Connect with us

Politika

STEJT DEPARTMENT O SANKCIJAMA “Nećemo se zaustaviti”

Šef Kabineta za koordinaciju sankcija Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Država Jim O’Brien danas se osvrnuo na sankcije i stavljanje na crnu listu za tri osobe iz Bosne i Hercegovine.
Podsjećamo, od juče su na crnoj listi SAD bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić, direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković i vođa narko-kartela Edin Gačanin.

O’Brien je naveo da su sankcije odraz stava Amerike da suštinu antidejtonskog djelovanja predstavlja to što stranke, kako je istakao, preferiraju da javna dobra koriste za svoje interese. Dodao je da je odluka o sankcijama posljedica dugoročnog rada.

“Odluke su donesene nakon povezanih istraga, koristimo sve izvore koji su nam na raspolaganju. Ništa se ne dešava preko noći i sve je zasnovano na dobro razvijenom procesu koji nadzire veliki broj ljudi u američkoj vladi. Zato niko ne bi trebao biti iznenađen”, ističe je O’Brien.

Naglašava da State Department sarađuje sa institucijama za provođenje zakona, kao i sa svim ostalim institucijama koje su zainteresovane za to.

“Normalno je da dijelimo informacije po ovim pitanjima. To je ono što rade funkcionalne institucije – pogledaju dokaze, uzmu si vremena, pregledaju dokaze i zatim djeluju”, dodaje.

Ukazao je da je korupcija u središtu zabrinutosti administracije američkog predsjednika Joea Bidena. Najavio je da će koristiti sve, kako je naveo, alate u borbi protiv nezakonitosti, tj. da se SAD neće zaustaviti.

Jim O’Brien je sebe kao zvaničnikom koji ima veliko iskustvo u vođenju američke politike prema Zapadnom Balkanu. Bio je angažovan i na Dejtonskom mirovnom sporazumu.
bl-portal

Politika

Postoje indicije da se spremala krađa, ali SDS je agažovao 1.000 aktivista da to spriječi

Milan Mličević, v.d. predsjednika SDS rekao je da je preko hiljadu članova Srpske demokratske stranke “čuvalo izborni rezultat” tokom referenduma o povjerenju gradonačelniku u Bijeljini, bilo kao članovi biračkih odbora, bilo kao posmatrači.

Kaže da je Ljubiša Petrović ostao gradonačlenik jer je kvalitetan i nekompromitovan kandidat, koji ima ugled u narodu i da je to, uz organizaciju, bio uslov da SNSD izgubi.

“Postoje informacije da su bili spremni odštampani glasački listići i ozbiljan scenario za izbornu krađu, koji je osujećen u startu pojavom velikog broja posmatrača Srpske demokratske stranke uz panične objave bliskih SNSD-u zadnjih par dana uoči održavanja referenduma”, izjavio je Miličević juče.

“Mi upravo provođenjem unutarstranačkih izbora i jačanjem stranačke organizacije SDS od mjesnih odbora naviše, radimo na tome da u cijeloj Republici Srpskoj imamo dovoljno jaku organizaciju da spriječi izborne krađe i manipulacije. Uz sve to insistiraćemo na suštinskim i tehničkim izmjenama izbornog zakona koje će značajno smanjiti mogućnost izbornih prevara”, dodao je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

ZBOG SRAMNIH IZJAVA Zamjenika gradonačelnika Prijedora istražuje Odjeljenje za terorizam i ekstremizam

Odjeljenje za terorizam, ekstremizam i istrage ratnih zločina Policijske uprave Prijedor po nalogu Okružnog javnog Tužilaštva Prijedor provodi mjere i radnje a koje se tiču zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića radi utvrđivanja navoda prijave koja je podnešena protiv njega jer je na katolički Uskrs grubo izvrijeđao vjernike katoličke vjeroispovijesti.

Podsjećamo, Kovačević je na svom Facebook profilu, između ostalog, napisao neka je “vatikanistima daleko lijepa kuća”.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se i tekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna”, napisao je tada Kovačević, a to će bi ga moglo koštati podizanja optužnice zbog krivičnog djela ,,Javno izazivanje i podsticanje na nasilje i mržnju”

Nakon toga, tadašnji kandidat za (pot)predsjdnika Republike Srpske Ivan Begić podnio je prijavu protiv Kovačevića, te će sutra u 9 časova u PU Banjaluka biti saslušan u svojstvu svjedoka na navode prijave.

Nastavi čitati

Politika

REKAO PA POREKAO Miličević demantovao informacije da je potvrdio da Jelena Trivić OSNIVA STRANKU

PR služba SDS-a na “svoj način” tumači jasne riječi Milana Miličevića izrečene juče na pres konferenciji…

Predsjednik SDS Milan Miličević sinoć je demantovao informacije da je juče potvrdio da Jelena Trivić osniva novu političku opciju u Republici Srpskoj.

– Na pres konferenciji održanoj juče nakon Sjednice Predsjedništva SDS u Banjaluci odgovarajući na pitanje da li je tačno da pojedini funkcioneri SDS i to Vukota Govedarica, Aleksandar Trninić i Ljubiša Petrović napuštaju stranku i pristupaju stranci Jelene Trivić, predsjednik Srpske demokratske stranke je negirao ove navode – saopšteno je iz SDS-a.

Tom prilikom, kako se ističe u saopštenju, Miličević je rekao “da upućuje sreću Jeleni Trivić ukoliko su tačne medijske spekulacije da ona nastavlja svoj politički put u novoj stranci”.

– Nemam nikakvih saznanja da li Jelena Trivić osniva svoju političku partiju te samim tim ne mogu biti ni pompezno napisano „prvi političar koji je potvrdio da Jelena Trivić osniva svoju stranku – poručuje sinoć Miličević.

Nastavi čitati

Aktuleno