Connect with us

Svijet

Ratovi koje je pokrenuo Zapad tragične greške

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj priznaje da su ratovi koje je Zapad pokretao posljednjih decenija – bili greška.

On ocjenjuje da je to jedan od razloga što mnoge zemlje imaju razumijevanja za rusku poziciju u Ukrajini i ne žele da se priključe zapadnim sankcijama.

U svojoj novoj knjizi pod nazivom “Godina u kojoj se rat vratio u Evropu”, Borelj, ipak, nije imenovao počinioce, kako ocjenjuje, “tragičnih grešaka”, niti je analizirao razloge koji ove zemlje podstiču da danas više vjeruju Rusiji nego Zapadu.

– U mnogim zemljama obilježenim kolonijalizmom, kao i greškama koje su uslijedile, kao što je rat u Iraku, javno mnjenje je često prijemčivo za rusku propagandu i njene masovne kampanje za manipulaciju informacijama, posebno u vezi sa navodnim uticajem naših sankcija na isporuke energenata i hrane u južne zemlje – piše Borelj.

Kako prenosi “Sputnjik”, šef evropske diplomatije se žali da su mnoge zemlje “osjetljivije na posljedice rata (prehrambenu i energetsku krizu) nego na njegove uzroke”.

– Konkretno, čini se da mnoge od njih nisu voljne da preduzmu aktivne korake kako bi primorale Rusiju da prekine agresiju – ocjenjuje Borelj.

On priznaje da Evropa “ponekad demonstrira evrocentričnost”, zbog čega dobija optužbe od međunarodnih partnera da koristi dvostruke standarde kada se fokusira na ukrajinski sukob i ne obraća dovoljno pažnje na druge sukobe u svijetu.

Borelj ostaje pri svojim ocjenama rata u Ukrajini i nada se će 2023. godina pokazati da se “pravedan mir” u Ukrajini može postići, a takođe i “obilježiti uspjeh Ukrajine u pobjedi nad Rusijom”.

Kako podsjećaju ruski mediji, lider Rusije Vladimir Putin izjavio je da je, prema ocjenama američkih stručnjaka, kao rezultat ratova koje su SAD pokrenule poslije 2001. godine poginulo skoro 900.000 ljudi, dok su više od 38 miliona ljudi postali izbjeglice.

SRNA

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno