Connect with us

Politika

HOĆE LI PETROVIĆ OSTATI BEZ FOTELJE? Evo ko bi ga mogao zamijeniti (FOTO, VIDEO)

Stanovnici Bijeljine u nedjelju će ponovo na biračka mjesta. Ovaj put ne biraju, već glasaju da li će dosadašnji gradonačelnik, Ljubiša Petrović, ostati na ovoj dužnosti još godinu dana.
Opoziv gradonačelnika tražilo je 16 stranaka, registrovanih na području Bijeljine, Semberije i Republike Srpske. Nezadovoljni su situacijom u Bijeljini, radom Gradske uprave, nepotizom, zapošljavanjem, platama, ali i odnosom republičke i lokalne vlasti.
No, nije problem Petroviću samo veličina partija koje su okupljene u naumu da ga smijene. Veći problem je nedostatak podrške koja je primjetna u njegovoj stranci – SDS, ali i kod kolega iz koalicije- Partije demokratskog progresa (PDP). Saopštenja za javnost iz stranačkih centrala, jednostavno nema. Za sada, da podrže Petrovića, na noge u Bijeljinu otišli su mu samo Nebojša Vukanović iz Pokreta za Pravdu i red i Jelena Trivić, kandidat za predsjednika Republike Srpske iz opozicije. Oba skupa, prošla su sa vrlo malo zainteresovanih. Poluprazne tribine bila su veća vijest od skupova, koje nije promovisao SDS ili PDP kao dvije najveće opozicione stranke, već Petrović preko društvene mreže Facebook.
Inače, gradonačelnik najmanje koristi zvaničnu Internet stranicu Grada Bijeljina. Za sopstvenu promociju, koristi navedenu društvenu mrežu, koju mu vode zaposleni iz Odsjeka za odnose sa javnošću Grada. Osobe koje plaćaju svi poreski obveznici Grada i RS.
Inače, o načinu finansiranja promocije gradonačelnika ni zvanično, ni nezvanično, podataka nema. Na početku izborne kampanje uoči opštih izbora 2022. godine Petrović se preko Fb odrekao bilborda koje mu je platila stranka. Javno. Eto, jer mu promocija takve vrste navodno – nije trebala. Sada, pola Bijeljine je polijepljeno plakatima u kojima se žitelji ovog semberskog grada pozivaju da podrže Petrovića.
Politički marketing nije jeftin. To najbolje zna sam Petrović, koji takođe jedini i zna ko mu plaća udarne termine na televizijama za političku promociju. Ili mjesta na portalima.
No, i dok se Bijeljinci pitaju ko plaća marketing doktoru, možda ga doktor plaća sam sebi.
Do danas, Petrović nije odgovorio na jedno pitanje. Zašto je potošio duplo više novca, od onog budžetski planiranog, na plate. Takođe, pojavila se informacija koja nikada nije demantovana: Petrović ima duplo veću platu od Andreja Plenkovića, predsjednika Republike Hrvatske i tri puta veću od Aleksandra Vučića. Za čovjeka koji vodi grad od jedva stotinu hiljada stanovnika, bruto skoro 11 hiljada maraka, nije malo.
Odbor za reviziju je utvrdio da Petrović dijeli i šakom i kapom i zaposlenima. Njima su plate uvećane, ali i broj. Prema lokalnim portalima iz Bijeljine, Petrović je za tri godine zaposlio 120 saradnika, a kako tvrde iz koalicije za Bijeljinu – 200 novo zaposlnih. Većinom bez konkursa, na ugovor o djelu.
Trenutno se na lokalnoj televiziji emituje i spot za ostanak Petrovića na vlasti. Jedan od aktera u spotu, kaže za sebe da je „vozač“ gradonačelnika koji se sprema da ide u penziju. Navodi i da je Petrović jedini gradonačelnik koji sam plaća i mobitel i gorivo. Na platu od skoro 11 hiljada maraka, pomalo i ne iznenađuje ovaj podatak. Onaj, da gradonačelniku u spotu statiraju radnici Gradske uprave, da.
Upravo ovakve snimke imamo. Zaposlenici Gradske uprave Bijeljina, pred referendum o opozivu, vozaju se po gradu i okolnim selima, lobirajući za Petrovićev opstanak na vlasti. Još godinu. Zato nije iznenadila ni informacija da je prošle sedmice, Petrović zaposlio još 29 radnika. Ucjena ili prijetnja odmazdom?

Ishod referenduma u Bijeljini nezahvalno je predviđati. Dvije ankete javnog mijenja za Grad Bijeljinu, naručile su dvije strane. I prema jednoj i prema drugoj, Petrović ili dobija ili gubi glasače u okolnim selima, kojih je u ovom semberskom kraju, više nego u gradu. I koji će odlučiti ishod refernduma.
Petroviću na ruku ide i što opozicija, koju predvodi SNSD, još nije predložila kandidata koji bi mogao, u slučaju smjene, zamijeniti Petrovića.
Nezvanično, u opticaju su dva imena.
Miroslav Milovanović iz SNSD-a je bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske, direktor preduzeća „Vode Srpske“. član velikog kreditnog odbora Investiciono – razvojne banke Republike Srpske i član Izvršnog i glavnog odbora SNSD-a. Milovanović je i pokrenuo opoziv Petrovića.


Drugi, ali i izvjesniji kandidat mogao bi da bude Slaven / Slavenko Ristić, takođe iz Bijeljine, poslanik koji je umalo po broju osvojenih glasova sustigao Vojina Mijatovića, dugogodišnjeg kadra SNSD i nosioca svoje liste.


Ristić je za izbore nosio listu Republičke stranke Srpske. Generalni direktor je Tehničkog remonta Bratunac, vlasnik preduzeća ELW Global sa sjedištem u Dubaiju i preduzeća Parabellum iz Novog Sada.

Nađa Diklić

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno