odnosno da će kupovna cijena Nikolića izaći 39.750 evra.

– Kaže spustiće još 250 evra i biće dva komada. A brate iznervira se majke mi, najradije bi mu rekao ne treba ništa ako mi vjeruješ, znači brate tebe izađe 39.750 sa ovim novogodišnjim popustom – pisao je inspektor MUP-a RS Nikoliću.

Između ostalih dešifrovanih poruka Milovanovića na Skaj aplikaciji izdvajaju se i one u kojima komentariše kokain pod oznakom “Roleks”.

Milovanović ovaj kokain takođe ocjenjuje kao top robu.

MISTER SI
U septembru 2020. godine zabilježen je veći broj komunikacija putem Skaj aplikacije između Bojana Cvijetića, koji je označen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom droge i Milivoja Todorovića alias Mr. Si.

Bijeljinac Milivoj Todorović ocijenjen je kao jedan od najvećih igrača na tržištu kokaina u Evropi i glavni za uvoz ove droge iz Južne Amerike.

Cvijetić u porukama obavještava Todorovića da je roba sa logom „Roleks“ došla, te da je odlična i da je transport protekao u najboljem redu.

– Burazore kako je. Sve dobro sve došlo. Nego meni jedan radnik dobio koronu pa sam imao gužvu morao sve testirati njega u bolnicu ali dobar je danas. Ovaj Roleks je top.

izvor: srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno